Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Elzas meets Asia

Eten & drinkenGeplaatst door pvo 15 dec, 2010 01:32

Op invitatie van Sopexa België en in samenwerking met de Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace (CIVA) werden op 26 november een aantal wijn/gerecht-combo's uitgeprobeerd. Een handvol wijnbloggers - al dan niet vergezeld van partner – mocht aanschuiven voor een culinaire verkenning bij Les Saveurs de Yamada in Antwerpen. Doel van de avond: nagaan hoe de wijnen van de Elzas zich laten combineren met de Japanse keuken. De degustatie werd van de nodige tekst en uitleg voorzien door de heer Thierry Fritsch van CIVA die voor ons ook een aantal Elzaswijnen liet aanrukken.

Als eerste gerecht werd ons een oestertje voorgeschoteld met pijpajuin en een Japanse vinaigrette op basis van rammenas. Hierbij werden twee Elzas schuimwijnen geserveerd: de Cuvée Prestige Brut van Bestheim en een crémant van Domaine Joseph Cattin. De crémant van Cattin was voor mij de beste gezien zijn hogere graad van verfijning en complexiteit. De combo met de oester was echter nogal problematisch. Het ziltige karakter van de oester en de overheersende smaak van de pijpajuin laten zich niet makkelijk aansluiten met wijn. Waar de vinaigrette wel nog goed overweg kon met de schuimwijn, kon dit niet gezegd worden van de oester. Ik vind overigens de combinatie van Champagne en oester – ergens een soort van klassieke marriage – ook niet meteen mijn ding. Een oester past voor mij nog het best met zeer droge en licht ziltige wijn genre Muscadet of Txomin (uit Spaans Baskenland).

Daarna kregen we een alleraardigst uitziend doosje met verschillende hapjes (o.a. sushi, gefrituurde kastanje, pompoen, schorseneer, rode biet) waarbij een Sylvaner van Domaine André Ostertag uit 2009 werd geserveerd. Een redelijk complexe neus van vooral rijpe appel die ook in de smaak volop terugkwam. Paste wonderwel bij het assortiment en ging naar mijn gevoel vooral goed samen met de pompoen.

Gerecht nummer drie kwam er aan en bracht ons een kommetje met sint-jacobsvrucht en raap in een coulis van yuzu (Japanse citrus). En een koppel Rieslings! Twee totaal verschillende Rieslings dan nog: een Trimbach, Cuvée Frédéric Emile, uit 2004 en eentje van Domaine Trapet (gekend huis uit de Bourgogne) uit 2005. De Trapet was bijzonder rijp en wulps in de aanzet maar veel te rijk (te veel restsuiker) om een geslaagde combo met de sint-jacobsvruchten af te kunnen leveren. De Trimbach daarentegen kwam iewat gesloten maar zeer elegant en verfijnd over en verbaasde door zijn jeugdigheid (mooie zuren, goede minerale expressie). Dit leverde wel een geslaagde combinatie op maar nog niet meteen een echt “wow”-gevoel.

Vervolgens kregen we de sashimi van de dag voorgeschoteld waarin zalm en dorade de hoofdrollen opeisten. We probeerden opnieuw een tweetal witte wijnen uit. De eerste wijn, een Pinot Blanc van Albert Mann uit 2007, werd te veel door het hout gedomineerd en paste naar mijn gevoel niet meteen bij de delicate hapjes. De Pinot Gris, Réserve Particulière, van Weinbach Faller uit 2008 deed het hier veel beter. De verfijnde zuren sloten mooi aan bij de dorade en de begeleidende dipsaus. De zalm liet zich moeilijker combineren maar al met al bleek de combo Pinot Gris en sashimi wel goed stand te houden.

Na een tussengerechtje (Ebi dango agedashi oftewel gefrituurde scampiballetjes in een dashibouillon) werden de wijnen doorgeproefd bij een bordje van sebaste (witte, vaste vis) met wortel en pastinaak in misosaus. Leuk maar geen combo die bij mij is blijven hangen (vind er alleszins geen specifieke nota's van terug).

Dan werd het tijd voor het enige vleesgerecht van de avond: gestoofde wangen van Iberico varken (ja, niet meteen Japans) in bouillon van sojasaus. Een lekker en tegelijk rijk gerecht dat snakte naar een volle en rijk geschakeerde wijn. En die kwam er ook in de vorm van de Pinot Gris, Herrenweg de Turckheim van Zind Humbrecht uit 1999. De wijn kwam zeer fris en jong voor de dag ondanks zijn gevorderde leeftijd (wie zei daar ook weer dat Elzaswijnen niet zouden bewaren?) en leverde een mooie marriage op met de varkenswangetjes. Zowel gerecht als wijn waren van het weelderige type en smolten harmonieus samen.

Als laatste hartige gerecht deden we ons nog te goed aan tamago soep geserveerd met kayaku gohan (rijst). Inmiddels bleek de enige rode wijn van de avond, een Pinot Noir, Cuvée traditionnelle, van Domaine Aimé Stentz uit 2009 een lelijke geit te zijn. Eerder een rosé te noemen dan een lichtvoetige rode wijn en hooguit geschikt als aperitief voor een zomerse BBQ.

Het dessert was een met kastanje gevuld pannenkoekje bestrooid met kinako poeder (poeder gemaakt van sojaboon) en verse sorbet van kaki. Heel leuk gerechtje, sober maar toch authentiek en een mooie afronder voor deze kennismaking met de Japanse keuken. We proefden hierbij twee Gewürztraminers: de Gewürz van Pfaffenheim 2004 en een Gewürz Grand Cru van de Eichberg van Alphonse Kuentz uit 2007. Over de Pfaffenheim kunnen we kort en krachtig zijn: een absolute miskleun, slap en waterachtig, zonder enige identiteit, gewoon de slechtste wijn van de avond tout court. De Gewürztraminer van Kuentz daarentegen was zeer mooi en exemplarisch voor de aromatische intensiteit van Gewürztraminer: exorbitant fruit (lychee) en volop florale toetsen. Heel misschien een beetje gebrek aan kruidige toetsen (peper) maar enkel een kniesoor zou hier zwaar aan tillen.

Conclusies werden opgemaakt bij een glas Gewürztraminer, Vendanges Tardives, van Hugel. Ik heb hier echter enkel heel even van genipt en vergat blijkbaar een degustatienota neer te pennen. De Aziatische keuken en Elzas, een geslaagd huwelijk? Ik blijf toch met veel vraagtekens en twijfels zitten. Deze avond bij Les Saveurs de Yamada – overigens een zeer gezellige avond daar niet van – kon me alleszins nog niet overtuigen.

P.S. alle geproefde wijnen zijn verkrijgbaar in België, foto's by F3:Focus (www.f3focus.be)

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Vinama 04 jan, 2011 00:04

Toch een leuke avond lees ik. Ik zal mijn verslag over de Elzas meets L'Air du temps deze week ook eens on-line zetten.