Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: Zuid-Afrika

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 04 jul, 2010 02:50

Met een maand vertraging volgt hierna mijn stukje over de themapost Zuid-Afrika in het kader van de Vlaamse Wijnblogdagen. De reden voor de vertraging ligt zeker niet in het feit dat ik geen liefhebber voor Zuidafrikaanse wijn zou zijn maar gewoon omdat ik het reeksje artikels over de vakantie in Toscane niet wou onderbreken.

Dat de wijnbloggers (de wijnen van) Zuid-Afrika als thema uitkozen, mag geen verbazing wekken. Het land is in juni-juli immers gastheer voor de wereldbeker voetbal en zal op geweldig veel media-aandacht kunnen rekenen. We besloten dan ook snel om ons wagonnetje even aan deze locomotief te haken.

Maar voor ik het over wijn heb, wil ik even nog wat dingen kwijt over het WK voetbal. Ik vind het formidabel dat er eindelijk eens een WK op Afrikaanse bodem wordt gehouden. Al decennialang vertolken Afrikaanse voetballers een hoofdrol in de Europese competities. Het werd dan toch stilaan wel eens tijd dat Koning Voetbal bij de organisatie van zijn 4-jaarlijkse hoogmis met die factor rekening hield. Maar goed, inmiddels zit het kampioenschap reeds in een beslissende fase en helaas liggen alle Afrikaanse teams er al uit. De Bafana Bafana (het team van het gastland) overleefde zelfs de eerste ronde niet. Tot daar mijn droom van een finale genre Nigeria-Argentinië. Het begint er angstig op te lijken dat er – voor Belgen de ergste voetbalnachtmerrie – een Nederlands-Duitse clash als finale zit aan te komen.

Terug naar de wijn. Ik merkte op de blogs van een aantal collega’s dat de liefde voor Zuidafrikaanse wijn niet bepaald gensters slaat. Bij mij duidelijk wel en dat al sinds ettelijke jaren. Ik ga hier nu niet direct reclame maken voor mijn favoriete wijnhandel in Zuidafrikaanse gegiste dranken maar lezers van deze blog zullen wel al doorhebben dat het in het Gentse te doen valt.

In dit artikel wil ik graag even kort ingaan op de veiling van de Cape Winemakers Guild waar ik in september 2008 al eens kort over berichtte. Eigenlijk was ik dit vorig jaar reeds van plan maar om één of andere reden was het er nog niet van gekomen.

Eerst een klein woordje uitleg. De Cape Winemakers Guild werd 28 jaar geleden opgericht vanuit het oogpunt om de Zuidafrikaanse topwijnen ook internationaal onder de aandacht te plaatsen. De CWG is niet zomaar een vriendenclub maar vereist van zijn leden dat ze tot de absolute toppers van de Zuidafrikaanse wijnindustrie behoren. Vooreerst moeten aspirant-leden aantonen gedurende minimum 5 jaar uitstekende wijnen geproduceerd te hebben. Daarnaast word je enkel lid van de club op voordracht van een aantal andere leden van de gilde en op voorwaarde dat er een 2/3 meerderheid van de leden akkoord gaat met lidmaatschap. De leden van de CGW (momenteel 41 wijnmakers) vormen dus zonder enige twijfel de elite van het Zuidafrikaanse wijnlandschap.

Maar dat is niet alles. Elk jaar op de eerste zaterdag van oktober gaat in Stellenbosch de zogenaamde CWG Auction of rare Cape Wines door. Op deze veiling worden absolute topcuvées van de CWG leden geveild voor het goede doel. Vaak gaat het om wijnen die speciaal (en uiteraard in zeer beperkte hoeveelheden) voor deze veiling werden gevinifieerd. De opbrengsten gaan naar de CWG Development Trust en het Protégé Programme. Via de trust wordt de kans geboden aan kinderen van achtergestelde gezinnen uit de lokale wijnbouwgebieden om een schoolopleiding te volgen. Het Protégé Programme heeft dan weer tot doel om arme (dus vooral zwarte) wijnboeren onder de hoede te nemen en om te vormen tot excellente wijnmakers. Uiteraard is dit sociale luik niet van enige marketing of commercieel getinte inspiratie gespeend. Maar toch, een mens zou zich al eens durven afvragen hoeveel de Grand Cru Classé eigenaren uit Bordeaux overhebben aan goede werken voor de talloze kleine Bordelese wijnbouwers die kreunen onder de concurrentie van de Nieuwe Wereld Cabernets?

Vorig jaar kon ik bij Rouseu Kaapse Wijnen (www.rouseu.be) een erg uitgebreide selectie wijnen proeven die op de CWG veiling van 2009 zouden worden aangeboden. Stuk voor stuk topwijnen waarvoor je zelf eventueel een bod kon uitbrengen. Na heel wat wikken en wegen besloot ik mijn kans te wagen voor een zevental wijnen. En dan maar gespannen afwachten. Begin dit jaar kreeg ik tenslotte bericht dat ik voor een drietal wijnen een succesvol bod had uitgebracht. Tot mijn spijt zat mijn absolute topfavoriet hier niet bij (een Pinot Noir, 2007, van Bouchard Finlayson, voor mij de beste Pinot van buiten Frankrijk die ik ooit proefde) maar goed ik was al dik tevreden dat we dit jaar een aantal flessen hadden weten te bemachtigen.

Speciaal voor deze post heb ik één van de aangekochte wijnen ontkurkt: de Chardonnay Auction Reserve van Jordan uit 2008.

Kleur: licht goudgele kleur met fantastische schittering in het glas.

Neus: nootjes, vers gebakken brood, boterkaramel, rijpe en belegen gele appel, gist, nat gesteente (krijt, silex).

Smaak: enorm volle en rijke wijn met frisse smaakaanzet (citrus), overgang naar geel (abrikoos) en tropisch (mango) fruit, nog veel hout maar mooi geïntegreerd in een romig aanvoelende wijn, wel reeds toegankelijker dan verwacht.

Conclusie: Chardonnay met grote C, kan moeiteloos mee met grote kleppers uit Meursault of Puligny-Montrachet, misschien iets rijper en minder gespannen dan de Franse tegenhangers maar helemaal niet “overdone New World” van stijl.

Voor de geïnteresseerden, de CWG Auction zal dit jaar doorgaan op 2 oktober. Voor meer info over de pre-degustatie van de veilingwijnen en de mogelijkheid om biedingen uit te brengen, verwijs ik graag door naar wijnhandel Rouseu.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Wijnkennis: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

St Etienne’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.