Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

EK voetbal en wijn

VariaGeplaatst door pvo 09 jun, 2012 23:38

Gisteren werd het EK voetbal in Polen/Oekraïne op gang getrapt. Wijnliefhebbers weten dan allicht wel hoe laat het is. Voetbal = bier, sloten bier en chips en zoute nootjes. Wijn? In combinatie met voetbal? Niet goed snik zeker?

Wel. Er is toch wel wat wijngenot combineerbaar met al dat voetbalgeweld. Hierna volgt mijn persoonlijke handleiding.

Start wedstrijd Nederland-Denemarken: flesje bescheiden bubbels klaar gezet.

Einde wedstrijd, "d'Ollanders" verliezen met 0-1: flesje bubbels geopend. Mijn glaasje Crémant de Bordeaux smaakt naar meer.

Verhoopt bubbelvervolg:

- Nederland verliest ook zijn tweede wedstrijd tegen "den Duits" (1-2). De uitschakeling voor Oranje wenkt, er gaat een fles Champagne open (wel bescheiden blijven, alles is nog mogelijk);

- In de laatste groepswedstrijd geraakt het Oranje legioen niet verder dan een gelijkspel tegen Portugal (2-2) en moet als laatste in zijn groep met het schaamrood op de kaken afdruipen. Mijn Cuvée Equinox van Champagnehuis Waris-Hubert lag al lekker te koelen en gaat nu voor de bijl. Als bonus om mijn blijdschap te vieren gaat er ook een fles Touriga Nacional, 2008, van Quinta do Perdigao open want Portugal gaat als 2e in de poule door naar de kwartfinale.

Tussendoor zijn er ook al wat Rieslings gesneuveld o.a. van Eva Clüsserath want Duitsland haalt 9/9 met de vingers in de neus.

Uiteraard volgt wijnblog.be ook de wedstrijden in de andere poules.

Rusland blijft over de tegenstanders heen walsen in groep A maar verliest verrassend zijn laatste wedstrijd tegen Griekenland (1-0). Tot overmaat van ramp heb ik geen enkele fles Griekse wijn liggen. Ik moet me dan ook behelpen met een fles Samos aperitiefwijn die vrouwlief in de frigo had gestopt voor een of ander "girls-get-together-event". Rusland wint wel overtuigend de groepsfase maar ik kan als overtuigd wijnliefhebber toch maar moeilijk de ene na de andere fles vodka soldaat maken? En wijn uit Rusland? Hmm, ik heb hier iets liggen maar dat sparen we maar beter voor de kwartfinale.

In groep C houden Spanje en Italië elkaar in evenwicht tijdens de openingsmatch en ben ik moreel verplicht (het is overigens vaderdag) om een mooie Ribera (Acon, Crianza, 2006, Ribera del Duero) en dito Chianti (Brolio, 2007, Chianti Classico) te ontkurken. Zowel Spanje als Italië winnen vlot hun volgende matchen en dus duik ik welgemutst de kelder in op zoek naar meer Ribera, Rioja, Chianti, Brunello en consoorten. De "Azzurri" kronen zich tot hun eigen verbazing tot groepswinnaar op basis van een beter doelpuntensaldo en ik prijs me gelukkig van redelijk wat Italiaanse wijn in voorraad te hebben.

Tegen alle verwachtingen in doen "les Blues" het zeer goed in groep D. De winst tegen Engeland wordt passend gevierd met een halfje Gewürztraminer Vendanges Tardives van Hugel. Frankrijk wint ook zijn twee volgende wedstrijden en ik hef het glas met wat mooie Bordeaux en Bourgogne. Ik heb helaas geen fles Engelse schuimwijn liggen om hun kwartfinaleplaats mee te vieren. Ik vrees echter dat deze beide ploegen toch wat te licht wegen om de kwartfinales te overleven.

De kwartfinales en bijhorende wijnen.

Rusland neemt zoals algemeen verwacht vrij vlot de maat van Portugal (3-1), tot spijt van mijn bloedend wijnhart. Ik heb (uiteraard!) geen Russische wijn liggen maar ik heb wel onderstaande enigmatische fles Georgische wijn die ik met plezier zal uittesten.

Duitsland schakelt met een droge 3-0 Griekenland uit en ik schenk me met genoegen een Dr. Crusius, Auslese, 2003 in omdat "der Manschaft" er eindelijk in geslaagd is om attractief voetbal te brengen. Wie houdt Duitsland van de tornooizege?

Italië geraakt op dreef en buigt een 0-1 achterstand om in een 3-2 zege tegen Engeland! Weer geen prijs voor de Engelsen maar ze kunnen met opgeheven hoofd het tornooi verlaten want ze hebben net de mooiste wedstrijd van het EK afgeleverd. Ik duik vaneigens mijn kelder in en kom naar boven met een Solus Ad, 2007, Barbera d'Asti Superiore van Contratto die ik zelfs zeer lichtjes gekoeld zou durven serveren.

De laatste kwartfinale is ronduit slaapverwekkend en wordt na een scoreloos gelijkspel op strafschoppen gewonnen door Frankrijk. Ik had al een fles Lalama, 2006, Ribeira Sacra klaarstaan maar die gaat dus opnieuw de kelder in. Omdat ik er sterk van overtuigd ben dat Franrijk het niet zal halen van Duitsland haal ik dan maar een mooie Côte Rôtie boven van Domaine de Rosiers uit 2009. Zal ongetwijfeld goed smaken!

It's getting serious!

Duitsland walst over Frankrijk (4-1) in de halve finale en speelt nu echt een soort voetbal dat meer aan Brazilië doet denken. Tegen beter weten in had ik wat flessen Bourgogne uit 2005 klaargezet (Gevrey-Chambertin, 2005, van Dom. Charlopin) maar omdat we tenslotte neutrale supporters zijn, gaan we die dus toch maar soldaat maken.

In de andere halve finale gaat het er heel wat anders aan toe. Geen vlot voetbal en de Italianen lijken plots weer voorstander van "catenaccio" te zijn. Tegen de gang van het spel in komt Italië op voorsprong na penaltie. De Russen blijken niet bij machte om een efficiënt tegenoffensief op gang te brengen en zien een finaleplaats aan hun neus voorbijgaan terwijl ze nochtans de ploeg van het tornooi waren. Zeer jammer maar ik zal de Italiaanse (kleine) overwinning toch vieren met een Brunello van Pieri Agostino uit 2004.

En dan de strijd voor de knikkers. Zal het land van Riesling het halen van die zuiderling met zijn 1000 en één druivenvarianten?

Eens te meer is de finale van een groot tornooi één en al bittere teleurstelling. De Duitsers beuken maar geraken er niet door, de Italianen proberen te flitsen maar falen in de afwerking. Iedereen begint zich alweer op te maken voor een reeks penalties als plots Banotelli 37 seconden voor het einde van de tweede verlenging heerlijk voorbij doelman Neuer kopt.

Italië wordt de verrassende eindwinnaar en als wijnliefhebber kan ik me daar wel in vinden. Om de overwinning te vieren haal ik mijn hele voorraad Saxa Calida, 2007, van Poderi del Paradiso boven. Een supertoscaan van Cabernet Sauvignon en Merlot uit de omstreken van San Gimignano (jawel, zelfs niet uit Maremma!) en waarschijnlijk in betere vorm dan de "Squadra Azzurra" maar dat zien we dan wel.

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door pvo 20 jun, 2012 16:56

Vervang Rusland door Tsjechië en ik zat er bots op voor de samenstelling van de kwartfinales! Ben eens benieuwd hoe mijn pronostiek verder afloopt...