Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vooruitblik oogst 2008

WijnweetjesGeplaatst door pvo 11 sep, 2008 00:56

Op Château Carbonnieux in Pessac-Léognan (Bordeaux) zijn ze eind vorige week met de oogst 2008 begonnen. De eerste Sauvignon Blanc druiven werden twee weken later dan vorig jaar binnen gehaald. Boosdoener: gebrek aan uren zonneschijn. Tiens, 't is dus niet alleen bij ons dat zomer aan het kwakkelen was.

Blog Image

Brengt me op de gedachte om eens wat oogstberichten op een rijtje te zetten. Uiteraard zal nog veel afhangen van wat september ons brengt. Zo heeft het mooie weer in het najaar van 2007 vermoedelijk de Bordeaux oogst voor een algehele catastrofe behoed. Maar toch is het niet onbelangrijk om nu al te proberen een (weliswaar beperkt) zicht te krijgen op de jaargang 2008 in Frankrijk. Immers, binnenkort starten zowat alle warenhuizen met hun gebruikelijke 'foire à vin'. En wat zal daar liggen? Nog wat verlate flessen uit 2005 (helaas niet aan bradeerprijzen) en een hoop 2006'ers. Nu is 2006 zeker geen slecht wijnjaar maar het volgt na het legendarische (en prijzige!) 2005 en is qua prijszetting eerder aan dit jaar gelinkt dan aan in kwaliteit vergelijkbare jaren zoals 2004. Volgend jaar beter? Niet meteen want dan wordt de 2007 in de markt geduwd. Duidelijk lager in prijs dan 2006 maar naar alle verwachting een "klein" jaar. Dan maar weg van de Bordeaux en op zoek naar andere regio's? Tja, dat is nu net het probleem. De supermarktacties hebben nogal de neiging om sterk in te zoomen op Bordeaux en de rest wat te verwaarlozen. Bovendien ben ik veel minder snel geneigd om Bourgogne, Loire, Rhône en Languedoc wijnen blind (zonder geproefd te hebben) aan te kopen dan Bordeaux (waar uitgebreide proefnota's en scores van te vinden zijn).

In essentie blijf ik van Bordeaux 2006 en 2007 af! Ik heb gelukkig nogal goed ingekocht van de oogst 2005 en kan het me dus permitteren om voor een jaar of 2 weg te blijven. Als bovendien blijkt dat 2008 een redelijk goed wijnjaar wordt dan heb ik 2x maal prijs: een betere wijn dan in 2006-2007 en waarschijnlijk aan goedkopere tarieven. Hoe zo? Wel als ze de 2006 en de 2007 niet echt vlot kwijtraken aan de consument (en er dus nog voorraden van op de wijndomeinen blijven liggen) dan kunnen ze zich gewoonweg niet veroorloven om de 2008 aan (te) dure tarieven in de markt te zetten. Anders blijven ze misschien met grote stock's van maar liefst 3 millésimes liggen. Intussen kijk ik wel uit naar wijnen uit pakweg Bourgogne (2006) en Rhône (2006 en 2007).

Maar terug naar de oogstverwachtingen 2008. Volgens het Viniflhor (Office National Interprofessionel des Fruits et des Légumes, des Vins et de l'Horticulture) zal de totale oogst in Frankrijk dit jaar minstens 5% lager liggen dan in 2007. De slechte weersomstandigheden zijn hiervoor de basisoorzaak. Er wordt nu uitgegaan van een oogst van 43,6 miljoen hectoliter terwijl een normaal jaar vlot de 55 miljoen hectoliter kan halen.

Bordeaux

Goed nieuws wat de kwaliteit van de druiven betreft. Bij Carbonnieux zeggen ze dat er minder rot in de wijngaard voorkomt dan vorig jaar en dat de zuurte- en alcoholgraad van de druiven mooi op niveau is. Wel is er merkbaar minder opbrengst dan de vorige jaren (en 2007 was ook al niet meteen een voltreffer!). Bij Domaine de Chevalier zijn ze ook tevreden over de fytosanitaire staat van de druiven maar durven ze er stilletjes aan toevoegen dat 2008 waarschijnlijk geen grootse jaargang zal worden.

Ronduit alarmerend is echter het bericht op de site van Decanter waarin wordt gesteld dat sommige producenten vrezen om 40%-50% van de oogst te zullen verliezen tengevolge van de vorst in april. Bij Lurton vrezen ze zelfs tot 70% van de oogst in wit te verliezen.

Op Château Palmer zijn ze eveneens te spreken over de kwaliteit van hun druiven. De Merlot is in goede conditie en lijkt reeds een potentiële 11% alcohol te bereiken.

Bourgogne

Ook hier berichten over een veel kleinere oogst dan normaal. Het gevolg van een inferieure fruitzetting wegens het koude en natte lenteweer en van hagelbuien in de regio. De hagel zou vooral het noorden van de Côte-d’Or getroffen hebben (Marsannay in het bijzonder) en de Macônnais.

Halverwege augustus was echter sprake van een significante weersverbetering en men gaat er thans van uit dat de oogst zal beginnen op het normale tijdstip (tweede helft van september).

Rhône

Sombere berichten bereiken ons uit de vallei van de Rhône. De wingerds met Syrah en Grenache moeten het met een pak minder druiven dan gewoonlijk stellen. Bovendien blijkt vooral de Grenache het zwaar te verduren gehad te hebben van de regen en de temperatuursschommelingen met meeldauw, zwart rot en oïdium tot gevolg. Na aanhoudende regen gedurende de twee laatste weken van augustus lijkt nu ook het begin van september met plensbuien gepaard te gaan.

Champagne

Ook in Champagne wordt uitgegaan van een significant lagere opbrengst (-10%). Wel zou de kwaliteit van de druiven uitstekend genoemd worden. Enkel de Chardonnay zou dit jaar wel eens het probleemkind kunnen worden.

De terugval in volume in Champagne moet zeker niet gedramatiseerd worden want de opbrengsten van de laatste jaren bleken in feite supervolumes te zijn. Al met al zou de verwachte oogst in hectoliter dus toch nog een stuk boven het gemiddelde uitkomen.

Andere streken

Uit de Loire komt dan weer positief nieuws. Laure Dozon van Domaine Dozon schrijft op haar blog dat de druiven in zeer goede sanitaire staat verkeren en ze hopen daar op een goed en zonnig najaar om voor de nodige rijping te zorgen. Wel wordt aangegeven dat er minder druiven dan normaal zijn en dat de oogst dus een stuk kleiner zal zijn dan gewoonlijk. Waarschijnlijk is ook hier de impact van de vorst in april voelbaar.

Op de blog van Domaine de Chateau Bas uit de Provence wordt gewag gemaakt van hagelbuien die eind vorige week belangrijke schade zouden hebben toegebracht aan de wijngaarden in de streek. Zo’n 30 gemeenten en in totaal zo’n 5.000 ha. wingerds zouden schade hebben geleden. Daar komt nog bovenop dat de Provence samen met Bordeaux het meest te lijden lijkt gehad te hebben van de vorst in april.

De Elzas lijkt het minst beïnvloed door de slechte weersomstandigheden en Seppi Landman zegt op zijn site dat het tot nu toe een zeer normaal jaar blijkt te zijn.

Blog Image

Voorlopige conclusie: ik zal me maar geen illusies maken over de prijzen! De rode draad in dit verhaal blijkt een kleine oogst te zijn en dat staat synoniem met het mantra van de domeinen om de prijs op te trekken of hoog te houden.

UPDATE 4/10/2008

In de Loire blijkt de toestand voor de Muscadet wijnen zorgwekkend. Door de vorstschade in april verwacht men maar één derde van een normale oogst binnen te halen. De rest van de Loire zou sterk geproifteerd hebben van een zonnige septembermaand.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post76