Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnblog in Wenen (deel 2)

VerslagenGeplaatst door pvo 02 okt, 2010 21:59

In deel 2 van deze reeks moet u geen chronologisch reisverslag verwachten maar wil ik even inzoomen op de typisch Weense "Heuriger" cultuur.

Het grootstedelijk gebied Wenen omvat zo'n 415 vierkante kilometer aan oppervlakte en is verdeeld over 23 districten. Het is wellicht uniek dat binnen het gebied van een Europese hoofdstad ook enige wijnbouwactiviteit van betekenis te bespeuren valt. Het historische centrum van de Weense hoofdstad vormt het 1ste district. Dit gebied vormde in feite tot in 1850 de hoofdstad Wenen en lag volledig binnen de oorspronkelijke vestingsmuren (nu de befaamde Ringstrasse). In 1850 slokte Wenen 34 van de omliggende dorpjes (Vorstädte) op en ontstond een gebied dat nu grosso modo de districten 2 tot 9 omvat. Na 1890 werd ook het voorstedelijk gebied (Vororte) ingepalmd waardoor Wenen uitgroeide tot de huidige grootstad die in totaal 23 districten telt. Uiteraard is het gebied van deze laatste uitbreiding een stuk residentiëler of ruraler van aard dan het historische stadscentrum en is dat ook de regio waar men de Weense wijngaarden aantreft.

Het Weense wijnareaal telt nu zo'n 700 hectare en de historiek van de wijnbouw zelf gaat terug tot in de Middeleeuwen. In 1784 vaardigde keizer Jozef II een decreet uit dat de basis zou gaan vormen van wat men de "Heuriger" cultuur kan noemen. Traditioneel werd het grootste gedeelte van de wijn afkomstig uit de Weense wingerds geconsumeerd in lokale herbergen oftewel "Heuriger". Het edict van Jozef II stond de lokale wijntelers toe om hun eigen geproduceerde wijn ter plaatse aan te bieden aan dorstige reizigers of passanten. Niet te verwonderen dat de wijnbouwers snel overgingen tot het uit de grond stampen van hun eigen herberg waar wijn en spijs werden aangeboden. Dit systeem blijft tot op de dag van vandaag overeind en bloeit als nooit te voren. Wel is het zo dat de "Heuriger" van de wijnproducenten meestal niet (meer) in de onmiddellijke omgeving van hun wijngaarden liggen.

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan een Heuriger? Uiteraard een kennismaking met de wijnen van het huis. Daarnaast kan je er ook genieten van hetgeen ik een gulle, eenvoudige (misschien zelfs weinig verfijnde) en traditionele keuken zou noemen. Verwacht geen culinaire hoogstandjes geserveerd in porseleinen schotels noch zilveren bestek op de tafel. Neen, je komt terecht in een uiterst gemoedelijke sfeer waar jong en oud "en masse" aan deelnemen. Naargelang het moment gaat de gastronomische ervaring gepaard met een muzikale omlijsting waardoor je het iewat bevreemdende gevoel krijgt getuige te worden van een soort Breugheliaanse boerenbruiloft. Maar bovenal ervaar je het unieke gevoel van een hoofdstad die spontaan de plaats ruimt voor de nostalgische charme van de dorpjes die hier ooit gevestigd waren. Wat mij betreft een absolute must wanneer je een bezoek aan Wenen plant! Wel nog vlug even meegeven dat we tijdens ons verblijf van prachtig nazomers weer konden genieten en dat dit wellicht een belangrijke rol speelt voor een aangename Heuriger belevenis.

Op de eerste dag van ons verblijf in Wenen bezochten we de Heuriger van het Weingut Rainer Christ. Deze gereputeerde wijnbouwer nam samen met drie collega-producenten in 2006 het initiatief om de WienWein groep op te richten. Doel: de lokale Weense wijnproductie kwalitatief in de kijker te zetten. Inmiddels werd de groep uitgebreid met twee nieuwe leden waardoor ze samen bijna een derde van de totale Weense wijnproductie vertegenwoordigen. Tijdens de degustatie maakten we quasi onmiddellijk kennis met een lokale specialiteit, de Wiener Gemischter Satz. Dit is in essentie een "field blend" waarbij de verschillende druivenvarianten door elkaar in de wijngaard worden geplant, vervolgens gelijktijdig worden geoogst en dan samen worden gevinifieerd tot één enkele wijn. Verwacht u dus aan leuke combo's van Grüner Veltliner, Riesling, Welschriesling, Weissburgunder, Gelber Muskateller enz. Heel leuk om te ontdekken en zeer gevarieerd in stijl gaande van crispy en zestefrisse aperitiefwijn tot maaltijdwijn met impressies van belegen fruit en mineralige componenten. Daarnaast werd me ook duidelijk dat Grüner Veltliner niet voor niets als signature druif voor Oostenrijkse wijnen doorgaat. Wat de rode betreft, blijf ik toch wat met een dubbel gevoel zitten. Vaak eigentijds, authentiek en fijn maar prijs/kwaliteit een stuk minder interessant dan de witte. Als ze de lokale druiven dan nog eens vervangen door Cabernet, Merlot of Syrah dan is het P/Q helemaal om zeep.

Twee dagen later waren we te gast in de Heuriger van het Weingut Mayer am Pfarrplatz, één van de nieuwe leden van de WienWein groep. Waar de degustatieruimte van Weingut Christ een en al design en modernisme uitstraalde, kregen we hier de leuke tegenpool via een bezoek aan de ondergrondse vinificatieruimtes en een degustatie in een schaars verlichte wijnkelder. Ook hier volop gelegenheid om de Gemischter Satz van nabij te leren kennen. En meteen ook de vaststelling dat traditie en modernisme hand in hand gaan want Mayer am Pfarrplatz heeft behalve het basisgamma ook een heuse "boutique" lijn Rotes Haus genaamd. Alle geproefde wijnen konden bekoren omwille van het bijzonder hoge fruitgehalte in combinatie met de mooie aciditeit. Wel valt op dat zelfs binnen hetzelfde oogstjaar (we proefden de wijnen van 2009) een wijn enorm kan variëren louter op basis van de gebruikte druivensoort. Na de degustatie konden we buiten eten en kregen we het echte Heuriger gevoel te pakken! Bij het dessert volgde nog een fantastisch aromatische witte wijn van Gelber Muskateller. Leuk detail: een zekere Beethoven zou hier ooit verbleven hebben en aan zijn 9e symfonie hebben zitten schrijven. Ik heb dit altijd al de leukste en meest frivole van Beethovens symfonieën gevonden. Zou het kunnen dat de brave mens lichtelijk beneveld was door gegist druivensap tijdens de compositie?

Websites bij dit artikel:

www.weingut-christ.at

www.wienwein.net

www.pfarrplatz.at

P.S. Het woord "Heuriger" wordt ook nog in een andere vinologische context gebruikt. Deze term verwijst ook naar de wijn van het meest recente oogstjaar. Tot 15 november 2010 verwijst "Heuriger" dan ook naar de wijn uit het jaar 2009. Na deze datum wordt deze wijn "Altwein" genoemd en zal de oogst van 2010 de nieuwe "Heuriger" worden.

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Amaronese 08 okt, 2010 17:00

Gemengde gevoelens bij rood? Hm, dan moet ik je toch eens wat Oostenrijkers laten proeven die je van het tegendeel moeten overtuigen. Zo'n mooie dingen dat er daar gemaakt worden van Zweigelt, Blauburgunder, Sankt Laurent of Blaufrankisch. Een spatje internationale stroop mogen ze voor mij ook achterwege laten, maar je weet ... de wijnmarkt en Parker en ... .
Ik heb meestal problemen met de Rieslings: te alcoholisch en te geconcentreerd, dikwijls tot op het faliekant bittere af. Vieze wijn wat mij betreft. Geef mij maar de Duitse stijl (en die enkele Oostenrijkse Rieslings die wel mooi zijn ... mmm, Nikolaihoff).