Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wine & foodpairing @ work

Eten & drinkenGeplaatst door pvo 14 nov, 2010 02:48

Wijn is ook in de zakenwereld terrein aan het winnen en is duidelijk het stadium van slaafse begeleider van zakenlunches voorbij. Gelukkig maar, want het doet de wijn weinig eer aan als hij enkel gebruikt wordt als smeermiddel om een of andere lucratieve deal binnen te halen. Uiteraard neemt de wijnbeleving in een professionele situatie andere vormen aan dan pakweg een georganiseerde degustatie van het wijnassortiment van een welbepaalde handelaar. Het is immers niet de bedoeling dat collega's halverwege de namiddag in licht verblijde toestand opnieuw overschakelen op hun normale professionele activiteit.

Mijn werkgever is in elk geval niet wars van wat moderne business trends en besloot om de klassieke broodjeslunch tussen kop en staart van een meeting met zakenpartners te vervangen door een wine & foodpairing experience. Het event stond onder de deskundige leiding van Mark De Backer van Ampèlo+, Sommelier Conseil en tevens docent aan de Vlaamse Wijnacademie en Syntra maar bovenal gepassioneerd wijnliefhebber. Hij loodste ons – bijgestaan door zijn sympathieke echtgenote – door een aantal leuke wijn-gerecht combo's. Uiteraard geeft zo'n event geen garantie op een goede afloop van de vergadering noch vallen de deelnemers ontroerd in elkaars armen na een geslaagde mariage van wijn en gerecht. Het valt evenwel niet te ontkennen dat het gebeuren toch een bepaalde toets toevoegt aan de meeting. Het valt ook op dat het beleven van wijn een intens persoonlijk karakter blijft behouden en zorgt voor een interessante uitwisseling van ervaringen omtrent de al dan niet appreciatie van een bepaalde wijn of wijn-gerecht combinatie.

Welke combo's werden ons nu voorgeschoteld?

We startten met de koningin onder de witte druiven, Riesling, die voor de gelegenheid gelinkt werd aan Japans vingervoedsel. We kregen met ons eerste gerechtje meteen ook een beknopte inleiding over sushi mee. Op het bord een mooi assortiment van Maki en Nigiri sushi begeleid door sojasaus, wasabi en gari (ingemaakte/geconfijte gember). De begeleidende wijn was de Volz Riesling, Quäliteitswein, 2007 van het domein Van Volxem (Duitsland). Niet meteen een allemansvriendje! De wijn oogde reeds licht- tot volgeel en ik schrok me dan ook de pleuris toen ik te horen kreeg dat deze wijn van het oogstjaar 2007 was (ik had 2002 of iets in die aard verwacht). Ook de neus deed me denken aan een reeds gerijpte Riesling: gele appel, rijp en iewat exotisch fruit, wat pétrole-aroma en vooral heel mineralig qua voorkomen. Het blijkt dat dit domein vooral authentieke Riesling wil maken waarbij terroir en mineraliteit de hoofdtonen vormen. De wijn had zeker nog voldoende mooie zuren maar kenmerkte zich ook door een zekere romigheid en ook in de smaak kwam weer volop die mineraliteit naar boven. De combo zelf was uitstekend en vooral het samengaan van Riesling en de geconfijte gember sloeg volop gensters. Opmerkelijk ook was dat zelfs de wasabi de wijn niet kon doen wegdeemsteren. Riesling en Aziatische keuken, een combinatie die het zeer goed doet. Bij uitbreiding durf ik er aan toevoegen dat ook heel wat Oostenrijkse wijnen (Grüner Veltliner) goed tot zeer goed te combineren zouden vallen met deze gerechten.

Over naar gerecht nummer 2: Chinese Szechuan kip met sesamsaus en gewokte komkommer. Dit gerechtje werd koud geserveerd en ging gepaard met de Petit Clos, Sauvignon Blanc, 2008, Marlborough (Nieuw-Zeeland) van Clos Henri. Henri Bourgeois produceert reeds lang mooie Loire-wijnen (Sancerre) op basis van Sauvignon Blanc en trok de Nieuwe Wereld in om ook daar zijn wijnkennis in de praktijk om te zetten. Geen buitenbeentje hier maar een mooi gemaakte Sauvignon. Misschien wat braafjes maar zeker kwalitatief in orde. Opgevoed 'sur lie' wat een lichte impressie van gist merkbaar maakte en die me verkeerdelijk deed denken dat de wijn gedeeltelijk op (oude en gebruikte) eiken vaten had gerust. Wat viel op aan deze combo? Wel, dat Sauvignon Blanc het wonderwel weet te stellen met gerechten die een peperige toets meekrijgen. Belangrijk detail: ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken dat deze combo nog werkt wanneer de Szechuan kip warm geserveerd zou worden.

Gerecht nummer 3 was dan weer wat minder geschikt voor Gaia adepten en mensen op dieet: een glaasje met foie gras de Strasbourg, vergezeld van confijt van ajuin en vijg en verse vijg. Dit rijke gerecht moest uiteraard wel gekoppeld worden aan een rijke wijn: de Special Select Late Harvest Riesling van Renaissance Vineyards uit North Yuba (Californië, VS). In het glas kregen we een diep karamelkleurige wijn die intens geurde naar honing, vijg, dadel en tabak. Niet zo verwonderlijk als je weet dat de wijn dateert van 1985. Behalve de zoete smaaksensatie toonde deze wijn ook nog een mooie aciditeit waardoor deze combo niet te zwaar en overladen overkomt. Ganzelever en Sauternes mag dan al een grote klassieker zijn, ik opteer ook veel meer voor een zoete wijn met wat frisse zuren om voor tegengewicht te zorgen zodat het geheel niet kapseist als een appetijt vernietigende smaakbom. Mooie combo opnieuw, vooral omdat het subtiele van de oudere wijn (met al zijn tertiaire aroma's) heel mooi samenging met de ganzelever (die overigens van zeer goede kwaliteit was).

De 4e combinatie leverde meteen de eerste en enige rode wijn van deze foodpairing op. We kregen een lekker bordje antipasti voorgeschoteld: klassieke en lekkere Italiaanse salamisoorten, rucola en schilfers parmesaan er bovenop. Wie antipasti zegt, denkt aan Toscane en zijn wijnen. Een sombere, eik doortimmerde Brunello hierbij geven zou wat zonde zijn maar met Sangiovese als signature druif zit je wel goed. Mark koos echter niet voor een Italiaanse wijn maar wel voor de Tukulu, Sangiovese, 2007 uit Papkuilsfontein (Coastal Region, Western Cape, Zuid-Afrika). Een zeer mooie en originele insteek voor deze combo maar de wijn kon het niet echt waarmaken voor mij. Het fijne gerecht (krachtig smakende rucola en zeer fijne vleeswaren) vroeg wat mij betreft een passende vineuze evenknie. De Tukulu kan zich echter niet meten met de Italiaanse Chianti's. Iets te veel Nieuwe Wereld geweld en eerlijk gezegd denk ik ook niet dat Zuid-Afrika het potentieel heeft om grootse Sangiovese-wijnen voort te brengen. Ik zou dan eerder eens een combo proberen met wijn uit Californië (heel wat wijnbouwers hebben Italiaanse roots en houden koppig voeling met het verleden door Sangiovese, Zinfandel – in Italië gekend als Primitivo – en Bonarda te telen). Nog beter misschien is om te kijken of de combo werkt met Italiaanse wijnen uit andere streken dan Toscane (Nero di Troia of Negramaro uit Puglia, Nero d'Avola uit Sicilië of Cannonau uit Sardinië).

Als afsluiter kregen we nog een Belgische tarte au chocolat d'Emanuelle, opgediend met een toefje room en wat blauwe bessen. Spontaan denk je dan aan een combo met een krachtige rode wijn of zelfs versterkte wijn (genre Banyuls) maar gelukkig opteerde Mark voor iets volledig anders. Geen wijn maar wel Normandische cider van peren: Château de Hauteville, Poiré, l'Authentique, Pétillant Naturel. Tegelijk een zeer gedurfde combinatie en een klassieker want peren en chocolade doen het altijd goed (cfr. Poire Belle Hélène). Ik ben geen grote kenner van cider maar kon dit wel appreciëren. Een op en top authentiek product dat zowel in geur als smaak één en al artisanale werking en terroir uitstraalt. Geen eenvoudige combo om mee te eindigen maar wel één van de meest geslaagde wat mij betreft. Meer details over de ciders van Château de Hauteville vind je overigens op: http://ericbordelet.extra-flash.com.

Gegevens Mark De Backer van Ampèlo+

Conclusie: een zeer geslaagd event dat zeker voor herhaling vatbaar is (txs, Bregt). Hint, hint, iets om te onthouden voor team-building event of off-site met de Raad van Bestuur?

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.