Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Nog meer verrassingen uit Tsjechië

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 31 jul, 2012 22:00

Met de nodige vertraging post ik hierna het vervolg van de Tsjechische wijnverkenning die in juni plaats vond. Wijnblog.be doet het iets rustiger aan tijdens de zomermaanden want het leven is tenslotte meer dan bloggen alleen! Ik ben bovendien nog maar net terug van vakantie in de Ardèche maar daar post ik later nog wel paar artikeltjes over.

Niet alle geproefde Tsjechische wijnen waren even geslaagd. De Bohemia Sekt (Stary Plzenec) van hierboven vond ik behoorlijk middelmatig, vermoeiend en saai. Een typische bubbel voor grootschalige recepties (werd geschonken tijdens ICANN gala event) waar een paar honderd mensen rondlopen. Volgens de info op de website van de producent valt deze wijn nochtans regelmatig in de prijzen. Ook met de druivenmix is in principe niets mis: hoofdzakelijk Riesling en Grüner Veltliner aangevuld met wat lokale witte druiven uit Moravië. Om de een of andere mysterieuze reden wordt niet meegedeeld welke de lokale variëteiten zijn. But quite frankly, I don't give a damn either...

Ook de twee volgende wijnen konden weinig wow-effect bij me losweken. Goed van snit en zeker beter dan de doorsnee wijnen die doorgaans op een receptie geschonken worden maar daarmee is het meeste dan ook gezegd. Het leukste is nog dat ik niet eerder een rosé variant van Zweigelt (lokaal Zweigeltrebe) mocht proeven en dat ik eveneens leerde dat Rulandské Bilé synoniem is voor Pinot Blanc.

Neen, dan had het verrassingsvuurwerk waarop we door onze Tsjechische gastheren werden vergast duidelijk wat meer panache. Vanop het terras werd dit op heel wat juichkreetjes onthaald.

Toen we ons na het "walking buffet" richting uitgang begaven, bleken we de leukste zaal nog bijna overgeslagen te hebben. In de kelder was een heuse wijnbar ingericht waar nog een zestal Tsjechische wijnen konden geproefd worden.

We proefden eerst 3 witte wijnen: Müller Thurgau (niet bepaald mijn favoriete druif!), Grüner Veltliner (leuke wijn, van zelfde domein waar we daags eerder die heerlijke Zweigelt van dronken) en tenslotte een heel aangename Ryzlink Vlassky (Welschriesling). Eens te meer ging de meest lokale variant voor mij met de hoogste score lopen.

Daarna volgde een serie van 3 rode wijnen. De topcuvee gemaakt van Merlot was weliswaar de wijn met de grootste concentratie en body maar echt wild werd ik er niet van. Dan zijn er in Merlot-land toch betere dingen te vinden. De André is - hoera, hoera - opnieuw een lokale en nooit eerder geproefde variant. Charmant maar niet overtuigend. Wel extreem benieuwd om andere Andrés te proeven (maar wat een lullige naam voor een druif?). De derde rode was een Blauwer Portugieser, lokaal Modry Portugal genaamd. Had hier veel van verwacht maar viel wat tegen. Maar eens te meer viel me op hoe nauw verwant de Oostenrijkse en Tsjechische wijngaarden zijn wat zowel de aanplant als de wijnstijl betreft. Kan de relatief jonge Tsjechische wijngaard op termijn een valabel alternatief bieden voor Oostenrijk? Op vlak van prijs is dit al het geval, maar consistentie in kwaliteit en beschikbare volumes voor de export lijken momenteel nog ernstige blokkades.

Na een bijzonder leuke avond volgde daags erna nog een kleine verrassing. Met het einde van een bijna volle week van vergaderingen en afspraken in zicht, was er toch nog een kleine opening voor een korte trip door het historische Praag. Via de Karluv most (de beroemde brug over de Moldau rivier) bereikten we het Hradcany (de Praagse burcht) en moest ik plots vaststellen dat er op het burchtcomplex een ware stadswijngaard onderhouden werd. Helaas geen tijd om de lokale wijnshop te bezoeken (er stond nog een vergadering op de agenda en het was tenslotte geen vakantieuitje) en dus enkel snel wat foto's genomen.

Alvast iets om bij mijn volgende bezoek aan Praag verder te onderzoeken. Eveneens te onthouden van deze kleine week Praag: wijndomein Habanské Sklepy waar ik drie wijnen van proefde en zeker verder wil opvolgen. Ze hebben zelfs een mooi ogende website (http://www.habanskesklepy.cz/cs-CZ/nase-vino.html) maar ik vrees dat mijn taalknobbel mij niet toelaat om er veel van te begrijpen. English version, please!

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door vinejo 08 aug, 2012 11:38

Ja, stel u voor, Merlot Cools...

Of Riesling van Duyn

Of Syrah Hazes..

Klinkt toch ook niet hé... ;-)