Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

La Bandina, Valpolicella Superiore, 2005

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 22 nov, 2008 22:43

Het wordt koud en dus grijpen we graag naar een fles rode wijn. Geen lichtgewicht, fruitige en vluchtige wijntjes maar wel liefst het zwaardere werk. Het type waarvan je je graag met een glas nestelt in de behaaglijke warmte van de woonkamer. En geloof me, ik weet de warmte tegenwoordig goed te appreciëren want net deze morgen viel onze centrale verwarming uit.

De fles die ik vandaag opentrok, komt uit de streek van Veneto in het noorden van Italië. Het is een Valpolicella Superiore van Tenuta Sant'Antonio uit 2005. Veneto is het wijngebied dat grosso modo geprangd ligt tussen het Gardameer (westen) en de stad Venetië (oosten). Gekende wijnen uit deze regio zijn: Bardolino (rood), Soave (wit), Valpolicella (rood) en Prosecco (schuimwijn).

Blog Image

Nu, Valpolicella is eigenlijk een beetje een raar verhaal. Deze wijn wordt gemaakt van de doorgaans volslagen onbekende variëteiten Corvina, Rondinella en Molinara (eventueel nog aangevuld met Rossignola, Negrara, Trentina, Barbera en Sangiovese). De "gewone" Valpolicella wordt vaak wat minachtend bekeken als een lichte, simpele, fruitgedreven slobberwijn die het te verwachten resultaat is van de massaproductie. Eigenlijk ten onrechte, want de laatste jaren is de kwaliteit gestaag gestegen en de beste wijnen hebben de wijnliefhebber heel wat te bieden. Ja, het fruitaspect in deze wijn is belangrijk en, neen, het zijn geen wijnen om jarenlang weg te leggen (ze hebben er gewoon de tannines niet voor) maar verder wel vaak een lekker glas wijn. Vooral wanneer het wat warmer wordt, is deze wijn aangenaam gezelschap. Euh, maar we gingen het toch over robustere wijnen hebben? Ja, want Valpolicella komt ook voor onder de vorm van Valpolicella Superiore, Reicioto della Valpolicella en Amarone della Valpolicella. Vooral deze laatste zal bij veel wijnliefhebbers een belletje doen rinkelen. Amarone is zonder meer één van de meer illustere wijnen van Italië (met bijhorend prijskaartje) en wordt gemaakt van druiven die gedurende een aantal maanden gedroogd werden op rieten matten of rekken. De Reicioto is bij benadering de zoete variant van de Amarone en de Valpolicella Superiore hangt een beetje tussen de gewone Valpolicella en de Amarone in. Maar alle vier deze varianten worden gemaakt van dezelfde druivenrassen en zijn dus duidelijk met elkaar gelinkt.

Blog Image

Terug naar onze La Bandina. Deze wijn is afkomstig uit wijngaarden op de flanken van de Monti Garbi op een hoogte van 300 meter. De gebruikte rassen zijn hoofdzakelijk Corvina (70%) en Rondinella (20%). Na de oogst worden de druiven gedurende enkele weken gedroogd en in november begint dan de eigenlijke vinificatie. De wijn werd gedurende 30 maanden opgevoed op grote vaten (350 liter) van Slavoonse eik. Daarna werd de wijn gebotteld en onderging nog een bijkomend jaar rijping op fles in de kelders van het domein. Duidelijk iets anders dan een fruitige en lichtvoetige Valpolicella. Het rendement is overigens ook maar de helft van de gewone Valpolicella.

De wijn oogt dieppaars en zeer geconcentreerd. De neus is bijzonder complex en extravert en strooit kwistig met tonen van pruimen, vijgen(pasta), zoethout, tabak, cederhout, fijne kruiden en een streep karamel. Ook een bijzonder aangename smaakervaring met opnieuw volop fruitgulheid (pruim en kers) en kruiden, sappige en zachte tannines en een lange, romige finale met een heel klein bittertje. Tussen dit alles in proef je ook een zweempje zoet dat ongetwijfeld het gevolg is van de enkele weken "appassita". De toch wel merkbare aanwezigheid van de alcohol (14,5%) is misschien het enige minpuntje van deze wijn.

Blog Image

Een hele grote wijn (kreeg overigens 3 Bicchieri in de Gambero Rosso gids van 2006) en ideaal als instapniveau voor grote broer Amarone maar dan wel zonder dat u er zich meteen blauw aan hoeft te betalen. Pure verwennerij voor tijdens de herfst met een goed boek en een knus haardvuur er bij.

Website producent: www.tenutasantantonio.it

Verdeler in België: www.vinesse.be  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post86