Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Le Baccanti

Eten & drinkenGeplaatst door pvo 12 aug, 2011 04:27

Een heuse aanrader! Gisteren gaan eten in Le Baccanti in Gent.

We waren gestart in Convento in Leuven voor een uitgebreide apero. Een leuke rosé (Frans, waarvan 40% Pinot Noir), gevolgd door een Duitse Grauburgunder (mooie mineraliteit!) en een glas rood (Spaans, combo Garnacha en Syrah, iewat enigmatisch van snit). Mooie selectie aan wijnen te proeven per glas en een aanrader voor iedereen die in het Leuvense vertoeft!

Daarna richting Gent voor een kennismaking met Le Baccanti, een wijnbar/resto van puur Italiaanse snit in de omgeving van de Vrijdagmarkt in Gent. Deze zaak werd nog maar recent geopend (sinds einde mei) en is een bijhuis van de uitbaters van Per Bacco.

Op de kaart vooral natuurlijke wijnen en we openden met een glas Siciliaanse witte (eigenlijk meer rosé van kleur) Lamoresca Bianco,gemaakt van Vermentino (90%) en Roussanne (10%). We proefden na de maaltijd ook nog de Rosso (gemaakt van Nero d'Avola) maar die kon ons minder bekoren (niet te verwonderen, zie verder).

Een bekoorlijke jongedame kwam ons gezwind het menu voorstellen (beperkt tot de krijtborden die ergens in het restaurant uithangen) en we kozen voor de salami (warm geserveerd, niet te vergelijken met hetgeen je tussen de boterham legt!) met linzen als primi, gevolgd door tagliatelli met st-jacobsvruchten (maar eigenlijk had mijn tafelgenoot ravioli met porcini besteld!) en kwartel met pompoen en boontjes als secundi.

En dan moesten we nog een begeleidende wijn kiezen. Het viel ons vooral op (het wordt ook nadrukkelijk op de kaart vermeld!!!) dat de wijnen die verkocht worden (ja, wijnwinkel, wijnbar en bistro vallen hier echt wel samen!) nauwelijks meer kosten dan de winkelprijs. Ja, u leest dit goed! Le Baccanti gaat er prat op om zijn wijnen aan te bieden aan verkoopprijs + 10 euro kurkrecht. Daarom alleen al, allen daarheen om een goede maaltijd te laten begeleiden door een mooie fles wijn!

Bij het doornemen van de wijnlijst viel me plots de naam Faro, Palari, 2006 op! Collega-blogger Rick begint nu waarschijnlijk danig met zijn bureaustoel te schuiven wanneer hij dit leest. Ja, Rick, de Faro, 2006, die ze daar aankopen aan een prijs die overeenstemt met de gewone verkoopprijs en dus aan een luttele +10 euro aan uw tafel serveren. Gelieve geen moeite meer te doen om voor de Faro naar de Waaistraat af te zakken, ondergetekende en co. hebben de laatste 2 voorradige flessen soldaat gemaakt.

Het eten komt aangewaaid van een hogere verdieping (de keuken is blijkbaar op de +1 verdieping gelegen) en beantwoordt aan wat we authentieke Italiaanse keuken kunnen noemen. Tja, wat kunnen we nog meer zeggen dan dat het lekker was? Goed, mijn kwartel had iets minder gegaard mogen zijn...maar dat zijn echt wel details.

In essentie:

- een voorbeeld van hoe het zou moeten zijn (wijn aan tafel = inkoopprijs + 10 euro)

- een fenomenaal aanbod aan natuurlijke wijnen

- authentiek Italiaans, zonder franje, in het hartje van Gent

Eerste kennismaking is +++ en ik zal hier zeker nog terugkomen! Love it!

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Rick 12 aug, 2011 08:19

Salami met linzen ! Faro ! Per bacco kende en apprecieerde ik al, niet in het minst omwille van de aanwezigheid van Filippo's natuurlijke witte, de Lamoresca. Daar moet ik naartoe ! Thanks for the tip !