Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Beste wensen voor 2017!

VariaGeplaatst door pvo 30 dec, 2016 22:45
Aan alle wijnliefhebbers en lezers van deze blog,

Mijn beste wensen voor 2017! Ik wens jullie een spetterend en vreugdevol "Grand Cru" jaar toe! Ik hoop dat het komende jaar jullie mag verblijden met tal van nieuwe ontdekkingen en een karrenvracht aan zalige flessen.


Wat mij het afgelopen jaar vooral opviel:

- de enorme kwalitatieve vooruitgang van de Belgische wijnen (zowel wit als rood), en die echt wel deel mogen/moeten uitmaken van een gediversifieerde wijnkelder of -voorraad + hou zeker in het achterhoofd dat 2015 en 2016 zeer mooie jaargangen zijn voor ons land;
- de doodsteek van het dogma "nieuwe wereldwijnen = jong drinken, oude wereld = bewaarwijn" -> eens te meer is dit jaar voor mij duidelijk geworden dat wijnen uit pakweg Zuid-Afrika, Californië en Chili na 5-10 jaar meer fruit in het glas kunnen toveren dan wijnen uit bv. Bordeaux, Rhône etc.;
- het plezier van de ontdekkingstocht: dure flessen kopen kan iedereen mits voldoende geld op de bankrekening maar het doet toch zoveel meer plezier als je wat tijd investeert in eigen onderzoek. Zelfs in dure regio's als Bourgogne vallen heel wat mooie wijnen te sprokkelen als je zelf wat studiewerk verricht en de platgetreden paden verlaat;
- de voortdurende nood aan op maat gesneden en eenvoudige voorlichting: qua prijsniveau bieden wijnhandelaars een zeer mooi alternatief voor het standaardgamma van de supermarkten maar niet iedereen wil overdonderd worden door een shitload aan details over bv. microklimaat en opbrengst/hectare. "Wat is mijn druif en hoe/wanneer kan ik dit drinken?" zou nog meer het leitmotiv moeten zijn;
- de grilligheid van de natuur: 2016 zal in heel wat wijnstreken niet bepaald leuke herinneringen nalaten (Loire, Bourgogne, ...) en het moet er ons aan helpen herinneren dat wijn in essentie de bewerking van een landbouwproduct is met alle daaraan gekoppelde gevolgen;
- en met stip op nummer één: de immense passie en niet aflatende gedrevenheid van mensen die met wijn bezig zijn. Het bijna afgelopen jaar heeft me opnieuw weer ontroerd door zoveel mensen te mogen ontmoeten die professioneel of uit liefhebberij "zo vol zijn van wijn"!Wat brengt 2017?

Tja, ik heb geen kristallen bol helaas en dus zullen de weergoden beslissen over de jaargang 2017 en kan ik daar moeilijk voorspellingen over maken.

Persoonlijk denk ik dat 2017 geen makkelijk jaar wordt voor de wijnsector in België en dat om tal van redenen los van klimatologische omstandigheden.

De huidige generatie wijnconsumenten wordt volgens mij - ik heb hier geen statistische gegevens over verzameld om eerlijk te zijn - vooral gedragen door 40'ers, 50'ers en 60'ers. Mensen, zoals ikzelf, die geen "digital natives" zijn maar - wellicht - wel hun weg weten te vinden in de moderne informatiemaatschappij. De opkomende generatie van 20'ers en 30'ers staan op dat vlak veel verder. Voor hen zijn e-commerce en apps vaak al vertrouwder dan een bezoek aan een traditionele "winkel". Ik stel me dan ook de vraag of de wijnsector in België hier reeds voldoende op voorbereid is en ik vrees er een beetje voor. Uw aanbod online uitbreiden op een fraaie website is één zaak, maar de Millennials naar uw zaak krijgen is een ander paar mouwen.

Lang leve de competitie! Nauw aansluitend met het bovenstaande is dat de concurrentie zich enorm uitbreidt. Goed voor de wijnconsument, tenminste als die wat voorbereid op pad trekt en zich niet laat bedotten door pop-up websites die zogenaamde topwijnen beloven aan braderieprijzen. If it looks too good to be true, it ain't going to be true! Maar los daar van moet ik zelf wel vaststellen dat ik 1) weer meer wijn online gekocht heb dan in 2015 en 2) toch weer zelf - dus niet via een of andere tip, mail, sms of whatever - een nieuwe e-commerce site heb ontdekt (na vakantie in Italië) waar ik inmiddels reeds 3 bestellingen heb geplaatst. In een vrijgemaakte EU-markt, met de euro als standaard, is het online aanbod een factor om mee rekening te houden. Zeker als je weet dat transportkosten op vele sites beperkt zijn tot 1 à 2 euro/fles.

Wijn = belevenis. Maar ik merk daar nog te weinig van. Het antwoord is niet wijn verkopen maar wel wijn beleven! Ik meen - maar opnieuw dit is een persoonlijke opvatting - dat de toekomstige wijnliefhebber eerder gecharmeerd zal worden door een allesomvattend aanbod waarbij wijn een onderdeel is en niet zozeer de hoofdzaak. De huidige Gin-Tonic hype heeft iets in gang gezet waar wijn vooralsnog minder in slaagt, nl. een soort van holistische beleving, waarbij "life/family/goodtimes/food" perfect harmoniëren. Er is nog heel wat werk aan de winkel om dit in de praktijk om te zetten voor de Belgische wijnsector! En, neen, uw aanbod uitbreiden met exclusieve olijfolie en dergelijke zal daar niets aan veranderen. Sessies organiseren met een aanbod van wijn/food/other products, liefst in combo met "live food preparation/tasting" kan dat misschien wel.

Maar goed, wie ben ik om dit alles te beweren? Time will tell! We zien wel. Misschien loopt alles veel beter dan we ooit durfden dromen?

In elk geval, laat ons zeker het glas heffen op een fantastisch 2017!

Santé!!!!!  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.