Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: blind proeven

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 04 jun, 2011 22:59

Hoe proef je best een fles wijn? Volledig blind, dus zonder enig idee van herkomst van de wijn en van de druivensoorten? Gedeeltelijk blind, waarbij je toch wat info meekrijgt over de druivensamenstelling of de regio van productie? Of volledig open, waarbij de te proeven fles gewoon open en bloot op tafel staat? Al dan niet blind proeven, is het thema dat deze maand bij de Vlaamse Wijnbloggers aangesneden wordt.

Eigenlijk zit het nogal simpel ineen. Vraag een gepassioneerd wijnliefhebber naar zijn voorkeur en die kiest resoluut voor het absolute blind proeven van een wijn. Waarom? Dit is de enige manier om totaal onbevangen en onbevooroordeeld een wijn organoleptisch te keuren. Het is een simpel onderonsje tussen de wijn en de proever met als ultiem oordeel of de wijn de proever al dan niet in vervoering weet te brengen. Het is bovenal ook een eerlijk onderzoek. Stel dat iemand voor uw neus een fles Ch. Pétrus opentrekt van een goed jaar. Denkt u werkelijk dat u met die kennis in het achterhoofd nog volledig objectief een oordeel over de wijn kunt vellen? Van beroemde etiketten gaat nu éénmaal een bepaalde dwingende kracht uit die moeilijk weg te cijferen valt. Lijkt me overigens een leuk experiment om dat eens te doen met 2 flessen Ch. Pétrus (of gelijk welk andere topfles) waarbij de inhoud van één van die flessen vervangen werd door een andere wijn (uit dezelfde streek maar minder groot kaliber van wijn). Benieuwd hoe dit zou kunnen aflopen.

Nog belangrijker dan het bovenstaande is dat het volledig blind proeven je ook helpt bij het uitbreiden van je wijnkennis. Het besnuffelen en proeven van een glas wijn in de hoop om herkomst en cépage te achterhalen, gaat weliswaar gepaard met veel frustratie. Hoe vaak val je niet door de mand omdat je er weer eens een paar duizend kilometer naast zit qua geografie en hoeveel schaamrood kleurt je wangen wel niet omdat je die toch voor de hand liggende druivensoort niet hebt herkend? Ik kan zelf gerust toegeven dat dit maar al te vaak het geval is. Maar het helpt wel om je referentiekader beter af te bakenen. Als je maar genoeg blind proeft, zullen bepaalde wijnen je op de duur wel een belletje doen rinkelen. En geef toe, er in slagen om – pakweg op restaurant – type wijn, druif en streek uit het glas te halen, brengt je toch wel in extase voor een paar uur.

Moet er daarom altijd blind geproefd worden? Neen, uiteraard niet. Blind proeven is supertof – bijvoorbeeld onder vrienden die dan wat “mystery bottles” meebrengen – maar hoeft niet altijd de norm te zijn. Stel dat je een verticale proeverij wilt houden waarbij een 5-tal jaargangen geproefd wordt van dezelfde wijn. De essentie van dit soort proeverijen is om het verschil in oogstjaren te ontdekken. Je kan dit volledig blind doen voor zover je dan wel meegeeft dat het telkens om dezelfde wijn gaat. Maar de oefening wordt er geenszins door verbrod door ook het type wijn dat geproefd wordt mee te geven. Ander voorbeeld: je houdt een proeverij gebaseerd op een bepaalde cépage (bv. Syrah) waarbij de wijnen van overal ter wereld kunnen komen. Je kan het opnieuw enorm moeilijk maken door de druif niet te verklappen maar je kan evenveel proefplezier beleven door op voorhand aan te geven welke de druif is en uit welke landen de geschonken wijnen komen. Aan het proefpanel om dan uit te zoeken uit welk land de geproefde fles vandaan komt. Op zich als oefening reeds uitdagend genoeg. Ik vind het semi-blind proeven dus gerust even leuk als het volledig blind gaan. Bij semi-blind heb je bovendien het voordeel dat je de minder wijngekke medeproevers ook volop de kans geeft om de wijn te ontdekken.

Tenslotte zijn er ook gelegenheden waarbij blind proeven (volledig of semi) voor mij uit den boze zijn. Stel u even voor dat op de degustatiedagen van uw favoriete wijnhandelaar alle flessen volledig geblindeerd voor u klaar staan om geproefd te worden! Misschien leuk als spielerei maar wel behoorlijk onpraktisch. Ik ga namelijk niet naar een degustatie met de gedachte om alle flessen te proeven. Sommige dingen interesseren me meer dan andere (afhankelijk van humeur en keldervoorraad) en het is dan ook niet meer dan logisch om je tot dat gamma te beperken. Overigens speelt er nog iets anders mee ook. Op dergelijke degustaties wil je snel een oordeel vormen over een bepaalde wijn. Is dit een Chardonnay waar ik van hou of verkies ik toch maar die andere? Het wordt een behoorlijk gedoe als je eerst nog de druif moet raden vooraleer je twee wijnen met elkaar kan beginnen te vergelijken. Neen, zet alle flessen dan maar netjes ongecamoufleerd op de proeftafel zodat we met een flinke basiskennis kunnen vertrekken.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

Belgian Gourmand: www.belgiangourmand.be

St Etienne's World: http://sdebacker.skynetblogs.be/

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

FoodMONK: www.monkeyvineyard.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:

- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.