Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

De wijnen van Guffens

VerslagenGeplaatst door pvo 28 mrt, 2012 23:28

Sommige degustaties hebben hun locatie tegen, anderen dan weer het aanbod van te proeven wijnen. En ik moet eerlijk toegeven dat ik toch flink wat twijfels had toen ik eind vorig jaar de uitnodiging van Johan Rosius van WineShare binnen kreeg. Een degustatie, op een donderdagavond in januari, in een zaaltje in het godvergeten Wezemaal. Ware het niet dat ik in Leuven werk, ik zou niet eens weten waar ik het gehucht moest neerpoten op de landkaart. Thema van de degustatie: de wijnen van Jean-Marie Guffens. Tot voor enkele maanden was deze Belgische wijnproducent in de Bourgogne me volledig onbekend. Heel veel kans dus dat ik nooit tot in Wezemaal was geraakt. Maar laat ik nu net enkele weken voor de degustatie één en ander over de wijnen van Jean-Marie Guffens gelezen hebben en dat was voldoende om mijn interesse te wekken. Overigens ligt Wezemaal op een paar steenworpen van Leuven en kon ik er makkelijk na het werk even naar toe rijden. Een gelukkige beslissing want het werd een heel leuke degustatie met hoog entertainment gehalte (verzorgd door Jean-Marie Guffens) en een paar schitterende wijnen.

Even situeren waar we het over hebben. In 1976 trekken Jean-Marie Guffens en zijn echtgenote naar Frankrijk om zich in een wijnavontuur te gooien. Anno 2012 is dit exploot uitgegroeid tot een trilogie van eigen wijnen (Dom. Guffens-Heynen), een négoce (Maison Verget) en een vertakking in de Provence (Ch. des Tourettes). Het echtpaar strijkt neer in de Mâconnais (het meest zuidelijk gelegen deel van de Bourgogne) en ze richtten er in 1979 een eigen wijndomein op, Domaine Guffens-Heynen. Momenteel beslaat dit domein zo'n 5,3 hectare aan eigen wijngaarden in Pierreclos, Vergisson en Davayé. De wijnen behoren tot de AOP's Mâcon en Pouilly-Fuissé en worden gemaakt van Chardonnay. In 1990 wordt gestart met Maison Verget, een négoce die druiven aankoopt en op het domein van Guffens-Heynen vinifieert. Verget is actief in zowat de hele Bourgogne regio van Chablis over Chassagne-Montrachet tot Mâcon, Saint-Veran en Pouilly-Fuissé. Ook hier is Chardonnay de druif van dienst. In 1997 koopt het echtpaar Château des Tourettes, een wijndomein in de Luberon en verleggen ze voor het eerst hun wijnactiviteit buiten Bourgogne. Op Ch. des Tourettes wordt zowel rood, rosé als wit gemaakt. Naast Chardonnay komen nu ook Roussanne, Marsanne en Viognier in het spel voor wit evenals Syrah, Grenache en Cabernet-Sauvignon voor de rode en rosé wijnen.

Jean-Marie Guffens is niet zomaar de zoveelste wijnbouwer in een lange rij. Hij vaart heel bewust een eigen koers: simpele en natuurlijke groeimethodes (geen chemische bestrijdingsmiddelen), geen gegoochel met de refractometer maar rijpheid controleren door van de druiven te proeven, geen toevoeging van gist maar enkel spontane fermentatie, rijping "sur lies", geen filtering, enz. Deze principes worden ook doorgetrokken voor de wijnen die via Maison Verget aangeboden worden. Daarnaast is Jean-Marie Guffens ook niet meteen het prototype van de anonieme, introverte en behoedzame wijnbouwer. Hij is niet bepaald schuw om zijn mening te verkondigen en doet dit vaak met een groot gevoel voor entertainment. Uiteraard kan hij het ook niet laten om wat uitdagend uit de hoek te komen en hier en daar wat plaagstoten uit te delen. Van een wijnmaker wiens wijnen door Robert Parker de hemel ingeprezen worden, mag je overigens ook niet meteen verwachten dat hij zich het imago van een grijze muis aanmeet.

In totaal passeerden een 12-tal wijnen de revue die avond. De wijnen van Ch. des Tourettes (Rouge Enfin, 2009, VDP Vaucluse en Blanc Bien-Entendu, 2010, VDP Vaucluse) konden charmeren maar lieten me geen blijvende indruk na. De wijnen van Verget en Dom. Guffens-Heynen speelden duidelijk een paar categorieën hoger. En van deze wijnen hou ik een beetje een gemengd gevoel over. De meeste waren van 2009 en slechts enkele van 2010. Ik vond de wijnen uit 2010 (Mâcon-Charnay "Clos Saint Pierre", Saint-Veran "Côte-Rôtie" en Pouilly-Fuissé "Terroir de Pouilly") bijzonder geslaagd en ben iets minder enthousiast over de wijnen (zowel Côte d'Or als Mâcon) uit 2009. Hoewel veel voller en rijker, missen ze misschien een ietsje aciditeit. Maar het blijft wel appels en peren vergelijken want hoe verhoudt een Chassagne-Montrachet, 1er Cru, 2009 van 40 euro/fles zich tegenover een Mâcon-Charnay, 2010 van nog geen 15 euro/fles? Daarnaast ben ik een prijsbewuste koper en ben ik moeilijk te verleiden om 30 à 40 te betalen voor een fles wijn als er een zeer valabel alternatief voor handen is aan minder dan de helft van die prijs. Dat werkt dan bijvoorbeeld tegen de wijnen van Dom. Guffens-Heynen (Mâcon-Pierreclos "Chavigne" en "Tri de Chavigne" uit 2009) die toch fors hoger uitvallen in prijs dan bijvoorbeeld het hierboven geciteerde trio uit 2010 en uit dezelfde regio. Maar ik ben wel ontzettend benieuwd om de wijnen van Dom. Guffens-Heynen (ook de 2009 bleef ondanks de rijpheid van de druiven en het iets hogere alcoholgehalte voldoende fraîcheur behouden) en deze van Verget (uit Chablis en Côte d'Or) te proeven in de jaargang 2010. In afwachting daarvan stel ik me tevreden met mijn persoonlijke favorieten van die avond: de Mâcon-Charnay "Clos Saint Pierre" 2010 en de Saint-Veran "Côte-Rôtie" 2010 van Maison Verget.

Terwijl ik dit aan het neerpennen ben, proef ik van het laatste restje Saint-Veran, Côte-Rôtie, 2010 van Maison Verget. Ik opende de fles een kleine week geleden en de wijn heeft nog niets van zijn aantrekkelijkheid verloren. Een neus die doet denken aan de grote witte Bourgognes van de Côte de Beaune: vers geroosterd en beboterd brood, lichtjes rokerig, mooie houttoets, nootjes (hazel en amandel), rijpe witte steenvruchten en een zweem van witte bloesems. Verrassend van smaak: tegelijk vol en krachtig (mooie houttoets, (hazel)nootjes, gekaramelliseerde appel, romige snit) maar ook licht en elegant (ragfijne zuurtjes van begin tot einde, citrusaroma's, ananas, minerale impressies). Ik denk dat de jaargang 2010 de wijnbouwers hier zeer gelukkig heeft gemaakt! Alles is aanwezig om de wijnen tot een summum te verheffen, zowel de rijpheid van het fruit als de mooie aciditeit om alles perfect in balans te houden. Naar mijn gevoel is dit het beste van Saint-Veran dat ik ooit in het wijnglas had. Aan een prijs van nog geen 15 euro is dit een no-brainer en hoort dit thuis in de kelder van elke wijnliefhebber. Zet dit blind tussen (veel!) wijnen uit de Côte de Beaune en je hebt veel kans dat niemand opmerkt dat dit in feite van veel zuidelijker komt.

Website verdeler: www.wineshare.be

Website producent: www.verget-sa.com

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.