Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Genieten van wijn...in het glas en op papier

OpinieGeplaatst door pvo 12 feb, 2017 19:13
Ik weet niet wat jullie er van denken maar ik heb het zo een beetje gehad met deze winter. Een winter die nauwelijks de naam waard is overigens want behalve een paar speldenprikken is er niets dan een saaie aaneenschakeling van grijstinten. Waar zijn de winters gebleven waar de vrieskou tenminste gepaard ging met een mooie blauwe hemel en een schuchter winterzonnetje? Nu lijkt er enkel nog afwisseling te bestaan tussen regen, smeltende sneeuw en mist en gromt het verlangen naar zon en warmte.

Een goed glas wijn en een boek dat doet wegdromen van zomers vakantieplezier bieden dan ook een aangename afleiding van al dat grijs. En laat nu net het recept voor deze combinatie enige tijd terug bij mij in de bus beland zijn. Ergens in de loop van december kreeg ik de vraag of ik geen interesse had om de nieuwste wijn en het nieuwe boek van Ilja Gort even uit te proberen.


Ilja wie? Enige duiding vooraf is aangewezen. Ilja Gort is één van Nederland bekendste wijnschrijvers en tevens eigenaar van het wijnkasteel Château La Tulipe in Bordeaux. Nederlandse wijnliefhebbers hebben waarschijnlijk geen introductie meer nodig maar hun Vlaamse tegenhangers hebben wellicht nog niet zoveel gehoord over de man, zijn boeken en zijn wijn.

Ilja Gort werd niet geboren als schrijver en wijnboer. Hij verdiende tot eind vorige eeuw de kost met muziekcomposities (en dan vooral reclametunes). Daar kwam verandering in toen Ilja in 1994 een vervallen wijnkasteel in de streek rond Bordeaux kocht en zich ging toeleggen op het maken van wijn. Sinds 2002 is daar het schrijven bijgekomen: vooral boeken over alle aspecten van het leven als wijnboer maar ook romans. Maar altijd loopt de wijn wel ergens als een rode draad doorheen het verhaal. Jaarlijks komt er ook een boek in de "Slurp"-serie uit, een reeks die op een geestige manier de lotgevallen van de wijnboer beschrijft op Château La Tulipe en ver daarbuiten. Ilja Gort is sinds enkele jaren ook op televisie te zien met een eigen programma "Gort à la Carte".

Eind 2016 verscheen de nieuwste telg uit de Slurp-reeks "Slurpen in Frankrijk" en het gesigneerde exemplaar dat hier op mijn bureau ligt te blinken, is meteen ook de aanleiding voor deze blogpost.

Want ik kan dan wel volzinnen neerpennen over Ilja Gort maar ik moet in alle eerlijkheid ook toegeven dat ik tot nu toe nog geen enkel van de Slurp boeken had gelezen en ook de wijn van Château La Tulipe nog niet had geproefd. Meer nog, ik vernam maar kortelings dat deze wijn ook in België te verkrijgen is (bij Albert Heijn). Reden te meer dus om er in te duiken en zowel boek als wijn eens op de rooster te leggen.

Dilemma, waar mee te beginnen? Met de wijn of met het boek? Omdat je de wijn toch drinkt terwijl je het boek aan het lezen bent, zal ik maar met de hoofdschotel beginnen: het boek.Slurpen in Frankrijk, Ilja Gort, nov. 2016, Slurp Publishers

Zoals gezegd is dit een boek in de Slurp-reeks en heb je wat minimale achtergrondinfo nodig. Zo moet je natuurlijk weten dat de auteur eigenaar is van Château La Tulipe (de la Garde) in Saint-Romain-la-Virvée (bij Bordeaux). Je hoeft evenwel niet de andere boeken uit de Slurp-reeks gelezen te hebben om dit exemplaar te lijf te gaan.

Nu, "te lijf gaan" is wel een te zware uitdrukking hoor want Slurpen in Frankrijk is wat ik een boek zonder kapsones noem. Geen literaire uitputtingsslag, geen handboek over wijnstijlen en -technieken, geen zakboekje van degustatienota's.... Maar wat dan wel? Wel, ik zou het een mijmerboekje durven noemen, een boek dat je even wegvoert naar het leven op een wijndomein en ver daarbuiten.

Het type boek dat perfect samengaat met een glas wijn en een lekkere schotel charcuterie op een luie zomeravond. Geen chronologisch geschreven verhaal maar eerder een bundel van vluchtige impressies die voor wat vakantiegevoel zorgen zonder dat je er je huis voor moet verlaten. Een bonte verzameling van allegaartjes: het relaas van het oogstjaar 2015, een bezoek aan het wijndomein van Sting in Toscane, het wel en wee van biologische/duurzame wijnteelt en culinaire passages in Bordeaux, Bourgogne en de Provence. De ideale compagnon de route voor een glas wijn en welke wijn zou daar beter bij passen dan de wijn van Château La Tulipe zelf?

Château La Tulipe, Bordeaux Supérieur, 2015

Bordeaux in de "concurrentie"klasse (alles onder Cru status) is een moeilijk verhaal. Terwijl de Grand Cru-wijnen kopers vinden in de verste uithoeken van deze planeet, moeten de 1000'en wijnen van de meer generieke appellaties (Bordeaux, Bordeaux Supérieur, etc.) vaak vechten om hun bestaan. De Bordelese druivenrassen (Merlot, Cabernet) worden overal aangeplant en dus komen deze wijnen in een hard prijsgevecht met gelijkaardige wijnen uit Zuid-Amerika, Australië en Oost-Europa. Al te vaak vertaalt zich dat dan in het produceren van zo veel mogelijk flessen. Het hoeft geen betoog dat dit ten koste van de kwaliteit gaat.

Ik stond aanvankelijk dan ook een beetje sceptisch tegenover de Ch. La Tulipe. Gelukkig bleek een en ander ongegrond en krijg je hier voor net onder 10 € een behoorlijk fraaie wijn.

Ch. La Tulipe, 2015, is in hoofdzaak gemaakt van Merlot druiven, aangevuld met delen Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Een klassieke Bordeaux blend dus die wat doet denken aan St-Emilion of Pomerol. De wijn wordt gedurende 11 maanden opgevoed op eiken vaten.

Neus: veel zacht Merlot fruit, donkere bessen (cassis, myrtilles, zwarte kers), drop en zoethout.

Smaak: heel fruitgedreven wijn met veel sappigheid, charmant en rond met fruitige en zachte, rijpe tannines, hoofdtoon van kers en cassis, fijne tikje hout in finale.

Impressie: wijn die imponeert door de rijpheid van het fruit en bijzonder smakelijk wegdrinkt, misschien wat kort maar met mooie aciditeit, duidelijk boven het niveau van doorsnee Bordeaux, kan nog enkele jaren liggen maar waarom wachten?Een geslaagde combo boek-wijn dus! Ik kijk er al naar uit om deze wijn eens te herproeven tijdens een zomerse BBQ met wat vrienden er bij.

Meer info:

Château La Tulipe: www.tulipe.nl
Nieuwsbrief Slurp: www.slurp.nu
Ch. La Tulipe in België te verkrijgen bij Albert Heijn

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post252