Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: "Wijnfestivalitis"

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 04 okt, 2008 02:06

Wijnfestival, foire à vins, wijnsalon… allemaal benamingen die bij de wijnliefhebber spontaan een hoop endorfines zouden moeten aanmaken. Want laat ons eerlijk zijn, het is de gelegenheid bij uitstek om de wijnvoorraad weer op peil te brengen en om het zorgvuldig bijeengeharkte budget in één enkele grote aankoopwoede op te souperen. Het begint allemaal van zodra de folders van de supermarktketens bij ons in de bus vallen (of online gezet worden). Gretig doorbladeren we de catalogi op zoek naar illustere crus of bijzondere wijnen. De Guide Hachette en de Parkerscores worden koortsachtig geconsulteerd in functie van de opgelijste wijnen en alras ontstaat een verlanglijstje van aan te kopen flessen. Helaas is dit lijstje steeds langer dan het budget toelaat en moet er gewikt en gewogen worden wat prioritair in de winkelkar geladen zal worden. En dan is het zover, de promoties gaan van start en met haastige spoed reppen we ons naar de winkel om de aangemerkte flessen uit de rekken te graaien. Moe maar voldaan komen we thuis met tientallen flessen die snel nog even gekeurd en gekoesterd worden vooraleer ze in de kelder of berging verdwijnen voor een aantal jaar.

Dat er tijdens de wijnfestivals vooral jacht gemaakt wordt op de grote Bordeaux en dat deze wijnen niet echt in grote kwantiteit verkrijgbaar zijn, maakt deel uit van de charme. Als een bepaalde wijn niet (meer) voorradig is dan hebben we immers nog wel wat alternatieven op onze verlanglijst. Maar soms lijkt de realiteit redelijk onthutsend. Zo las ik dit jaar in de commentaren die achtergelaten werden op de sites van mijn collega-wijnbloggers opvallend veel zure reacties over bepaalde wijnen die niet verkrijgbaar waren, daags voor de start van het salon reeds opgekocht en afgevoerd werden of in belachelijk lage hoeveelheden aangeboden werden. Meer nog, één van de collega’s heeft zelfs een video-opname die toont hoe dolgedraaide wijnamateurs elkaar net niet te lijf gaan bij het bestormen van de wijnrekken. Blijkbaar is er dit jaar eerder sprake van een ziekmakende “wijnfestivalitis” dan van een wijnhoogmis.

Volgens mij is het dan ook tijd om even orde op zaken te stellen en afstand te nemen van de wijnfestivals zoals we ze kennen. Kopen in primeur (dus vooraleer de wijn effectief gebotteld wordt) was voor oogstjaar 2005 (zeker voor Bordeauxwijnen) blijkbaar de goede aanpak. Indien je de primeurcampagne gemist hebt dan ga je waarschijnlijk best op zoek naar de iets minder gehypete wijnen. Persoonlijk doe ik het nog anders. Met uitzondering van 6 flesjes Ch. d’Aiguilhe Querre 2006 (Côtes de Castillon) heb ik in het geheel niet deelgenomen aan het circus van de wijnsalons in de supermarkten. Waarom niet? In eerste plaats omdat ik een paar jaar terug in primeur reeds zo’n 60 flessen Bordeaux 2005 aangeschaft had en dus voldoende voorraad heb opgebouwd om het een tijdje uit te zingen. Ten tweede omdat ik de jaargang 2006 voor de topwijnen uit Bordeaux veel te duur vind en deze dan maar laat voor wat ze zijn. Ten derde – en vooral hierom – omdat er alternatieven zijn zowel voor wat de wijnsalons als de aan te kopen wijnen betreft.

Blog Image

Vorig weekend ontkurkte ik een Gevrey-Chambertin, Seuvrées Vieilles Vignes 2005 van Domaine Michel Magnien. Een mooi paars tot robijnrood gekleurde Bourgogne met een zeer extraverte neus van rood fruit (kers, pruim, kirsh), kruiden, zachte pepers, een vleug tabak en dit alles in combinatie met edele houttoetsen. Bij het opwalsen neemt die aangename kruidigheid van de wijn nog toe. Ook in de smaak een fruitige aanzet gedragen door mooie, lange tannines die nooit agressief voor de dag komen. De smaak eindigt met een aantal gebrande toetsen (koffie, gebraad). Een hele mooie wijn die ik vorig najaar kocht op een wijnsalon. Neen, niet op een wijnsalon van één van de supermarkten maar een “echt” wijnsalon: het Salon des vins des Vignerons Indépendants te Rijsel. Waarom zit ik hier nu in godsnaam reclame te maken voor een wijnsalon in Rijsel? Simpel. Je vindt er een breed gamma aan Franse wijnen en de Bordelezen spelen er eens niet de eerste viool (de grand crus vinden zich veel te goed voor deelname aan dergelijke salons). Je kan er bovendien alle wijnen proeven vooraleer je een eventuele aankoop zou overwegen. En de prijs van die Seuvrées 2005 viel meer dan behoorlijk mee terwijl de wijn in kwestie toch hoog gescoord had in de Guide Hachette.

Nog een ander voorbeeld. Vorig weekend trok ik ook een fles Italiaanse wijn open, met name Isole e Olena, Chianti Classico, 2005. Duidelijk een goede Chianti maar had wel nog een hoge aciditeit omdat we hem onmiddellijk na het ontkurken reeds dronken. Daags nadien had ik nog een restje van de wijn in de keuken staan en werd ik bijna lyrisch. De neus was wel wat in reductie in vergelijking met de dag er voor maar de hoge aciditeit was ook verdwenen. De wijn was zijdezacht en een ware streling voor tong en gehemelte. Natuurlijk ook niet gekocht in de supermarkt maar wel tijdens een wijnproeverij bij Caves de France dit voorjaar. Hou bovendien ogen en oren open want 2006 is een superjaar voor onder meer Chianti Classico.

Concreet wil ik de lezer dan ook volgende tips meegeven:

- Als het aanbod of de prijszetting van de aan de gang zijnde wijnsalons je niet bevalt, aarzel dan vooral niet om af te haken.

- Profiteer van de gelegenheid om eens op zoek te gaan naar goede tot steengoede wijnen van buiten Bordeaux.

- Probeer tijdens de maanden oktober-november eens andere wijnsalons. Rep je naar Megavino, Vins de Terroir of Salon des Vignerons Indépendants.

Hoog tijd dus om de frustratie en de stress van de “wijnfestivalitis” van je af te schudden en opnieuw op zoek te gaan naar de geneugden van de wijn. Want een wijn kan onmogelijk lekker zijn als je geen plezier beleeft aan het opsporen, proeven en aankopen er van.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd - Wijnmens - Disasterofwine op www.ikwilwijn.be

www.wijnkennis.be

Foodfan op http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Château sans prétention op http://csp.skynetblogs.be

Vinama op http://vinama.skynetblogs.be/

Amaronese op http://www.orbis.byethost13.com

En tot slot ook www.winetasting.be

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post80