Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: beleggen in wijn (deel 2)

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 15 mrt, 2011 23:26

Zoals beloofd volgt hierna het vervolg van het artikel over “Beleggen in wijn”.

Uit deel 1 kon u reeds afleiden dat ik niet meteen warm oploop met mensen die snel-snel even een paar kisten van één of andere 1er GCC inslaan met de loutere bedoeling hiermee te speculeren in de hoop wat makkelijke winst mee te pakken. Sorry, doet me gewoon te veel denken aan diegenen die zoveel mogelijk tickets voor Rock Werchter willen kopen om ze dan terug aan te bieden van zodra de organisatie het bordje “sold out” boven haalt. Maar dit betekent niet dat ik TEGEN een belegging in wijn ben. Als iemand in aandelen, obligaties (al dan niet hoogrentend), goud, grondstoffen en dergelijke kan beleggen, waarom zou wijn an sich dan ook geen portefeuillewaarde kunnen uitmaken?

Wat biedt de markt nu zoal aan wat te vatten valt onder de noemer “wijnbelegging”?

In plaats van in flessen te beleggen, kan u misschien opteren om te investeren in de bedrijven die deze grote wijnen produceren. Toegegeven, niet altijd eenvoudig en laat ons eerlijk zijn: even telefoneren naar Corinne Mentzelopoulos voor een pakketje aandelen in Château Margaux lijkt niet meteen een haalbare kaart. Maar er bestaan wel grote beursgenoteerde groepen met aanzienlijke wijnbelangen.

LVMH is er zo eentje. Deze op Euronext Parijs genoteerde holding van Bernard Arnault is één van de grootste luxeconcerns ter wereld. In de portefeuille zitten onder andere volgende merken: Louis Vuitton (dure handtassen en koffers!), Bulgari (juwelen- en horlogemerk), Dior (parfum en cosmetica), Tag Heuer (uurwerken) en een trits gekende parfummerken (Kenzo, Givenchy). Maar LVMH huisvest ook een unieke portefeuille aan wijn- en spirit-belangen. Ze zijn onder andere eigenaar van Moët & Chandon, Dom Perignon, Krug, Ruinart en Veuve Clicquot (allemaal grote namen in Champagne), Ch. d'Yquem (1er Cru Sauternes), Château Cheval Blanc (1er GCC Saint-Emilion), Hennesy (Cognac), Cloudy Bay (topwijn uit Nieuw-Zeeland), Cape Mentelle (topwijn uit Australië) enz. Onderstaande grafiek toont dat een belegging in LVMH niet bepaald verlieslatend was de laatste jaren en ze verkondigden onlangs een recordwinst voor 2010.

De holding Artemis is nog zo'n groep met leuk ogende participaties. Wat dacht u van Gucci, FNAC, Puma, Veilingen Christie's, voetbalclub Rennes en Vinci Construction. En ook hier weer een omvangrijk deel aan wijnbelangen: Château Latour (1er GCC Bordeaux), Château Grillet (topdomein uit de Rhône die zelf haar eigen AOC uitmaakt) en Domaine d'Eugénie (Bourgogne).

Of wat dacht u van Domaines Barons de Rothschild? Eigenaars van Ch. Lafite-Rothschild (1er GCC Bordeaux), Ch. l'Evangile (Pomerol), Ch. Rieussec (1 GCC Sauternes), Ch. Duhart-Milon (4e GCC Bordeaux) en nog een klein dozijn aan andere eigendommen. Ben er wel nog niet achter gekomen of deze groep ergens een beursnotering heeft.

Ik denk dat er vast ook nog wel ander voorbeelden te vinden zijn zoals Concha y Toro (Spanje en Zuid-Amerika) en Castel (Zuid-Frankrijk) maar heb me nu niet meteen de pleuris gezocht om daar alle details van uit te vissen.

Voor diegenen die investeren in een holding niet zien zitten (je moet behalve de wijnbelangen immers vaak ook een hoop andere zaken er bij nemen), bestaat er overigens een heus beleggingsfonds in wijn: Nobles Crus van Elite Advisers. Dit fonds belegt de centen van de investeerders in topnamen uit Bordeaux en Bourgogne, zowel “en primeur” als in oudere jaargangen. Sinds de oprichting in 2007 haalt het fonds een jaarlijks rendement van zo'n 14,5 %. Geïnteresseerd? Minimum vereiste investering: 125.000 euro!

Een haalbaarder alternatief voor het investeringsfonds van Elite Advisers wordt geboden door de firma Premier Cru, Fine Wines Investments Ltd uit London. Hier beleg je niet in een soort van wijnfonds maar bouw je op basis van je inleg een eigen kelder van top Bordeauxwijnen. Premier Cru gaat voor jou op zoek naar de geschikte topwijnen, koopt deze aan, stockeert ze en verkoopt ze wanneer de prijs hoge toppen scheert. De opbrengsten worden vervolgens opnieuw geïnvesteerd in de aankoop van jongere jaargangen. Premier Cru belegt enkel in de top50 van Bordeaux en is hierdoor misschien wat kwetsbaar (wat als de Chinezen Bordeaux laten vallen?).

Instappen kan via een éénmalige kapitaalsinjectie van min. 10.000 GBP of via een maandelijks beleggingsplan (startsom van min. 5.000 GPB en dan maandelijkse schijven van min. 175 GBP). Nog altijd een stevige hap centen maar toch al meer doenbaar voor iemand die eens een alternatieve belegging aan zijn portefeuille wenst toe te voegen.

Voor een videofragment uit het CNBC programma Strictly Money over Premier Cru: http://www.cnbc.com/id/15840232?play=1&video=1698657266

Welke kosten staan hier tegenover? Het eerste jaar betaal je 2,55% beheerkosten. Vanaf het tweede jaar valt deze kost terug tot 1,75% van de werkelijke waarde van uw wijnactiva. Wel moet u ook rekenen op een jaarlijkse kost van 9,5 GBP per kist wijn voor opslag (bij Octavian Warehouses, gespecialiseerd in opslag van wijn) en verzekering. Eventuele meerwaarden zijn volgens de huidige UK wetgeving belastingsvrij. Bovendien krijg je een certificaat dat bewijst dat je de eigenaar bent van de aangekochte wijnen. Kwestie van niet in de problemen te komen in geval van failliet van Octavian Warehouse (waar uw wijnen liggen) of Premier Cru (die uw wijn aankoopt).

Links bij dit artikel:

Elite Advisors: www.eliteadvisers.com

Premier Cru Fine Wines Investements Ltd: www.premiercru.com

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

Belgian Gourmand: www.belgiangourmand.be

St Etienne's World: http://sdebacker.skynetblogs.be/

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:

- 3 april: To bio or not to bio?
- 5 juni: Blind proeven
- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(2)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door pvo 16 mrt, 2011 23:11

Met alle Chinezen maar (helaas) niet met den dezen smiley

Geplaatst door Vinama 16 mrt, 2011 14:36

Sinds dat jij 2009 primeurs hebt ingeslagen is er geen Lafite meer te vinden in België, zou er misschien een verband zijn....? :-)