Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Polderwijn

WijninfoGeplaatst door pvo 22 jan, 2010 00:09

Maandag moest ik even bij de dokter langs en in de wachtkamer bladerde ik wat door het oktobernummer van het National Geographic Magazine. Tot mijn niet geringe verbazing stond daar een artikel in met een stand van zaken over de Nederlandse wijngaarden.

En uit het artikel komen toch wel een aantal markante zaken naar voor. Zo waren er in 1997 slechts een 8-tal Nederlandse wingerds van 1 hectare of meer. Een al bij al zeer bescheiden aantal dat tegen 2009 echter steil opgelopen is tot boven de 90. Ik kon al meteen een illusie naar het rijk der fabelen verwijzen. Tot nu toe had ik het gevoel dat België als wijnverbouwend land reeds een stuk verder aan de weg getimmerd had dan de Noorderburen. Maar afgaand op het bestaande wijnbouwareaal lijken me de zaken er eerder omgekeerd voor te staan. Wel lijkt de overheid in België een meer proactieve houding aan te nemen en voluit werk te maken van een noodzakelijke wettelijke omkadering inzake herkomstbenamingen.

Een tweede opvallend feit is dat de wijngaarden in Nederland over het gehele land verspreid zijn. Zo vind je bijvoorbeeld ook wingerds langs de kustlijn in Zeeland of in het noordelijk gelegen Friesland. Wel is er een zekere concentratie te merken in Nederlands Limburg en dat hoeft niet te verbazen want ook aan de Belgische kant valt heel wat wijnactiviteit te noteren (Haspengouw).

In Nederland wordt logischerwijze ook veel aandacht besteed aan en gewerkt met druivenrassen die aangepast zijn aan een koud en relatief vochtig klimaat en bestand zijn tegen tal van schimmelziekten. In rood hebben we het dan bijvoorbeeld over varianten zoals Regent, Cabernet Cortis en Pinotin. In wit vallen namen op zoals Cabernet Blanc, Solaris en Johanniter. Stuk voor stuk klonen of kruisingen van druivensoorten die veel bekender in de oren klinken zoals Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling enz.

Grappig is dat in Nederland niet gesproken wordt over een wijnboer of een wijnbouwer maar over een wijngaardenier. Klinkt een beetje stijf en ouderwets als je het mij vraagt. Maar goed, een kwart van de Nederlandse wijngaardeniers beweert biologisch te werken en het gebruik van pesticiden en herbiciden te weren. Vraag is natuurlijk inhoeverre die biologische reflex ook nog doorwerkt achter de deuren van de wijnkelder.

Het artikel in National Geographic had mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd en ik ben eens gaan rondneuzen op zoek naar meer informatie over de Nederlandse wijngaarden.

Een absoluut te bezoeken website is www.nederlandsewijngaarden.nl. Je vindt er vooreerst een bijzonder uitgebreide oplijsting van de bestaande Nederlandse wijngaarden (zowel miniscule hobby wingerds als de commercieel uitgebate wijngaarden die duizenden flessen voortbrengen). Elke wijngaard kan aangeklikt worden en voert je naar een fiche met info over aangeplante druiven, grootte en locatie, website enz. Overigens worden ook de Belgische wijngaarden netjes opgelijst.

Wat me ook opgevallen is dat je op heel wat foto's van de wijngaarden een blauwe (plastic) folie opmerkt die onderaan tegen de stam van de wijnstokken wordt aangebracht. Iets dergelijks viel me niet meteen op in wijngaarden van andere landen. Weet iemand waar dit precies voor dient?

Voor de wijnliefhebbers die zich helemaal willen onderdompelen in de Nederlandse wijnbouw kan ik even verwijzen naar het recent verschenen boek "Nederland nieuw wijnland" van freelance journaliste Cila van der Endt.

Meer info over dit boek is te vinden op de site van de uitgever: www.terralannoo.nl en je kan het ondermeer kopen via de on-line handel www.bol.com. Ik vermoed dat dit boek eenbeetje de Nederlandse tegenhanger is van het eveneens in 2009 verschenen boek over de Belgische wijngaarden (zie een eerdere post in reeks Vlaamse Wijnblogdagen).

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.