Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Cilibar & Indigo

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 09 jul, 2016 23:40
Zomer! En hoog tijd om wat nieuw leven in de blog te blazen.

Een kort relaas over 2 wijnen die hier ten lande niet te krijgen zijn en op een wonderbaarlijke wijze tot bij mij geraakten.

Flashback: Brussel, 4 oktober 2012, CENTR General Assembly, dinner in Autoworld. Ik geraak in gesprek met Branislav Andjelic, de General Manager van RNIDS, de TLD operator van .rs (Servië). Branislav is gepassioneerd door wijn en vertelde me honderduit over de herleving van de wijncultuur aan de oevers van de Donau. Hij had zelf geïnvesteerd in de aankoop van land en was net begonnen met de aanleg/beplanting van de wijngaard.

Ongeveer 1 jaar later liep het contract van Branislav bij RNIDS af en werd het niet vernieuwd. Sindsdien verloren we bijna elk contact met elkaar.

Terug naar het heden. Enkele weken terug vond in Brussel een bijeenkomst van werkgroepen van CENTR plaats. Komt er plots een collega van RNIDS op me afgevlogen met de mededeling: "ik heb iets mee voor jou, het komt van Branislav Andjelic".

Ik had wel al een vermoeden wat het kon zijn maar was toch uitermate verheugd van 2 flessen wijn van zijn domein in mijn handen gedrukt te krijgen. Wijn is een fantastisch avontuur en dat moet zo blijven! Wijn van een ongekende streek met een leuk verhaal eraan verbonden, kan soms veel meer vreugde bezorgen dan één of andere superdure cru.Het wijnbedrijf van Branislav: Plavinci, organic vineyard and winery is gelegen in een piepjonge wijnregio rond Belgrado, aan de oevers van de Donau. Hoewel de heropleving van de wijncultuur maar van 2011 dateert, betekent dit niet dat hier niet aan wijnbouw werd gedaan. Een paar eeuwen terug stond het hier nog vol wijngaarden, vooral ter hoogte van de hellingen niet ver van het stadje Grocka. Die wijngaarden werden tegen ziektes behandeld met kopersulfaat en gaven een paarsachtige gloed in de morgenzon. Vandaar de naam "indigo hills" of in de lokale taal "plavinci".

Geleidelijk aan verdween de interesse voor de wijncultuur en tegen 2008 waren er maar een paar percelen meer over. Maar dan begon de revival en werd er veel bijgeplant. Omdat Branislav biologisch wil werken, moest hij beroep doen op resistente druivenrassen. Voor wit koos hij voor Panonia (had hier nog nooit van gehoord), voor rood wordt beroep gedaan op Regent (wordt ook vaak in België aangeplant).

De wijnen.

Cilibar, 2015 (Panonia)

Een wat tegendraadse neus: aan de ene kant wat lichtjes oxidatieve toetsen (appelschil, sherry/balsamico impressies) maar ook hints van abrikoos(taart) en kweepeer. De wijn heeft een goede lengte en is evenwichtig tussen volumen en frisheid. Veel citrus aroma's en tonen van golden appel. Qua stijl doet me dit erg denken aan sommige wijnen uit het zuiden van Italië (Campanië en Basilicata).

Indigo, 2013 (Regent)


Viel eerst wat tegen want een zeer gesloten neus. Branislav had me evenwel gewaarschuwd om dit paar uur open te laten komen. En inderdaad, na zowat een uur begint het fruit te ontluiken. Mooie neus die fruitigheid (kers, cuberdons, vlierbessen) en kruidigheid (zoethout, witte peper) combineert. Wijn die zeer recht door zee gaat en resoluut inzet op fruit (krieken, rode bessen, zwarte kers). Veel fraîcheur maar ook een flink bittertje in de finale. Mankeert misschien wat volume maar dat mag geen verrassing zijn als je bedenkt dat de wijngaard maar in 2011 werd aangeplant. Dit zijn nog piepjonge stokken. Nu is dit een wijn om jong te drinken op het fruit maar naarmate de leeftijd van de wijnstokken stijgt, zal dit veel complexer worden.

De naam van de rode wijn verwijst uiteraard naar de kleur indigo, maar ook de witte verwijst naar een kleur. Cilibar (spreek uit chili-bar) betekent namelijk amber.

Meer info: www.plavinci.organic  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.