Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Viva Espana!

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 27 okt, 2008 00:11

Megavino ligt alweer een tijdje achter ons en ik was er eigenlijk nog niet toegekomen om eens terug te blikken.

Blog Image

(links onderaan zie je overigens de stand van de Vlaamse Wijnbloggers)

Wat viel op aan de editie 2008?

Vooreerst was het gastland voor deze editie bijzonder goed gekozen. Spanje is duidelijk één van de sterkst rijzende sterren aan het wijnfirmament en het werd dan ook hoog tijd dat de Belgische wijnliefhebber eens wat meer van dit land voorgeschoteld kreeg dan Rioja en Ribera del Duero. Er is niets mis met de twee voornoemde DO's daar niet van, maar Toro, Rueda, Bierzo, Priorat en tal van andere wijngebieden mogen ook wel eens vernoemd en geproefd worden. Niet dat alles wat uit Spanje komt meteen de absolute top is, er is zeker nog wat werk aan de winkel. Maar aan mooie wijnen toch niet echt een gebrek.

Dit jaar gingen we op zoek naar wijnen van de Viognier druif. Onze zoektocht was niet meteen een eclatant succes. We hebben in totaal zo'n 7 tal Viognier wijnen geproefd. De Franse Viogniers staken niet boven de middelmaat uit, deze uit andere landen (Spanje, Zuid-Afrika) hadden naar mijn gevoel iets te veel eik gezien.

Daarnaast probeerden we ook een impressie op te doen van de stand van zaken in Griekenland. We werden niet meteen overdonderd door de aangeboden wijnen. Ik hoop dan ook dat hetgeen we geproefd hebben niet exemplarisch is voor de Griekse wijngebieden. Indien dit wel het geval is dan staat dit land toch een stuk verder af van het niveau dat ik het aanvankelijk toedichtte.

Wat viel dan wel mee?

De Oostenrijkse wijnen die we proefden (zowel schuimend, wit als rood) konden ons enorm bekoren. Helaas heb ik ergens mijn tas met proefglas en documentatie achtergelaten en beschik ik niet meer over de precieze details van de geproefde wijnen. Volgend jaar te herdoen dus!

Daarnaast begin ik er ook van overtuigd te geraken dat 2007 een zeer goede jaargang was in Duitsland. Ik proefde verschillende excellente Rieslings (zowel fruitige als edelzoete wijnen).

Terwijl ik deze post aan het neerpennen ben, geniet ik van een mooie Spaanse wijn, San Roman, DO Toro, 2002 van Bodegas y Vinedos Maurodos. De wijn is voor 100% gemaakt van de Tinta de Toro druif, de alternatieve benaming in Castilla y Léon voor de Tempranillo. De wijn werd 20 maanden gelagerd op Franse en Amerikaanse eik.

Blog Image

Een nog donkerpaarse kleur met lichtere paars-robijnrode rand. De wijn heeft een bijzonder extravert geurenpalet van onder andere donker fruit (vlierbes), tabak, karamel en (ceder)hout. Na opwalsen ontwaar ik ook zoethout, specerijen en een hint van peperkoek. In de smaak levert dit een intense, fruitgedreven (cassis, zwarte bessen) wijn, massieve maar door fruit omhulde tannines en mooie houttonen op. Deze wijn is ook duidelijk van het zwaardere kaliber qua alcoholniveau (14,5%) maar dit komt niet storend over gezien het bijzonder hoge fruitgehalte van deze fles. Een wijn die na 6 jaar nog steeds piepjong overkomt en dus gerust verder mag blijven rijpen in de kelder. De combinatie van fruitconcentratie, tannines en alcohol maken dit niet echt een wijn voor mietjes!

Website producent: http://www.bodegasanroman.com/

Te verkrijgen in België (weliswaar recentere jaargangen) bij La Riojana: www.lariojana.be

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post83