Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Degustatie GWG-wijnen @Rouseu

VerslagenGeplaatst door pvo 25 sep, 2016 20:25
Elk jaar, begin oktober, gaat in Stellenbosch, Zuid-Afrika een unieke wijnveiling door. Ik heb het dan over de Nedbank Cape Winemakers Guild Auction of CWG-veiling.


De Cape Winemakers Guild (CWG) werd opgericht in de jaren '80 van de vorige eeuw en telt onder zijn leden de crème-de-la-crème van de Kaapse wijnhuizen. Geen oudemannen club voor een zondagse aperitief maar een forum dat kennis en ideeën onder zijn leden wil verspreiden met als doel de Zuid-Afrikaanse wijn naar de top van de wijnwereld te brengen. Een organisatie met een sociaal gelaat ook want de integrale opbrengst van de veiling wordt aangewend voor het Development Trust van de GWG. Dit fonds ondersteunt jonge wijnmakers zowel financieel als via opleidingen.

De leden van de CWG verbinden zich er toe om elk jaar één of meerdere unieke wijnen te leveren die dan exclusief op de veiling worden aangeboden. Gezien het kaliber van de CWG leden, kan je er dus van op aan dat de wijnen die onder de hamer vallen die eerste zaterdag van oktober tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren.

Wijnhandel Rouseu in St-Martens-Latem, gespecialiseerd in Kaapse wijnen, geldt als één van de grootste invoerders van GWG-wijnen in Europa. Indien mogelijk neemt zaakvoerder Willy Rouseu ook elk jaar zelf deel aan de veiling waar hij biedingen uitbrengt voor rekening van zijn zaak en voor zijn klanten. In de weken die voorafgaan aan de veiling organiseert Wijnhandel Rouseu een unieke degustatie waarbij een groot deel van de veilingwijnen voorgeproefd kunnen worden. Dit jaar had die voorproef afgelopen donderdag plaats en zo maar liefst 49 van de veilingwijnen konden gedegusteerd worden.


Wat bracht de nieuwe selectie voor verrassingen aan het licht?

1) Een aantal nieuwe wijnen zoals dit jaar ook 3 schuimende wijnen, een Clairette Blanche en een paar verrassende druivenblends waar Europese wijnmakers zich waarschijnlijk niet zouden aan durven wagen
2) Nieuwe wijnmakers/wijnhuizen zoals Sebastian Beaumont en Bartho Eksteen die meteen wisten te overtuigen met hun inzending voor de veiling
3) Een ronduit fantastische lineup van Shiraz wijnen!
4) Minder Pinotage dan andere jaren terwijl dit toch de signature druif van Zuid-Afrika is
5) De Cabernet Sauvignons en rode blendwijnen die dit jaar toch iets minder indruk maakten

Persoonlijke favorieten?

In wit gaat mijn absolute voorkeur uit naar de Vloekskoot Sauvignon Blanc, 2015, van Bartho Eksteen. Ondanks de stevige houtlagering (waar je overigens quasi niets van merkt) blijft dit een zeer verfijnde Sauvignon met wondermooie aroma's van passievrucht en kruisbes.


Eveneens van onvervalste klasse is de "Moerse Moer" Chenin Blanc, 2015, van Beaumont Family Wines. Elegantie, diepgang en een energetische mineraliteit.


In rood kon je moeilijk voorbij aan de fenomenale reeks Shiraz wijnen die werden voorgesteld. Ons proefpanel was het er roerend over eens dat dit de beste reeks wijnen van de avond was. Uit mijn proefnota's leer ik alvast dat ik 4 van de in totaal 7 geproefde Shiraz wijnen een absolute topscore toebedacht.

De Teen Die Hoog Shiraz, 2014, van Cederberg was de eerste wijn die me van de sokken wist te blazen. Een wijn die menig klassedomein uit de Noordelijke Rhône naar huis zou spelen maar toch weet trouw te blijven aan zijn Nieuwe Wereld roots. Topprestatie!

Maar kon het nog beter? Ja dus, want de Sneeusig Shiraz, 2012, van Saronsberg deed ons echt wel zwijmelen van genot. Ook weer een domein dat me nog niet eerder opgevallen was voor de CWG veiling. Was het de zijïge textuur, de ingehouden kracht of het nog jonge fruit? Waarschijnlijk een combo van dit alles maar wat een wijn!


Ook de absolute sterdomeinen leverden overigens wijnen af waarvan je stil wordt. De CWG Pinotage, 2014, van Kanonkop is er zo een. Weergaloze klasse van een domein dat de grootsheid van Pinotage (toen nog met Beyers Truter als wijnmaker) voor het eerst op de wijnkaart wist te zetten.


Zoals gezegd konden de Cab. Sav. wijnen en de blends (heel vaak met veel Cab. Sav. in) dit jaar iets minder bekoren. Merkwaardig want normaal zijn dit met regelmaat de absolute sterren van het CWG veilingaanbod.

Dit betekent evenwel niet dat er geen pareltjes tussen de selectie zaten.

De CWG Auction Estate, 2013, van Rust & Vrede is er zo één. 60% CS, 30% Syrah en 5% van elk Merlot en Petit Verdot. Een klassieke wijn met aroma's van zeer donker fruit, cederhout en chocolade.

Een laatste favoriet tenslotte was de The Expatriate, Cabernet Sauvignon-Shiraz, 2013, van Strydom Family Wines. Misschien niet toevallig een gelijkaardige blend als de vorige favoriet? In elk geval ook weer een wijn waar 2 ogenschijnlijk moeilijk te mengen druivenvariëteiten toch een topwijn kunnen opleveren.


Maar ondanks een occasionele teleurstelling was de kwaliteit van de voorgestelde wijnen ook dit keer weer fenomenaal. Als ik onze lijst met biedingen bekijk dan begint het zweet me toch wat uit te breken. Hopelijk krijg ik dit jaar snel mijn belastingscenten terug. Trust me, 't is voor een injectie in de reële economie en bovendien ook voor een goed doel.

Wat overigens ook wel opviel. De Zuid-Afrikaanse wijnbouwers lijken heel wat intenser samen te werken dan hun Europese (en andere?) tegenhangers. Het gevoel voor de gemeenschappelijke zaak lijkt hier belangrijker dan de individuele concurrentie. Misschien dat de jarenlange boycot (en bijgaande moeilijke economische omstandigheden) tijdens de Apartheid een soort van unieke samenhorigheid hebben gesmeed?

Links:

Cape Winemakers Guild: www.capewinemakersguild.com
en www.facebook.com/CapeWinemakersGuild

Wijnhandel Rouseu: www.rouseu.be

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post250