Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Coups de Coeur Bordeaux

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 06 nov, 2010 23:30

Een aantal Vlaamse Wijnbloggers zakte vorig weekend af naar Asse om er de nieuwe selectie Coup de Coeur wijnen van Bordeaux te ontdekken. Deze degustatie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Sopexa Belgium en onze bloggersgroep. En zo schoven we dus aan de proeftafel om zo'n kleine 100 Bordeaux wijnen de revue te zien passeren.

Eerst misschien best even een woordje uitleg over het concept van de Coups de Coeur van Bordeaux. Sinds een paar jaar wordt per land een selectie gemaakt van Bordeauxwijnen die in de lokale distributie of wijnhandel beschikbaar zijn. De aanbieders kunnen hun wijnen insturen voor de selectie die door een professionele jury gebeurt. Uit alle ingezonden flessen worden dan - na een blinde degustatie - de beste 100 wijnen weerhouden en die vormen de zgn. Coups de Coeur van Bordeaux voor dat land. Sinds 2009 wordt dit dus ook voor de Belgische markt georganiseerd. Het resultaat van de selectie wordt overigens in primeur op Megavino, België's grootste wijnsalon, voorgesteld. Volledigheidshalve moet ik er wel nog even bij vermelden dat het hier om democratisch geprijsde wijnen gaat in een vork van 4 tot 15 euro.

De editie Bordeaux Coups de Coeurs 2010 kent nu een leuk vervolg omdat Sopexa wel eens benieuwd was naar het oordeel van de Vlaamse Wijnbloggers. Met veel plezier offerden we dus een mooie herfstdag op om de selectie van 2010 op de testbank te zetten. Uiteraard kon het de bedoeling niet zijn om elk een kleine 100 wijnen te besnuffelen en achter de kiezen te steken en dus werden de taken wat verdeeld. De 2 crémants en de enige zoete Bordeaux zouden door iedereen geproefd worden terwijl de overige wijnen opgesplitst werden over 3 groepjes van proevers. Binnen elk van die groepjes zouden de beste (er werden scores toegekend op een 20 punten schaal) of meest interessante wijnen weerhouden worden. De selectie van elk van die groepjes werd vervolgens collectief geproefd met de bedoeling om hier een finale lijst over te houden van zo'n 5-tal wijnen.

Na heel wat geproef werden de volgende 6 wijnen als finale selectie weerhouden:

Benjamin de Chantegrive, Graves, 2009 (wit)

Château Bel-Air Sauvignon, Bordeaux, 2009 (wit)

Château Anthonic, Médoc, 2007 (rood)

Château Perayne, Bordeaux Supérieur, 2006 (rood)

Château La Mauriane, Puisseguin-Saint-Emilion, 2007 (rood)

Château de Lestiac, Premières Côtes de Bordeaux, 2008 (rood)

Wat viel op tijdens onze degustatie? Wel vooreerst moet toch wel gezegd worden dat de spoeling wat dunnetjes was. Veel wijnen haalden niet het verhoopte niveau en ik vraag me af wat dergelijke selectie zou geven als je Bordeaux zou vervangen door pakweg Languedoc of Rhône. Ik vermoed dat de kwaliteitsfactor een stuk de hoogte in zou gaan. Als de Bordelezen de concurrentieslag met andere wijnen (zowel binnen Frankrijk als daarbuiten) op lange termijn niet willen verliezen dan zullen ze toch nog een tandje bij moeten steken.

Ook nog meegeven dat een wijn uit onze selectie (de Bel-Air) niet terug te vinden is in de gids van Coups de Coeur wijnen. Ofwel haalde deze dus de finale selectie niet (maar verzeilde deze wijn wel nog per toeval tussen onze proefflessen), ofwel sloop er ergens een klein foutje in de gids. Wij vonden deze wijn in elk geval wel best meevallen.

Ik was persoonlijk (aangenaam) verbaasd over hoe de wijnen uit 2007 het er van af brachten. Niet meteen het meest legendarische jaar in Bordeaux maar van de 4 weerhouden rode wijnen zitten er dus wel 2 tussen van dit iewat verguisde millésime.

Persoonlijk vond ik Ch. de Lestiac en Ch. La Mauriane er boven uitsteken. De Ch. Lestiac krijgt bovendien ook een zeer gunstig prijskaartje (7-10 euro) opgespeld. Buiten onze globale selectie werd ik eveneens gecharmeerd door Château Hauchat La Rose, Fronsac, 2007 en La Pommeraie de Brown, Pessac-Léognan, 2007.

Nieuwsgierig naar de volledige lijst van Bordeaux Coups de Coeur 2010? Hieronder beschikbaar in pdf-formaat.

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door CLAIR DE LUNE 01 dec, 2010 17:32

Hello, For the 25th Loire Valley Wine Trade Fair, we organize the competitioncalled Wine Blog Trophy dedicated to the wine loving blogger Thank you for giving us your e-mail address and your name if you wish to participate. Sincerely Claudine Jean-LouisAgence Clair de Lune for the Loire Valley Wine Trade Fair contact@clairdelune.fr