Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Degustatie Lidl wijnen

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 14 sep, 2016 23:32
Vorig jaar nam ik deel aan een degustatie die door de supermarktketen Lidl werd georganiseerd voor pers en wijnschrijvers allerhande. Lidl besloot dat het tijd was om het wijnaanbod wat te versterken in de periode waarin heel wat supermarkten en wijnhandelaars uitpakken met wijnfestivals en andere promo's. Of Lidl er in slaagde om de bakens te verzetten lees je elders op deze blog.

Ik weet niet of er dit jaar iets gelijkaardigs op touw werd gezet maar ik ontving een paar weken terug wel een berichtje van het communicatiebureau van Lidl met de vraag of ik interesse had om een selectie wijnen thuis te ontvangen om te degusteren. Tevens werd er een boodschap van "no strings attached" meegegeven. Een vrijgeleide om in alle onbevangenheid de wijnen te proeven. Ik kon er dus voor opteren om op mijn gemakjes de flessen leeg te slurpen als ik wou. Maar eerlijk gezegd leek het me wel fijner om mijn ervaringen even met jullie te delen.


De week na het bericht werd hier keurig een kistje wijn afgeleverd. Uit de inhoud bleek alvast dat de ambitie van Lidl opwaarts werd bijgesteld want er werd uitgepakt met een 3tal Cru Bourgeois wijnen uit Bordeaux.

Laat ik maar meteen met deze wijnen beginnen. Als je de volledige lijst doorneemt (zie verder) dan merk je meteen dat deze wijnen qua prijs er wat bovenuit steken (11-16 euro). Mag ook niet verwonderen want het gaat om Bordeaux wijnen met een cru-status. Cru Bourgeois wijnen worden overigens elk jaar door een onafhankelijke jury geselecteerd na een blinde degustatie.

Ch. Les Granges de Civrac, Médoc, 2012

Typische Bdx-neus met veel zwart fruit (braambes), koffiegruis, kreupelhout en wat bosaarde. Het pallet wordt gedomineerd door friszurig fruit (rode bes, kriek, braambes) wat mokka en zuursnoepjes (zure bollen). Iets te veel aciditeit in de finale en nog rasperige tannine. Ook nog veel hout in de afdronk. Goede wijn maar moet zeker nog een jaartje (of twee) liggen. Prijs: 10,99 euro

Ch. Rollan de By, Medoc, 2011

Mooie concentratie van zwart fruit (braambes, vlier), grafiet (potloodslijpsel), cassis, inkt, vanille en cederhout. Aangename complexiteit. Pallet opent met korf van rode en zwarte bessen, krieken en een duidelijke toets van witte peper. Nog wat ruw en potig tannineraster. Dit vereist een stevige vleesschotel. Serieus bittertje in de finale. Goede wijn en geschikt voor dit najaar. Prijs: 14,99 euro.

Ch. Plantier Rose, Saint-Estèphe, 2012

Wijn die tijd nodig heeft om open te bloeien. Eerste dag zeer gesloten neus en harde tannines en zuren. Na 1 dag: mooi rijp donker besfruit (vlierbes, blauwe bes), bij opwalsen wat koffiegruis en kreupelhout. Pallet = braambes, blauwe bes en zoethout. Mooi tannine gehalte met voor Saint-Estèphe typische rasperige structuur maar wat dun. Goed maar niet top. Best binnen 1-2 jaar drinken. Prijs: 15,99 euro.


Conclusie

Het zijn stuk voor stuk klassieke Bdx-wijnen. Goed gemaakt maar zeker geen wereldtop. Let wel, ook het oogstjaar speelt een rol. De jaargangen 2011 en 2012 zullen niet herinnerd worden als topjaren voor Bordeaux. De Saint-Estèphe kon me in feite het minste bekoren, de overige 2 zullen zeker niet misstaan als u die komende herfst serveert met een mooie wildschotel.

En wat met de overige wijnen?

In de kist staken nog een Gigondas (Rhône), een Pic Saint Loup (Languedoc) en een witte Bourgogne uit de Mâconnais.

Puech Morny, Gigondas, 2015

Veel gestoofd fruit in de neus (pruim, kers), potpourri, garrigues kruiden, violet en "neuzekes". Pallet toont aangename impressie van klein rood fruit (rode bes en kriek), een flinke snuif peper en Provencaalse kruiden. Heeft tijd nodig om open te bloeien (24 uur voor serveren openen!) maar toont iets te weinig volume. Als je dan toch voor een Gigondas gaat, is het wellicht beter om in een iets hoger prijssegment te kopen. Prijs: 9,99 euro.

Réserve de Planque, Pic Saint-Loup, 2015

Mooie, complexe neus met veel garrigues kruiden (vooral laurier en thijm), zwarte peper, kirsch likeur, violet en cuberdons. Mooi fruitig in de smaak met veel rood fruit (kers, rode bes), een aangename kruidige toets en een mooie zuurtegraad die een finale van zure snoepjes oplevert. Eenvoudige maar zeer degelijke wijn! Jong te drinken maar ideaal voor bij de late zomer BBQ. Prijs: 5,49 euro. Absoluut te proberen!

Jean Truffot, Saint-Véran, 2015

De neus opent wat ééntonig met appel(schil), perzik in blik, amandel en wat brioche toetsen. Verrassend leuk pallet met volle smaak van rijp fruit (peer, perzik, citrus). Goede zuurtegraad. Een charmante en goede Mâconnais. Aan te bevelen als wijn voor elke dag of bij visgerechten in saus. Prijs: 7,99 euro.


Conclusie

De Gigondas kon me niet echt overtuigen maar de Pic Saint-Loup springt er uit als een jong veulen! Ook de Saint-Véran is een goede koop.

Lidl pakt voor dit najaar uit met een 30tal nieuwe wijnen, vooral Bordeaux en Bourgogne, die vanaf 8 september in de rekken liggen tot eind dit jaar (of uitputting voorraad). De prijzen liggen in een vork van 3 tot 16 euro en zijn dus zonder meer democratisch te noemen.

Voor het volledige aanbod, zie PDF-bestand hieronder. Mijn favoriet kent u inmiddels.  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post249