Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wild Flower, Petite Sirah, 2004

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 01 okt, 2008 01:14

In de Europese wijngebieden wordt nog vaak gedacht in termen van goede en slechte wijnjaren. Zo wordt de oogst van 2005 steevast de hemel in geprezen als een superjaar terwijl de algemene perceptie van het millésime 2007 er eerder één is van, op zijn best, middelmatige kwaliteit. Bij wijnen uit de zogenaamde “nieuwe wereld” speelt deze typering van wijnjaren veel minder sterk. Gemakshalve wordt er van uitgegaan dat de klimatologische omstandigheden in pakweg Californië, Zuid-Afrika of Chili nagenoeg stabiel blijven en de wijnen uit die streken bijgevolg weinig verschillen van oogstjaar tot oogstjaar. Uiteraard is de bovenstaande voorstelling van zaken pure quatsch en wel om meerdere redenen.

Vooreerst valt te noteren dat de vinificatietechnieken dermate geavanceerd zijn geworden dat ook in kleine oogstjaren nog goede wijnen worden gemaakt. Zo zal bijvoorbeeld Bordeaux 2007 ook wel een aantal kleine juweeltjes voortgebracht hebben. Toegegeven, ze zullen misschien niet het bewaarpotentieel en de grote klasse van het jaar 2005 kunnen etaleren maar men mag evenmin spreken van een mislukte oogst. Wanneer was er overigens voor het laatst sprake van een ronduit slecht jaar? De jaren 1991 en 1992 zijn zowat de enige echte afknappers die ik me uit de laatste twee decennia voor de geest kan halen. En de scores voor die jaren vallen dan nog mee in vergelijking met echt mislukte oogsten uit pakweg 1968 en 1956. Daarenboven kan een oogstjaar ook enorm verschillen van regio tot regio, zelfs binnen één en hetzelfde land. Zo was het legendarische jaar 2000 zeer goed voor rode Bordeaux maar ronduit teleurstellend voor de zoete, witte Bordeaux (Sauternes) en voor rode Bourgogne. In 2002 scoorden de regio’s Bordeaux en Bourgogne over het algemeen goed tot zeer goed maar was het een ondermaats jaar voor Elzas en Beaujolais en zelfs ronduit dramatisch voor de Rhônewijnen.

En ook voor de “nieuwe wereldwijnen” is het slechts een illusie om te stellen dat een bepaald wijnjaar in feite een doorslagje zou vormen van de voorgaande oogsten. De foute perceptie wordt in eerste instantie ingegeven door een veel beperktere kennis van de specifieke weersomstandigheden in ver gelegen wijngebieden. Men zal hier ten lande een veel beter beeld hebben over de klimatologische toestand in pakweg Frankrijk, Duitsland en Italië dan over het aantal uren zonneschijn in Chili of het neerslagvolume in Nieuw-Zeeland. De eerstgenoemde landen sluiten geografisch veel dichter aan bij ons land en liggen bovendien ook in dezelfde hemisfeer. Terwijl wij ons proberen voor te stellen of de Merlot druiven stilaan rijp genoeg zijn om geoogst te worden, liggen de eerste flessen Sauvignon Blanc 2008 uit Nieuw-Zeeland al bijna in de winkelrekken. Hoe zouden wij dan in staat zijn om een correct beeld te schetsen van hoe hun oogst daar precies is verlopen? Daarenboven zijn er wel degelijk verschillen van jaar tot jaar. Vraag maar eens aan een wijnbouwer uit Barossa Valley (Australië) hoeveel neerslag hij in 2007 heeft gehad. Nog een geluk dat irrigatie daar toegelaten is of de druiven hingen geroosterd aan hun stokken.

Vorig jaar kocht ik me een aantal flesjes Wild Flower Cellars, Petite Sirah, 2004. Deze wijn komt uit Californië, meer bepaald uit San Joaquin County, een wijnstreek ten oosten van San Francisco, tussen de Pacific (Stille Oceaan) en het Sierra Nevada gebergte. De druif Petite Sirah mag niet verward worden met Syrah/Shiraz. Deze laatste vind je vooral in de rode wijnen van de Rhône en de Languedoc en wordt ook vaak verbouwd in Zuid-Afrika en Australië. De Petite Sirah is een kruising van de Syrah en een andere druif, de Peloursin.

Blog Image

Deze 2004 tooit zich donkerpaars tot bijna inktzwart. Een quasi ondoorzichtige, volle en massieve ogende kleur. Een vrij intense en exuberante neus van zwoel, zwart fruit (cassis en vlier), zoethout, kruidigheid en zachte peper. In tweede instantie ook toetsen van chocolade (cacao) en toffee. In de smaak treffen we bijzonder veel fruitgulheid aan met in hoofdorde opnieuw cassis en vlier maar ook zwarte kers. Dit alles geschraagd door mooie houttoetsen. Een bijzonder warme, volle fruitbom!

Enige weken geleden proefde ik op de Accenta Jaarbeurs te Gent de editie 2005 van de Wild Flower Cellars, Petite Sirah. En tot mijn verbazing leek deze jaargang compleet verschillend van de 2004. Veel minder massief en fruitgeconcentreerd maar met meer aciditeit en eerder mikkend op elegantie dan op kracht. Navraag bij de invoerder leerde me dat dit wel degelijk het resultaat was van een merkbaar verschil tussen de twee oogstjaren. De 2004 met zijn diepe en massieve fruitkern was eerder uitzonderlijk te noemen en de 2005 zou meer aanleunen bij de gebruikelijk stijl van de Petite Sirah.

De Wild Flower Cellars, Petite Sirah wordt in België ingevoerd door Vinam in Sint-Amandsberg (Gent): www.vinam.be

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post79