Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Innamorato del Vino

VerslagenGeplaatst door pvo 17 aug, 2011 01:32

Innamorato del Vino betekent zoveel als "verliefd op wijn" en dat merk je wel een beetje uit hetgeen hierna volgt.

Een tijdje terug (begin februari om precies te zijn) kreeg ik een wat cryptische mail van een oude schoolmakker. Of ik even mijn thuisadres kon doorspelen want dan zou hij me een uitnodiging sturen voor de opening van zijn nieuwe zaak. Ik had hem al geruime tijd niet meer gezien of gehoord (onze wegen scheidden ergens halverwege de humaniora en sindsdien liepen we elkaar maar sporadisch nog eens tegen het lijf) en ik was dan ook behoorlijk benieuwd. In de mail vermeldde hij de link www.innamoratodelvino.eu en bij nader onderzoek bleek hij gestart te zijn met de verkoop van Italiaanse wijnen.

Helaas moest ik forfait geven voor de eerste twee georganiseerde proeverijen maar een tiental dagen geleden kon ik er dus wel bij zijn. Een leuke proeverij van Italiaanse wijnen en zowaar zonnig weer in het vooruitzicht op de plaats van de degustatie. Wat wil een mens nog meer op zijn laatste vakantiedag? Ik dus de wagen in op weg naar Baal in Vlaams-Brabant, op een steenworp van het geboortedorp van de "grootste Belg" (Jozef de Veuster aka Pater Damiaan).

Eenmaal ter plaatse eerst in ijltempo wat bijgepraat en dan over naar de essentie van de dag: de liefde voor Italiaanse wijn. Na een gesprekje met zijn ouders (de mama spreekt trouwens uitermate vloeiend Italiaans) kwam de herinnering boven drijven dat Italië voor het gezin steevast de uitverkoren vakantiebestemming was. Wellicht werd daar reeds voor een deel de kiem van Innamorato del Vino gezaaid?

Feit is dat ze bij Innamorato inmiddels een leuk aantal referenties opgebouwd hebben uit zowat alle wijnstreken van Italië. De nadruk ligt vooral op Veneto, Piemonte en Toscane. Let wel, de wijnkaart is "work in progress", en geleidelijk aan worden nog nieuwe referenties toegevoegd (meestal na voorafgaandelijk bezoek ter plaatse).

Hetgeen volgde was een zeer aangename proeverij in een ongedwongen kader en met veel affectie (hapjes voor de gasten, glaasje water naast het proefglas, suggestiemogelijkheid voor te proeven wijnen) vanwege gastheer en -vrouw.

Welke wijnen weerhielden mijn aandacht? In totaal ongeveer een 20-tal wijnen geproefd maar diegene die hierna volgen konden me het meest verrassen en/of bekoren.

In wit onthou ik vooral de Corte Sermana, Lugana 'Cromalgo', 2010 uit Veneto, 100% Trebbiano (di Lugana). Een wijn uit de omgeving van het Gardameer, verrassend vol van smaak en rijk (zeker niet beendroog zoals zoveel generieke Trebbiano's), wat gistig en mineralig in de neus maar ook leuke toetsen van witte bloesems en een lik honing. Heel plezierige wijn.

In rood zijn de wijnen van Azienda Agricola Silvio Morando uit Piemonte 'incontournable'. We proefden ondermeer een Grignolino del Monferrato Casalese, 2010, een wijn die het midden houdt tussen rosé en lichtrood en waarvan je ofwel onmiddellijk liefhebber wordt of hem meteen in de spuwemmer giet. Ik zag dit wel zitten, vooral in combo met een zomerse salade, maar ik vrees dat mijn echtgenootje hiervoor zou passen. Nog interessanter waren echter de Barbera's van Silvio Morando, die zelf beweert geen Barbera te maken voor de "smaak" van de DOC maar wel op een manier die de authenticiteit van de Barbera druif naar boven moet brengen. En het moet gezegd worden, zijn Barbera del Monferrato, 2008 kon me zeer bekoren. Kraakt van fruitgulheid (kers!, pruim!) en met volop frisse zuren. Nog beter (maar dan gaan we ook van onder de 10 euro naar net geen 15 euro) is de Barbera del Monferrato, Le Coste, 2007. Meer verfijning, diepgang en dimensie, zonder aan fruitcharme in te moeten boeten. Mooie wijnen die u bovendien maar een kleine aanslag op uw portefeuile kosten.

In Toscane was ik redelijk onder de indruk van de Chianti Colli Senesi, 2007, van Fattoria Montepescini. Vaak overstijgt de Chianti Colli Senesi (zelfs in een superjaar als 2007) maar moeilijk het niveau van veredelde 'slobberwijn' maar dit exemplaar toonde aan dat ook daar - buiten het kerngebied van de Chianti Classico - wel heel wat aan kwaliteit te ontdekken valt!

Om te eindigen gaan we terug naar Veneto, meer bepaald om de Valpolicella van Azienda Agricola San Cassiano te ontdekken. De Valpolicella 2009 toonde reeds aan dat dit huis perfect weet waar ze mee bezig zijn. De Ripasso (Valpolicella vermengd met de overblijvende most van de ingedroogde druiven waarmee Amarone werd gemaakt) uit 2008 toonde echter meteen het verschil in kwaliteit aan. Veel meer diepgang, lengte en complexiteit en dat voor minder dan 4 euro de fles meer.

Ik hoop dat ze bij Innamorato del Vino gestaag verder hun aanbod weten uit breiden. België is een hyper-concurrentiële omgeving voor wijnhandelaars en de keus voor consumenten is enorm. Maar ze zijn bij Innamorato in elk geval goed aan de weg aan het timmeren.

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.