Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wit in rood?

WijninfoGeplaatst door pvo 12 jun, 2011 03:08

Ik ben een groot liefhebber van de wijnen uit de Noordelijke Rhône, een wijnstreek die zich ongeveer uitstrekt van Vienne tot Valence in het departement van de Ardèche. Om precies te zijn moet ik nog even meegeven dat dit wijngebied - Rhône Septentrionale genoemd - ook nog de wijngaarden om en rond de stad Die in het departement van de Drôme omvat. Het is in dit laatste gebied dat de Clairette de Die en de Crémant de Die geproduceerd worden. Overigens worden er ook interessante rode wijnen gemaakt zoals je elders op deze blog kunt lezen. Maar voor dit artikel beperk ik me tot de Ardèche en laat ik de Drôme even voor wat het is.

De Noordelijke Rhône in druiven vatten, lijkt op zich zeer eenvoudig: Viognier, Marsanne en Rousanne voor wit en Syrah voor rood. Dit is echter veel te kort door de bocht want deze streek kenmerkt zich door een paar unieke blends. Hetgeen de Noordelijke Rhône wel tot relatief makkelijk te doorgronden streek maakt, is dat het aantal AOC's gevat is in een handvol gekende tot zeer illustere wijngebieden.

De eerste AOC die je tegen komt als je vanuit het noorden dit wijngebied aandoet, is er al meteen één om u tegen te zeggen: Côte-Rôtie. In Ampuis en een aantal omliggende gemeenten tref je het oudste wijngebied uit de hele Rhône aan waar de druiven geteeld worden op steile hellingen (de beroemde Côtes Blonde en Brune). Hier wordt enkel rode wijn geproduceerd. Aha, op basis van Syrah dus, zal u zeggen. Ja, maar in een fles Côte-Rôtie moet slechts 80% Syrah zitten. De overige 20% (er zijn echter weinig wijnbouwers die zo ver gaan) mag Viognier zijn.

De twee volgende AOC's zitten minder complex ineen althans wat druivensamenstelling betreft. Condrieu en Château Grillet leveren enkel witte wijnen die voor 100% van Viognier gemaakt zijn. Deze twee AOC's moeten het in naambekendheid misschien afleggen ten opzichte van Côte-Rôtie maar geloof me maar dat hier wijnen worden gemaakt die tot de absolute top van het Franse assortiment behoren. Vooral Château Grillet heeft een quasi iconografisch statuut. Logisch ook want deze kleine enclave (nog geen 4 ha) binnen Condrieu behoort toe aan één enkel domein nl. Château Grillet. Dit domein slaagde er in om reeds in 1936 zijn eigen AOC te versieren!

Verder zuidwaarts belanden we in Saint-Joseph, de grootste AOC van de Noordelijke Rhône. Hier worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd zij het dat de witte duidelijk het kleine broertje (10%) vormen. Voor de witte wijnen geen spoor meer van Viognier te bekennen. Net als aan de overkant van de Rhône spelen Rousanne en Marsanne hier de hoofdrollen. Voor de rode wijnen is ook hier de Syrah uiteraard koning en keizer tegelijkertijd. Maar net als voor de Côte-Rôtie mag een rode Saint-Joseph ook voor een deel met witte druiven aangevuld worden. In dit specifieke geval mag tot 10% Rousanne en/of Marsanne toegevoegd worden. De wijnen van Saint-Joseph zijn wel een stuk lichtvoetiger dan deze uit de Côte-Rôtie of Hermitage en worden ook best jonger geconsumeerd.

Aan de overkant ligt het gebied van Crozes-Hermitage, in volume de grootste AOC van de hele streek. Ook hier treffen we zowel witte als rode wijnen aan. Het verhaal loopt volledig gelijk met dat van Saint-Joseph (90% rode wijnen, toevoeging van witte druiven toegelaten) behalve dat hier tot 15% Marsanne of Rousanne mag gebruikt worden in de rode wijnen. Terwijl Saint-Joseph vooral elegante wijnen voortbrengt, zijn deze van Crozes-Hermitage vaak wat rustieker en minder verfijnd.

In het hart van de AOC Crozes-Hermitage ligt de vermoedelijk meest legendarische herkomstbenaming van deze streek: Hermitage of Ermitage. Dit kleine wijngebied (135 ha) levert witte (30%) en rode (70%) wijnen op van haast mytische proporties. De wijngaarden liggen op de hellingen van de heuvel tegenover het stadje Tain l'Hermitage. De witte wijnen worden hier gemaakt van Marsanne, al dan niet aangevuld met Rousanne en de rode van Syrah waar - net zoals bij Crozes - tot 15% witte druiven aan toegevoegd mogen worden. Veel producenten verkiezen echter om 100% Syrah te gebruiken voor hun rode wijn hetgeen bijzonder expressieve en tanninerijke wijnen oplevert. Zowel de rode als de witte wijnen hebben een zeer lange bewaartermijn en hebben jaren tijd nodig om alle aroma's tot volle ontplooing te laten komen.

Ten zuiden van Saint-Joseph arriveren we in Cornas, een minder gekend wijngebied dat in termen van kwaliteit echter onmiddellijk op Côte-Rôtie en Hermitage volgt. Cornas is zonder enige twijfel de meest recht voor de raapse AOC: één gemeente (Cornas), één AOC (enkel rode wijn), één druivensoort (Syrah) en één dominante ondergrond (graniet). De wijnen uit Cornas zijn in hun jeugd zeer tanninerijk en mineralig en daarom minder makkelijk te appreciëren. Geef deze wijnen echter een 5-10 jaar de tijd om zich te ontplooien en uw geduld zal rijkelijk beloond worden. Qua prijszetting een stuk duurder dan Saint-Joseph maar toch nog altijd goedkoper dan Hermitage en Côte-Rôtie en daarom ook vanuit prijs/kwaliteitsoogpunt in de gaten te houden.

De laatste AOC van de Noordelijke Rhône is deze van Saint-Peray waar enkel witte wijnen worden gemaakt van Rousanne en/of Marsanne. Deze AOC kenmerkt zich ook door de productie van schuimende wijnen. Bij ons zijn deze echter weinig gekend en ook zeer moeilijk te vinden.

Uiteraard kan ik moeilijk over de Noordelijke Rhône schrijven zonder er een fles uit de streek bij te pakken. Van een wijnsalon in het najaar nam ik enkele flessen Domaine Faury, Côte-Rôtie, 2008 mee naar huis.

Kleur: semi-transparant, roodpaars met lichtere rand

Neus: extreem aromatisch, fruit (framboos, braam, blauwe bes, cassis) en fijne specerijen stuiven het glas uit, gevolgd door een flinke snuif versgemalen zwarte peper en een leuke florale (viooltjes) toets. Een bijzonder aantrekkelijke neus waar je maar niet genoeg van krijgt.

Smaak: bijzonder fruitige aanzet (korf van rode en zwarte besvruchten), eerder elegant (schitterend frisse aciditeit) dan robuust, mooie peperige en kruidige finale, duidelijk afkomstig uit een koeler jaar, geen storende houtinvloed, een instant klassieker (zeer typerend Côte-Rôtie).

Website wijnproducent: www.domaine-faury.fr

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.