Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

KoRoVa en Tamboerskloof

VerslagenGeplaatst door pvo 25 mrt, 2011 01:20

Vorig weekend viel er één en ander te proeven bij KoRoVa in Roeselare. Deze wijnhandel is gespecialiseerd in Zuidafrikaanse wijnen en heeft een aantal zeer mooie domeinen in de portefeuille zoals bijvoorbeeld Newton Johnson, De Trafford, Remhoogte en Tamboerskloof.

KoRoVa beschikt ook over een "huiswijn" die verplichte kost is voor elke wijnliefhebber die hier komt proeven. Koen Roose legde de basis voor KoRoVa ergens in 2000 maar ruilde België inmiddels in voor Zuid-Afrika waar hij zijn ultieme wijndroom in vervulling brengt. In 2005 kon hij in het koele Elgin, zo'n 70 km ten oosten van Kaapstad, zo'n 50 ha. land kopen. Waar voorheen appelbomen stonden, groeien nu de wijnstokken van Spioenkop. Het oogstjaar 2010 leverde de eerste wijnen van dit domein (weliswaar met aangekochte druiven want de eigen aanplant is nog te jong) op. Ten huize KoRoVa proefden we de Spioenkop "1900", Sauvignon Blanc, 2010 die in de jongste editie van Platter's (de referentiegids voor Zuidafrikaanse wijnen) meteen 4 sterren kreeg (maximale score voor nieuwe wijn). Een zeer mooie Sauvignon Blanc waarin alles in balans is en rijk aan concentratie. Alvast wat flesjes van meegenomen naar huis om in alle rust verder te proeven en te ontdekken.

Een tafeltje verder ontmoetten we Gerard de Villiers, de eigenaar van het domein Tamboerskloof. Vooraleer ons in de rode wijn te storten, proefden we zijn Tamboerskloof, Viognier, 2010. Eigenlijk was deze wijn niet voorzien op de proeftafels (wegens volledig uitverkocht) maar door een annulatie in Duitsland kon KoRoVa een extra allocatie bemachtigen. Een wijn met een grote wow!-factor: alle charme die je van Viognier mag verwachten (witte bloesems, witte steenvruchten zoals perzik en abrikoos) verpakt in een lekker wegdrinkende zachtheid en - gelukkig - zonder enige houtlagering. We zetten meteen een karton of twee op onze naam en ik droom reeds van aangenaam zomerse temperaturen om hier uitgebreid van te genieten. Ik hou erg veel van Viognier maar vind in Frankrijk veel te weinig waar voor mijn centen. De Viognierwijnen uit de Languedoc halen quasi nooit het vereiste niveau en die uit Condrieu (Noordelijke Rhône) zijn vaak erg prijzig. Voor deze Zuidafrikaan leg je echter maar goed de helft zoveel euri op tafel als voor een deftige Condrieu en dan is de beslissing uiteraard snel genomen.

Over naar rood. De Trafford is niet zomaar een wijndomein en dat merk je meteen. De Blueprint, Shiraz, 2008 is een monster van een wijn. Woest, ruw en met veel tanninegeweld. Nu nog niet echt te drinken (tenzij met stevige kost en na ettelijke uren karaf) maar het potentieel is er wel. Drie flesjes van meegedaan om een paar jaar in de wijnberging te vergeten. Ergens in 2013-2014 eens te testen. De Tamboerskloof, Shiraz, 2006 was goed en reeds toegankelijk maar de 2007 deed de vorige jaargang wat verbleken. Helaas nog niet verkrijgbaar maar wel al op mijn wenslijst voor eind dit jaar!

Maar de echte verrassing zat er nog aan te komen. Een paar tafels verder proefden we De Trafford, Merlot, 2003. Nog geen spoortje van sleet op deze wijn en nu op toppunt van zijn kunnen. We konden echter ook de Merlot van dit domein uit 2007 proeven. Uiteraard een stuk jeugdiger en om nog wat weg te leggen maar dit wordt zeker zo goed - zoniet veel beter - dan de 2003. Jaren terug was ik zeer grote fan van de Merlot van Veenwouden maar dit is zeker zo goed en naar mijn gevoel beter bestand tegen de tand des tijds. Ligt inmiddels ook reeds te wachten om samen met wat vrienden van te proeven.

We eindigden met twee pure Pinotages van Francois Naudé (ex-wijnmaker van l'Avenir) uit 2008 en 2009. Ronduit fantastische wijnen die nog maar eens aantonen dat dit DE druif van Zuid-Afrika is (zoek maar eens uit wat ene Beyers Truter allemaal kan uitvoeren met deze druivenvariant) op voorwaarde dat er veel werk en zorg aan besteed wordt. Helaas hangt aan de Vin de Francois ook een zeer stevig prijskaartje. Zo stevig zelfs dat het sommige Grand Cru Classés uit Bordeaux nog eens op het idee zou kunnen brengen dat hun wijn goedkoop is!

Na de proefsessie had ik nog een leuke babbel met Gerard van Tamboerskloof en hetgeen deze bijzonder sympathieke mens me wist te vertellen, heeft mijn visie over de wijnproductie in de "Nieuwe Wereld" aardig wat bijgetimmerd. Kort door de bocht: wat weten we van het wijnmaken? In Frankrijk (en bij uitbreiding alle klassieke Europese wijnlanden) hebben ze de mond vol van terroir. In de regio's waar de wijncultuur van recentere origine is, zou dit aspect ondergeschikt zijn en zou vooral de nadruk worden gelegd op nieuwe wijntechnieken en de selectie van commercieel interessante druivensoorten. Bovendien is in die streken irrigatie geen taboe (absoluut verboden volgens puristen want de wijnstok moet afzien), gebruikt men veel hout (of althans houtsnippers of -aroma's) en wordt er niet nauw gelet op het gebruik van ecologisch verantwoorde landbouwtechnieken. Think again! Gerard de Villiers (ingenieur van opleiding, hetgeen zeer zeker zijn wijze van aanpakken verklaart) mag dan misschien een uitzondering zijn, maar hij wist me in minder dan een halfuur wel te overtuigen dat de "Oude Wijnwereld" nog een flink lesje kan leren.

Bij Tamboerskloof werden de bodemsamenstelling en de klimatologische omstandigheden gedurende jaren aan een stuk minutieus onderzocht en werd op basis van die bevindingen beslist om Rhônevarianten (Syrah/Shiraz en Viognier) aan te planten. De wijngaard werd voorzien van een irrigatiesysteem. Om naar believen elke dag drupsgewijs de bodem te bevochtigen? Neen, zeker niet! Het irrigatiesysteem is fijnmazig opgebouwd en elke plot wordt apart bestuurd. Meer nog, de plots zelf zijn nog eens in twee opgedeeld en apart irrigeerbaar omdat statistische gegevens aantonen dat de groei van de wingerds (bladgroenvorming) verschilt in functie van de ligging. Hoe komen ze aan die gegevens? Onder andere door met een helikopter de wijngaard te overvliegen en via allerlei meettechnieken in kaart te brengen welke delen meer of minder bladgroei hebben (hetgeen dan weer aanduidt waar er mogelijks sprake kan zijn van "hydric stress"). Enkel waar het strikt nodig is, wordt het irrigatiesysteem ingeschakeld. Overigens wordt onder andere ook via infraroodmetingen de fenolische rijpheid van druiven in kaart gebracht en zodoende het ideale plukmoment uitgekozen. Gerard houdt van elk blok wingerds een staalkaart van statistische gegevens bij in een bijna autistisch aanvoelend niveau van detail. Zijn wijnmaker beschikt op die wijze over een schat van informatie en tegelijkertijd dekt Gerard zich in tegen een plots vertrek van mensen op sleutelposten (hij heeft immers een volledige historiek van klimatologische gegevens, rijpheid, rendement ect. van elk stukje van zijn wijngaard). Ik heb zelden iemand zo maniakaal bezig gezien met het concept terroir als Gerard! Uiteraard heb je voor die aanpak/investeringen een meer dan serieuze dosis financiële middelen nodig en gevraagd hiernaar ontweek Gerard me iewat minzaam glimlachend door nog eens mijn glas bij te vullen.

Eén zaak staat vast! Bij Tamboerskloof koppelen ze de aandacht voor terroir aan een moderne, technologische aanpak. Wedden dat dit domein de komende jaren nog meer van zich zal laten spreken? Overigens, de Shiraz, 2006 en 2007, en de Viognier 2008, 2009 en 2010 kregen elk telkens 4 en 1/2 sterren in de Platter gids. Een fractie onder de absolute maximumscore en die zit er ongewtijfeld de komende jaren aan te komen.

Links bij dit artikel:

KoRoVa: www.kaapsewijnen.com

Tamboerskloof: http://www.kleinood.com/home/

Voor de mensen die een trip naar Roeselare te veraf vinden, de Spioenkop "1900" is ook te verkrijgen bij Convento in Leuven: www.conventowinebar.be

  • Reacties(2)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Koen 31 mrt, 2011 14:25

prachtig artikel !!!

er zijn inderdaad schitterende wijnen te vinden in de kaapprovincie maar zoals in iedere streek van de wereld moet je gaan zoeken en het verhaal achter de wijnen ontdekken.

onthou " wijn drink je tussen de oren "

KoRoVa heeft dit weten te vinden....

Geplaatst door Rick 25 mrt, 2011 07:42

Wreed interessant artikel ! Heb zelf een haat-liefde verhouding met zuid-afrikaanse wijn, waarvan ik vooral de witte ok vind, en de rode vaak te zwaar. Maar eigenlijk is het heel moeilijk om een regio te waarderen als je niet ook de toppers hebt geproefd. Bedankt ! En nu naar Convento !