Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: the perfect match?

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 03 apr, 2010 00:13

De eerste zaterdag van april zit er aan te komen en ik was bijna vergeten om een artikeltje te posten voor de Vlaamse Wijnblogdagen. Nu, laat ik maar eerlijk zijn, het zal ook wel te maken hebben met het thema dat deze keer werd gekozen: de perfecte food-wine match. Niet meteen mijn favoriet ding. Ik denk dat dit eerder gesneden koek is voor collega-bloggers FoodFan en St-Etienne. Zelf worstel ik altijd een beetje met de combo wijn en eten.

Een obligaat stukje maken rond één of andere klassieke marriage genre ganzelever en Sauternes of port met Stilton lijkt niet meteen een optie. Te saai en al veel te veel aan bod gekomen op andere fora of in de boekskes. Dan maar zelf een unieke combinatie uit de mouw schudden? Pfff, waarom zou u dat zelf niet veel beter kunnen dan ik? Wie ben ik om u te adviseren welke wijn u best met een vakkundig thuisbereide lamscarré serveert? Veel kans dat u er een heel andere wijnvoorkeur op na houdt dan ik en dat uw inzichten stukken beter aansluiten met uw eigen smaakprofiel. Bovendien ben ik redelijk basic wat de combinatie wijn en eten betreft. Als de twee een beetje samengaan dan ben ik al lang tevreden en ik kan me dan ook geen uren bezig houden met de selectie van deze of gene cru om een gerecht een of andere mystieke opwaardering te bezorgen. Noem me gerust een barbaar, maar ik verkies wijn nog het liefst van al als een "stand alone" concept. Gewoon in het glas en proeven maar. Zo kan je je tenminste concentreren op de wijn zelf en wordt de aandacht niet afgeleid naar andere dingen. Beter nog is om een goed glas wijn met een paar gelijkgestemde wijnzielen te degusteren zodat je impressies over het glas kunt delen.

Maar goed, dit is en blijft een blog en dus een medium bij uitstek om persoonlijke ervaringen op te tekenen en te delen. Ettelijke jaren geleden dronk ik de allerbeste Brunello ooit! Het zal een fles uit begin jaren '90 geweest zijn. Wat was er zo bijzonder aan? Wel vooreerst was het geen fles maar een glas wijn. Ik was op vakantie in Toscane en we bevonden ons in de burcht van Montalcino, een 14e eeuwse versterkte vesting die boven het stadje uittorent en een adembenemend zicht op de omgeving levert. In de vesting is er ook een enoteca waar je lokale producten kunt kopen. Het moet waarschijnlijk ergens tegen de middag aangelopen hebben want we besloten een kleinigheid te eten: wat brood, een paar sneden verrukkelijke ham en een glas Brunello. Het was mijn eerste kennismaking met Brunello en tot nu toe nog altijd mijn beste. Ik herinner me nog levendig dat de wijn geschonken werd in mega grote glazen (ik had toen nog maar weinig besef van wijn en stelde me tevreden met van die kleine standaard glazen) en dat we op het burchtplein aan een eenvoudige tafel-met-bank zaten. Maar het plaatje klopte perfect en de impressie werd voor de eeuwigheid in mijn geheugen gegrift.

Ik nam ook een aantal flessen Brunello mee naar huis. De namen weet ik al lang niet meer maar ik herinner me een tamelijk dure fles uit 1990 en een goedkopere uit het veel mindere jaar 1992. Degelijke wijnen voor zover ik me meen voor de geest te kunnen halen maar niet echt een wow-gevoel. Bovendien is nog geen enkele fles Brunello er sindsdien in geslaagd - en we spreken toch over een tijdsspanne van zo'n 15 jaar - om me die oorspronkelijke smaaksensatie van in Montalcino terug te bezorgen. Hoe komt dit nu? Wel vooreerst lijkt er toch wel een gouden regel te bestaan inzake de combo wijn en eten: serveer lokale wijn bij lokale gerechten. De mensheid heeft er eeuwen over gedaan om typische streekproducten te ontwikkelen en te verfijnen. Geen wonder dus dat producten uit dezelfde streek beter met elkaar harmoniëren dan pakweg een Italiaanse ham met een Australische shiraz. Maar zelfs die combo is op zichzelf niet voldoende. Neem die prachtige Italiaanse ham en combineer die met een uitgelezen Brunello en nog zal je die sensatie niet voelen die je overviel tijdens een verblijf ter plaatse. Je moet immers ook rekening houden met de omgevingsfactor. Het landschap, de zomerzon op je gezicht, het gezelschap waarmee je reist, het ontspannen vakantiegevoel, het zijn allemaal factoren die bijdragen tot de totaalbeleving.

Voor mij is het geheim van de beste food-wine match dan ook om al die factoren samen te brengen. Ooit al eens nagedacht waarom die rosé-wijn op vakantie zo goed smaakt? Niet omdat het een superwijn is en ook niet omdat het bijgeleverde eten zo exquise is maar wel omdat alles perfect past binnen een bepaald kader. Overigens vind ik het bewijs van mijn stelling op deze eigenste blog terug. Een behoorlijke poos geleden plaatste ik hier een artikel over een restaurantbezoek in Italië. Toeval of niet maar ook hier was er een samenloop van die omstandigheden die zorgen voor een perfect food-wine match: lokaal voedsel, lokale wijn en verblijf in de regio zelf.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

St Etienne’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(1)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.
Geplaatst door Have a nice wine today! 11 apr, 2010 19:26

Dat is het hé, wijn ter plekke gedronken geeft zo veel meer: de sfeer, de locatie, je vakantiemood... En dan zijn strikte wijn-gerecht regeltjes dikwijls overbodig, niet.

Echt verrassend dat een hoop wijnbloggers los van elkaar tot dezelfde conclusies komen. Zijn we dan toch een zootje ongeregeld ;-).