Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

10x Viognier!

VerslagenGeplaatst door pvo 03 apr, 2012 23:44

Bloggen over wijn kan zo zijn verrassende kanten hebben. Collega-blogger Jelle De Roeck zal op voorhand wellicht niet beseft hebben dat zijn blogpost over een geproefde fles uiteindelijk zou leiden tot een midweekse Viognier degustatie bij Paradisi in Destelbergen. Jelle's blog vertrekt van een originele insteek door maandelijks een thema vast te leggen waarbij dan telkens een 5-tal wijnen de revue passeren. Zowat een maand geleden koos Jelle Zuid-Afrika als thema en legde hij ook een fles Viognier (La Petite Ferme, 2010) op de proefbank. De wijn kon Jelle niet echt overtuigen en wijfelend vroeg hij zich een beetje af "Should I give Viognier a second chance?". Waarop Brenda de Lange van Paradisi prompt reageerde met het voorstel om een pure Viognier tasting te organiseren in haar zaak in Destelbergen. En voor je het weet, heb je plots een 10-tal wijngekke mensen in je wijnhandel staan die niets liever vragen dan ondergedompeld te worden in de wondere wereld van deze witte, iewat onderkende druif. Zelf was ik ook reuze benieuwd want een uitnodiging voor een degustatie van 10 verschillende Viognier wijnen (allen 100% monocépage) kom je niet elke dag tegen.

Op de proeftafel dus 10x Viognier: 6 van Zuid-Afrika en 4 uit Frankrijk, allemaal droge wijnen op één uitzondering na, en oogstjaren van 2008 tot 2011. Waar komt dit aanbod vandaan? Brenda en Kristian van Paradisi blijken nogal Viognier-gek te zijn en dit heeft ertoe geleid dat geen enkele andere wijnhandel een dermate groot aanbod (meer dan 20 referenties!) heeft van wijnen die van deze druif zijn gemaakt. Een unieke kans om wat kennis op te doen over deze druif en al proevend te ontdekken in welke gedaantes deze zich in het glas manifesteert.

Wat moeten we vooraf weten over Viognier? Een druif van (vermoedelijk) Franse origine en vooral gekend door de AOP's Condrieu en Château-Grillet (kleine sub-appellatie binnen Condrieu) uit de noordelijke Rhônestreek. Eind vorige eeuw uit de vergetelheid gehaald en nu ook aan een internationale opmars bezig (vaak aanwezig in Zuid-Afrika maar ook te bespeuren in Californië, Australië, Zuid-Amerika, Zuid-Frankrijk en Spanje). Een druif die vooral floraal (lentebloesems (kamperfoelie, liguster), witte bloemen, meidoorn) en fruitig (abrikoos, perzik, exotische vruchten) overkomt en wijnen oplevert die bij voorkeur jong worden gedronken. Viognier-wijnen lenen zich moeilijk voor opvoeding op (nieuwe) houten vaten en scoren laag op vlak van aciditeit. Een bijzonder onderschat gebruik van Viognier is zijn toevoeging (weliswaar beperkt tot een 5% à 10%) aan Syrah voor de Côte-Rôtie wijnen.

En wat leverde de degustatie op? Vooreerst een leuke ontdekkingstocht want nagenoeg alle wijnen konden onze smaakpapillen bekoren. Persoonlijk nam ik vooral volgende conclusies mee huiswaarts.

1) Viognier is allesbehalve eenheidsworst. Binnen Frankrijk tappen Condrieu, Rhône en Languedoc al behoorlijk uit verschillende vaten maar verrassend genoeg kwamen ook de Zuid-Afrikaanse wijnen behoorlijk heterogeen uit de hoek. Soms lag de nadruk op pure fruit-exuberantie (Excelsior, Robertson, 2011, ZA), dan weer eerder op het minerale (Thelema Mountain Vineyards, Elgin, 2008, ZA) of kwam er zowaar een vegetale toets boven drijven (La Petite Ferme, Franschhoek, 2010, ZA).

2) Hout en Viognier blijft een zeer delicate en moeilijke evenwichtsoefening. Soms bezwijkt de wijn volledig door de houtinvloed (Thelema Mountain Vineyards, Elgin, 2008, ZA) maar soms is het resultaat fenomenaal (The Foundry, Stellenbosch, 2008, ZA).

3) Tot voor kort dacht ik dat Viognier best gedronken werd binnen pakweg 6 maanden na aankoop. Al mijn eerdere ervaringen (wijnen van Condrieu, Languedoc, Zuid-Afrika) wezen uit dat veel van de magie verloren gaat samen met oudering. Think again! Enkele van de geproefde wijnen uit 2008 waren moeiteloos in staat om mijn vooringenomenheid naar de prullenbak te verwijzen. De Foundry, Stellenbosch, 2008, ZA kwam helemaal niet over als een "oude" en schier oxidatief evoluerende wijn maar eerder als een dartel jong veulen. De Condrieu, Domaine Boissonet, 2008, FR, toonde het potentieel van een waardig ouderende maaltijdwijn. Wel valt me op dat samen met de leeftijd nieuwe impressies opduiken. Ik vond dat oudere Viognier wijnen een wat olieachtig patina beginnen te vertonen.

4) Behalve de hierboven opgesomde typische fruitige en florale aroma's viel me ook op dat ik vaak impressies meende op te merken die eerder als lactisch (yoghurt, kaas) omschreven kunnen worden (heel duidelijk merkbaar bij de Condrieu, Domaine Boissonet, 2008, FR). In een gelijk aantal gevallen noteerde ik ook de aanwezigheid van bijzonder kruidige aroma's (viel me op bij zowel de Creation Wines, Hemel-en-Aarde Ridge, Walker Bay, 2010, ZA als de Foundry, Stellenbosch, 2008, ZA).

5) Wat moeten we hierbij eten? Waar ik Viognier steevast bestempelde als enkel geschikt voor aperitief (wel verdraaid lekker natuurlijk) of als begeleider van eerder exotische gerechten (Thai food) moet ook hier genuanceerd worden. Sommige van de geproefde Viogniers zouden behoorlijk goed samengaan met zeevruchtenschotels en zelfs met kreeft.

6) Nog iets om bij te sturen. Een te lage aciditeit zou één van de karakterstoornissen moeten zijn van de Viognier druif. Mij viel vooral op dat de meeste wijnen die we die avond proefden net goed zaten op dat vlak. Ok, Viognier is geen Riesling maar de meeste wijnen hadden wel mooie zuurtjes in petto en geen enkel kwam me over als vermoeiend en ontdaan van elke vorm van frisheid.

De persoonlijke favorieten die ik thuis aan verder onderzoek zal onderwerpen ;-)

- Creation Wines, Hemel-en-Aarde Ridge, Walker Bay, 2010, ZA;

- The Foundry, Stellenbosch, 2008, ZA;

- Ridgeback Wines, Natural Sweet Viognier, Paarl, 2010, ZA.

Kortom opnieuw een boeiende wijnavond in leuk gezelschap en met meer dan één schaterlach omwile van innovatieve geur- en smaaksensaties (een luie beek? smaakstaart? gegrilde gamba's uit Puglia?). Eén ding dat ik absoluut nog mee moet geven: de wijnen uit Condrieu (en Château-Grillet in overtreffende trap) komen meestal niet bepaald budgetvriendelijk voor de dag maar er is volop goede Viognier uit andere windstreken voor handen die in een aanvaardbare prijsvork van 15-20 euro uitkomt.

Met dank aan Jelle om de boel aan te stoken en aan Brenda om voor een fijne en pure Viognier belevenis te zorgen. Overigens, als u tot in Destelbergen geraakt, check out Paradisi want behalve wijn vindt u er ook heel wat culinaire lekkernijen.

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.