Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Epiloog van een communie

VariaGeplaatst door pvo 19 mei, 2012 01:19

Onze zoon mocht een 10-tal dagen geleden zijn eerste communie vieren. Niet dat ik meteen zo wild enthousiast ben van het liturgische aspect dat bij deze gebeurtenis hoort, maar ik vind het wel belangrijk om familie en vrienden op deze momenten samen te hebben. In deze jachtige tijden komen we er sowieso al veel te weinig toe om nog eens samen te genieten van elkaars gezelschap en dan vind ik een eerste communie eigenlijk best een mooie gelegenheid om de mensen die ons dierbaar zijn bijeen te hebben voor een gezellig onderonsje.

De misviering, lunch en namiddag verliepen opperbest en daar wil ik voor de rest niet veel over uitwijden. Deze blog handelt over wijn en niet over familiale bijeenkomsten en overigens is deze blog ook geenszins bedoeld als kijkvenster op mijn persoonlijk leven.

Maar enkel dit. We opteerden er voor om het communiefeest niet thuis te doen maar op een externe locatie. Waren wel op het appel, de wijnen die op basis van BYO (Bring Your Own) meegebracht werden. Onze zoon is geboren in 2005 en laat dat net een zeer goed jaar in Bordeaux geweest zijn. Ik had dus al ettelijke jaren terug de wijn gekocht die ik wou schenken op het ogenblik van zijn eerste communie. Make no mistake! Een bescheiden wijn, Ch. Coufran, Haut-Médoc, Cru Bougeois, maar nu geleidelijk aan op zijn toppunt aan het geraken. Overigens brachten we ook de witte wijn zelf mee en daar viel mijn keuze op de Saint Véran van Guffens waar ik eerder reeds over schreef.

Wat doet een gastheer als het einde van de festiviteiten in zicht komt? Juist, hij nodigt de overgebleven gasten uit voor een "aprèsken" ten huize van de communicant.

En gezien ik toch wel een leuk aantal flessen in voorraad heb, was de verwachting ergens van wat zal de gastheer opentrekken? Niets van dit alles. Om mijn gasten te overhalen toch nog de trip naar Sint-Kruis te laten maken, had ik een strategie in gedachten die even uitdagend als aantrekkelijk was. In plaats van zelf een fles wijn te presenteren, gaf ik op voorhand mee dat diegenen die me zouden vergezellen zelf konden kiezen. Geen taboes dus, na BYO nu TYO (Take Your Own).

Dus, in het kort. Ik zet bij thuiskomst de keukenklok op 5 minuten en ik geef mijn gasten vrije loop in de wijnberging. Ze hebben 5 minuten om flessen te selecteren en moeten naderhand uiteindelijk 2 wijnen presenteren om te openen. Moeilijk? Ja, zowel voor de gasten als voor de gastheer! Verrassend, chaotisch, zelfs angstaanjagend.

Wat was de finale oogst? Een Charlopin, Gevry Chambertin, Vieilles Vignes, 2005 (Bourgogne, Frankrijk) en een Brunello van Pieri Agostino, 2004 (Toscane, Italië). Mooie wijnen! Zeer goed geselecteerd in die luttele momenten "free roaming". Ik had de mogelijkheid om de wijnkeuze te "counteren" in de zin van een beter alternatief voor te stellen. Ik was iewat verbaasd dat niemand een greep richting Bordeaux 2005 had uitgevoerd maar kon me wel perfect vinden in de geselecteerde flessen.

The verdict? Beide wijnen waren top maar toch ging de Brunello van Agostino met vlag en wimpel lopen. Uiteraard wou ik na al dat "free roaming" geweld eigenlijk zelf nog een fles tegenzetten. Ik besloot om een grote Bordeaux tegen al dat geweld in te zetten: een Ch. Beausejour-Bécot, Saint-Emilion, 1er Grand Cru Classé, 2004. Geen topjaar, maar wel een mooi, typisch Bdx jaar en nu waarschijnlijk stilaan aan een piekmoment toe. Zeer evenwichtig, maar daar is alles mee gezegd. Kon absoluut niet mee met de twee vorige wijnen. En ik die fles maar verdedigen! De volgende dag absoluut niet meer genietbaar.

Moraal van het verhaal? In plaats van zelf de wijnen te kiezen, zal ik in het vervolg nog veel meer mijn vrienden de wijnkeuze laten maken. Ieder beetje wijnliefhebber heeft steeds de mond vol van "wijn is om te delen en samen van te genieten". Wel dan, doe de ultieme test. Laat uw vrienden de wijn uitkiezen voor de avond. Laat uw vrienden vrije toegang tot uw wijnkelder.

  • Reacties(2)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door vinejo 25 mei, 2012 10:13

Hahhaha, hoe die ene in die dozen begint te rommelen, hilarisch - de betere inbreker waardig! Die mannen zijn nerveus jong, als sjakie in de sjokoladefabriek..; Heb dit 1 maal gedaan- moet wel toegeven dat mijn kelder toen nog veel overzichtelijker was - op mijn 40ste verjaardag (auw, 7 jaar geleden al :( ), toen kwamen oa een Clos des papes en een Pavillon Rouge naar boven ;-)

Geplaatst door Vijve 24 mei, 2012 22:46

Uw volgende openkelderdag zullen we aankondigen vie facebook. '-) Versie 1 wasinderdaad heel interessant en lekker, heel lekker