Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

It is French but do we like it?

WijninfoGeplaatst door pvo 14 nov, 2008 23:26

Een bericht uit pure frustratie!

De voorbije week gedronken;

- Ch. Tour Grand Faurie, Saint-Emilion Grand Cru, 2000;

- Fattoria Le Fonti, Chianti Classico, 2006;

- Domaine Jean-Marc Bernhard, Gewurztraminer, Grand Cru Mambourg, 2002;

- Domaine Les Goubert, Cuvée Florence, Gigondas, 2003;

- Parducci, Muscat Canelli, California, 2005;

- Bodega del 900, White wine, Mendoza, Argentinië, 2006.

En dan nu de uitleg die de wijnconsument er bij krijgt als hij de fles ontkurkt en wenst te proeven (al dan niet in gezelschap).

Voor de Saint-Emilion, Chianti Classico en Gigondas is het motto zeer simpel "trek uw plan"! Geen rugetiket, geen informatie over de druivensoorten, geen enkele indicatie over bewaring noch bewaarpotentieel.

De wijnen van Parducci en Jean-Marc Bernhard scoren beter. Wel een rugetiket met beperkte info over de wijn. Bij Parducci blijft de info beperkt tot wat blabla over de historiek van het domein en (vaag) het terroir. Bij Domaine Jean-Marc Bernhard nemen ze de informatie voor de consument wel iets serieuzer. Een uitgebreid rugetiket (zonder info over de druivensoort maar ze gaan er blijkbaar van uit dat de consument weet dat de druivenvariant in Elzas altijd op de fles vermeld wordt als onderdeel van de AOC) met info over herkomst van de druif, ouderdom van de wijnstokken, suggesties voor combinatie met eten en bewaarpotentieel van de wijn. Zeer goede inspanning in vergelijking met de modale vermeldingen voor Franse wijnen!

De gouden palm gaat echter naar de Argentijnse wijn. Een ronduit verhelderend rugetiket met volgende info: variëteit (80% Chardonnay, 15% Sauvignon Blanc, 5% Pinot Noir), locatie en microklimaat (zelfs aanduiding van ondergrond, jaarlijkse neerslag en temperatuursschommelingen), vinificatie (handgeoogst, 40% op vat gelagerd, volledige malolactische gisting), suggesties voor combinatie met eten (wit vlees, zeevruchten, zachte kazen). Meer nog, bij deze wijn komen ook "tasting notes" van het wijnhuis zelf: "smooth and round with balanced butter, citrus, pineapple and sweet cream flavors".

Moraal van het verhaal: sommige wijnbouwers vinden het nog steeds niet de moeite om de consument behoorlijk in te lichten. Chapeau voor Domaine Jean-Marc Bernhard (overigens een zeer lekkere maar nu volledige uitgerijpte Gewurz) waar ze het blijkbaar wel de moeite vinden om de nodige info mee te geven.

Maar het algemeen oordeel voor Frankrijk blijft zwaar negatief. Bottom line blijft dat diegene die Franse wijn proeft en/of koopt volledig op zichzelf aangewezen is om bijkomende info over de wijn maar zelf op te snorren. Is het een toeval dat net de wijnen van de Elzas een inspanning doen om meer informatie mee te geven? Vast niet! De "grote" appellaties genre Bordeaux, Bourgogne en Rhône verkopen zichzelf nog steeds aan een redelijk trouw publiek van Franse en internationale afnemers. De Elzas regio daarentegen heeft het wat moeilijker (minder gekend, bijna enkel wit, en uiteraard concurrentie van Duitsland) en moet wat meer moeite doen.

Mijn "bottom line" is dat wijnproducenten - ongeacht de afkomst van hun wijngaarden - de consumenten zoveel mogelijk informatie moeten bezorgen. Een rugetiket met wat basisinfo over herkomst van de druiven, druivensoorten en bewaarpotentiel van de wijn lijkt me echt geen overbodige luxe.

Het is nog vroeg voor Nieuwjaarsvoornemens maar ik zal er in de toekomst alvast een punt van maken om mijn toekomstige aankopen ook te laten afhangen van de informatie die via de fles aan de consument wordt meegegeven.

Laat ons wel wezen! Tegenwoordig moet op alle voedingsproducten een ongelooflijke verzameling aan info meegegeven worden (de cartouches al gezien met info over dagelijks aanbevolen hoeveelheid vetten, suikers, energiewaardes en dergelijke?) en dan lijkt het me niet meer dan normaal dat er wat basisinformatie over de wijn op de fles zelf meegedeeld wordt.

Op zijn Gary Vaynerchuk's: denken jullie dat iedere fles wijn op zijn minst basisinformatie moet vermelden over druivenassemblage, terroir en indicatie te combineren gerechten?

Op zijn Obama's: yes, we can!

PS: dit is een van mijn persoonlijke wijndada's: zorg er voor dat de (toekomstige) wijnconsument op zijn minst wat informatie krijgt zodat hij de bomen door het bos wel ziet. Wijn is GEEN elitair ding! Het gebrek aan duidelijke informatie wekt enkel die indruk. Laat alle vooroordelen varen en proef, dat is uiteindelijk de enige scherprechter voor wat uw persoonlijke wijnkeuze zal worden.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post85