Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Prijzen Bdx '11

WijninfoGeplaatst door pvo 06 apr, 2012 01:11

Volgens Decanter zal de primeurprijs voor minstens één van de 1er Grand Crus 2011 zowat de helft lager uitvallen dan vorig jaar. Als één van de grote vijf dit doet, zullen de anderen wellicht een gelijkaardige houding aannemen of het zou moeten zijn dat het domein in kwestie een zeer middelmatige wijn heeft geproduceerd in vergelijking met de overige vier.

Een voorbode van gematigde prijzen voor Bordeaux 2011? Een terugkeer naar de redelijkheid na de "frenzy" van 2009-2010 en in lijn met het huidige economisch klimaat?

(Foto overgenomen van http://bordeaux-tradition.com/WordPress3/)

Mijn bedenkingen (for what it's worth).

1) We spreken dan over prijzen (voor de 1er GCC's) van 300-350 euro/fles. Inderdaad veel minder dan de 550-600 euro voor de primeurs 2010 maar tel daar maar nog een stevig stuk taksen en marges bij vooraleer je aan de echte consumentenprijs komt.

2) Een kleine vergelijking. Volgens Bordoverview kwamen de 1er GCC's voor 2004 uit aan ongeveer 150 euro/fles en voor 2008 aan om en rond de 175 euro/fles. Pittig detail: Bordoveriew gaat uit van de vermoedelijke prijs die aan de consument wordt aangerekend. Ik denk dat Bdx '11 niet beter wordt dan 2008 en toch zit dit meer dan dubbel zo hoog qua prijszetting.

3) Zelfs al volgen alle 5 GCC's dezelfde lijn en zetten ze het mes in hun prijzen, dan nog is er geen enkele garantie dat de andere GCC's dit ook gaan doen. Die hebben hun prijzen uiteraard ook wel geweldig zien aanzwellen de laatste jaren maar niet in diezelfde stratosferische proporties als voor de 1er GCC's. Vergeet het dus maar dat u daar een deling door 2 zult meemaken.

4) De echte reden voor een prijsmatiging? Ook in het Verre Oosten (en meer bepaald in China) beginnen ze te beseffen dat 1.000 euro/fles niet echt meer van deze wereld is. Bovendien hebben ze daar ontdekt dat de wijnwereld groter is dan Bordeaux (met sterk stijgende prijzen voor Bourgogne als gevolg) en kunnen deze niet anders dan zich wat competitievere prijzen aan te meten.

5) De slachtoffers van dienst? Een hoop mensen zal misschien verwachten dat ook de mindere goden nu massaal de hakbijl zullen hanteren voor de prijs van hun wijnen. Eigenaars van Cru Bourgeois domeinen (die goede wijn maken!) zien de bui waarschijnlijk al hangen. En wat te zeggen van de grote plas aan meer generieke Bordeaux? Er zitten daar een hoop domeinen tussen die nauwelijk het hoofd boven water houden. Wedden dat de supermarktketens reeds hun rekenmachines bovenhalen om te kijken hoeveel ze nog verder kunnen afdingen?

6) De Bordelezen doen hun best om de campagne voor de 2011 wijnen op de rails te krijgen en je kan ze dat niet kwalijk nemen. Het gaat tenslotte om commerciële bedrijven die voor hun broodwinning opkomen. Maar de echte vraag is wie er in godsnaam zit te wachten op Bordeaux '11?

En toch ben ik ook volop de primeurcampagne aan het volgen via Twitter en andere online kanalen. Tja, draai en keer het zoals je wilt maar het hele circus heeft nu eenmaal een bepaalde aantrekkingskracht waarbij het moeilijk is om afzijdig te blijven. Bovendien is mijn dochter geboren in 2011 en net zoals dit het geval was voor onze zoon wil ik toch ook graag wat Bordeaux uit haar geboortejaar inslaan. Overigens doet onze zoon volgende maand zijn eerste communie en hebben we voor het feestje alvast wat flessen Bordeaux 2005 op het programma staan. Brengt me tot de vaststelling dat wijn toch altijd wijn blijft en vooral bedoeld is om hart en gemoed plezier te doen. Ook al komt het uit Bordeaux en wordt er meer over prijs dan over wijn gepraat.

Om op een positieve noot te eindigen, ik heb net een Ch. Potensac, 2003 (gevaarlijk jaar, hittegolf, weet u nog wel!) uit de Médoc geopend. Het is een Cru Bourgeois Exceptionnel, een inmiddels niet meer bestaande categorie. Destijds waren ze met 9 in dit segment van de Cru Bourgeois waaronder Ch. Chasse-Spleen, Ch. Les Ormes-de-Pez, Ch. Poujeaux en Ch. Labégorce Zédé. Zeer mooie wijnen en ik begin te begrijpen waarom ze niet meteen staan te trappelen voor de recente hervorming waarbij alle Cru Bourgeois in één mandje terecht zouden komen. Deze wijnen spelen toch duidelijk een categorie hoger dan de doorsnee Cru Bourgeois. Overigens is de Ch. Potensac, 2003 schitterend. Een beauty, en niets van veroudering te merken. Heel veel donker en vers geplet bessenfruit (braam, cassis, bosbes), mooie houttoets (nog niets van tertiaire aroma's), frisse aciditeit (zelfs behoorlijk wat menthol impressies), goede lengte en behoorlijk potige tannines. Mag gerust nog wat jaartjes liggen. Ik blijf het wat herhalen maar niemand (uit Bordeaux) luistert. Kunnen we aub eens een herziening hebben van dat archaïsche klassement van 1855? En kondig het ruimschoots op voorhand af zodat de ingeslapen domeinen de kans hebben om zich te herpakken? Overigens een herziening hoeft toch niet meteen te betekenen dat een hoop domeinen er plots uitgeflikkerd wordt? Laat de beste Cru Bourgeois gewoon de mogelijkheid om op basis van een serie degustaties over verschillende oogstjaren te promoveren tot dit kransje topdomeinen.

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.