Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Afknapper!

Eten & drinkenGeplaatst door pvo 30 nov, 2008 02:54

Een tijdje geleden kregen we van vrienden een Bongo belevenisbon. Wat is Bongo? In essentie een cadeaubon voor een bepaald event waarbij de schenker vooraf het type van de belevenis en de waarde bepaalt en de ontvanger vervolgens een selectie maakt uit een gamma van zo'n 40 keuzemogelijkheden. Je krijgt een leuke gids, maakt een keuze en boekt vervolgens het arrangement of de horecazaak waar je voorkeur naar uitgaat. Een bijzonder leuk concept voor tal van activiteiten zoals uit gaan eten op restaurant, een weekendverblijf kortbij of in het buitenland, een wellness verwenning, een avontuurlijke belevenis en zo verder. Enfin, zonder al te veel reclame te willen maken, diegenen die er meer over willen weten, verwijs ik graag naar www.bongo.be.

Blog Image

In het Bongo assortiment is ook een wijndegustatie event opgenomen en laat dat nu net het type van bon zijn dat ons te beurt viel. Mijn echtgenote en ik gingen dus gretig de keuzemogelijkheden af en ons oog viel op een wijnbar in Oostende die zich blijkbaar had gespecialiseerd in Italiaanse wijnen. Een ontdekking van Italiaanse wijnen (ik ben dit jaar wat gefocust op Italië en mijn echtgenote lust bovendien wel graag een glas Italiaanse wijn) sprak ons wel aan en Oostende is voor ons qua verplaatsing zeker niet "verwegistan" en dus boekten we een arrangement bij Enoteca del Berebene.

Onze kleine jongen kon op logement bij oma en opa en met ons tweetjes trokken we met grote verwachtingen richting kust waar we om 18.30 uur afspraak hadden in de Enoteca del Berebene. Op het programma: een spumante, een witte wijn, een rode wijn en een bord antipasti. Leuk vooruitzicht en op de bon een charmant uitziende wijnbar. Alles zat dus goed voor een leuke avond uit met misschien wel wat leuke ontdekkingen. We overwogen trouwens om ter plaatse ook te dineren als de sfeer en de wijnen wat mee bleken te vallen.

Tja, dat was wel even buiten de waard gerekend! Bij aankomst werden we onmiddellijk verbannen naar een tafeltje achteraan de zaal. Later bleek dat zowel het uur van de boeking als de plaats in het etablissement zorgvuldig uitgekozen waren door de uitbaters om toch maar niet te interfereren met de "betalende" gasten die ook kwamen dineren.

De uitbater kwam ons in twee woorden uitleggen waar we ons mochten aan verwachten en verdween toen spoorslags naar ongetwijfeld belangrijkere gasten. Enige tijd later kwam hij aandraven met 2 glazen spumante. Mooie opener dachten we toen. Een wat gesloten neus maar heel elegant en fris van snit (in de zomer zou dit zeer welkom zijn op een zonnig terrasje) met vooral wat impressies van wit fruit (perzik, peer) en wat florale toetsen. Zeker geen doorgedreven Brut variant maar als aperitief wel modieus en goed gemaakt. Op het zelfde moment wordt ons een bord antipasti op tafel geplaatst. Eerste probleem: noch over de schuimwijn noch over het eten ook maar één woord uitleg! Trek uw plan. Zoek zelf maar uit waar de wijn vandaan komt, uit welke druiven ze gemaakt is en wat het eten betreft, tja, je kan toch zelf wel zien dat er mozarella, olijven, pancetta en quiche op uw bord ligt zeker?

Ons glas is nog niet uit of de uitbater komt aandraven met 2 glazen witte wijn. Ik was ondertussen wat nota's beginnen nemen (we waren daar tenslotte voor een wijndegustatie toch?) en misschien leverde dit toch wel iets meer druk op om ook een woordje uitleg te geven? Jawel! De man wist ons te vertellen dat we een Siciliaanse wijn kregen gemaakt van de Grillo druif. Intens gelige kleur en bijzonder aromatische neus met toetsen van hout (sherryvaten), petrolé, gedroogd fruit en boter. Denk de petrolé weg en je begint een beetje aan een uitgerijpte Californische Chardonnay te denken. In de smaak echter een totaal gebrek aan concentratie.

Nog wat later komt onze man aanzetten met 2 glazen rode wijn. Een uitleg van twee zinnen waarbij ik "La Christa", "Napoli" en "Campania" meen begrepen te hebben. En daarmee konden we het weer doen. Mooie kleur van zwarte kers en een wat Bordelees aandoende neus van pruim, drop, gedroogd fuit (vijg en dadel) en wat karamel. In de smaak echter opnieuw een ramp: totaal gebrek aan identiteit, wat te droppig en storende bittere toetsen.

Bitter teleurgesteld over de wijnen werden we bovendien totaal aan ons lot overgelaten. Geen mens kwam ons vragen of we nog iets wensten te bestellen, laat staan of de antipasti of de wijnen ons bevielen. Totaal gedesillusioneerd zijn we het dan maar afgebold. Op weg naar de uitgang hoorde ik nog vaag een "bedankt en tot ziens". Waarschijnlijk een Pavloviaanse reflex van het personneel.

Zelden zo'n treurige bedoening meegemaakt. Dat de wijnen niet meevielen tot daar aan toe. Maar het totaal gebrek aan interesse en de manke bediening roept enorme vragen op. Waarom hebben die mensen zich in godsnaam in het Bongo programma ingeschreven? Mensen die gebruik maken van deze formule kunnen mits een correcte bediening misschien enthousiaste klanten worden en voor een hoop positieve mond-aan-mond reclame zorgen. Slechte wijnen en dito bediening zorgen uiteraard voor het tegenovergestelde resultaat.

Voor diegenen die het aandurven om Del Berebene met een bezoekje te vereren, vermeld ik toch even de link naar hun (weinig aantrekkelijke noch informatieve) website: http://www.espacedivin.com/enoteca/welkom.htm

Blog Image

In het Bongo assortiment voor 2009 zijn ze overigens niet meer opgenomen. Naar mijn mening volkomen terecht want een beginnende wijnliefhebber krijgt hier zo'n optater dat hij spontaan overschakelt op bier en de wijn laat voor wat ze is.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post87