Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Raar wijnbeestje!

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 09 jan, 2013 23:13

Beste wijnvrienden, we're back!

De laatste maanden ben ik er gewoon niet toe gekomen om nieuwe posts op deze blog toe te voegen. Veel werk, andere prioriteiten en - ik geef het alvast toe - weinig goesting om uren te zitten schrijven. Maar bij het lijstje goede voornemens voor 2013 hoort alvast om deze blog weer regelmatig van nieuwe artikels te voorzien. Bij deze overigens nog de allerbeste vineuze wensen voor het nieuwe jaar!

En we starten het nieuwe jaar alvast met een curieusiteitje. Een goede vriendin (dank u CJ!) bracht me een hele poos terug een fles wijn mee uit Georgië. Ja, u leest het goed, Georgië!!! En niet zomaar een wijn. Het is de legendarische Kindzmarauli van het wijndomein Kakhuri, een halfzoete rode wijn. Daarmee weet u meteen evenveel als ik over deze wijn gezien alle overige informatie (met uitzondering van inhoudsmaat en alcoholgehalte) in een voor mij totaal onbegrijpelijk Cyrillisch script op de fles wordt vermeld.

Maar Google is onze vriend en na nauwelijks enkele seconden toverde ik de website van het domein te voorschijn: http://kakhuri.com/

Dit wijndomein werd blijkbaar slechts in 2000 opgericht en is gelegen in de oostelijke regio Kakheti, de belangrijkste wijnstreek van Georgië. Volgens de informatie op de site bezit het wijndomein zo'n 2 hectare wijngaarden maar produceren ze jaarlijks zo'n 2 miljoen flessen wijn. Daarnaast produceren ze ook bag-in-box wijnen. 2 mio flessen uit 2 ha wijngaarden??? Dat gaat mijn petje te boven en ik vermoed dat hier toch wat fouten in geslopen zijn. Maar mijn verbazing werd nog groter toen ik op de site las dat de viticultuur zijn historische wortels zou hebben in Georgië en dat dit land een wijntraditie zou hebben die meer dan 5000 jaar terug gaat in de tijd? En ik maar denken dat de vitis vinifera (en onze wijncultuur) vanuit het Midden-Oosten naar Europa werd gebracht.

Terug naar de wijn. Op de fles geen enkele merkbare aanduiding van een oogstjaar. Tot mijn aandacht getrokken werd door een vermelding op het label op de rugzijde van de fles. Daar staat waarempel "produce date: 20.03.07" afgedrukt. Gezien het een halfzoete rode wijn is (vroegtijdig beëindigde fermentatie vermoed ik gezien het lage alcoholgehalte van 11,5%) zou het gerust kunnen dat dit uit 2006 komt. Maar de website brengt me opnieuw in verwarring. Daar staat een fles Kindzmarauli van 2005 afgebeeld waar oogstjaar duidelijk van af te lezen valt. Is dit dan een ouder exemplaar? Het etiket ziet er in elk geval een stuk ouderwetser uit. Maar dat rijmt dan weer niet met de vermelde productiedatum. Het zal een raadsel blijven maar laat het er ons op houden dat de wijn minstens een 6-tal jaar oud is. De druivensoort heb ik wel weten te achterhalen nl. 100% Saperavi. Ik vermoed dat u er ook nog niet eerder van gehoord had? Voor de wijnfreaks onder ons, het is een puur lokale druif uit de Kakheti regio en behoort tot de klasse van "teinturier" druiven, rode druiven met donker vruchtvlees zoals bv. Alicante Bou(s)chet.

Ondanks het aantal jaren op de teller en mijn onbarmhartige bewaring (de fles staat al een jaar in de keuken te wachten op een gelegenheid om ontkurkt te worden), krijg ik een jeugdig uitziende rode wijn in het glas. Qua kleurschakering kon dit gerust pakweg een Bordeaux uit 2009-2010 zijn. Alvast een geruststelling. Een redelijk gesloten neus met zoet rood fruit (zoete pruimen, geplette bessen), een licht kruidig aroma en hints van donkere chocolade. Verrassend in de smaak want dit doet me heel erg denken aan jonge vintage porto maar dan zonder het hoge alcoholvolume. In hoofdzaak opnieuw zacht en zoet rood en zwart bessenfruit aangevuld met een aangenaam kruidige toets (zoethout). Moeilijk thuis te brengen maar zeker niet vermoeiend zeemzoet (de wijn toont een mooie aciditeit in de finale) en tegelijk behoorlijk mondvullend. Eerder iets voor na de maaltijd en om zo van te genieten. Maar meer dan een paar glazen krijg je hier echt niet van binnen tenzij je een onverbeterlijke zoetebek bent.

Leuk en intrigerend om het nieuwe wijnjaar mee te beginnen.

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.