Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bourgogne revisited: deel 3

WijnevenementenGeplaatst door pvo 14 feb, 2016 20:44

Dag 2, dinsdag 27/10, Côte de Beaune

Hoeveel beter kan een dag starten dan met een cave coöp op minder dan 10 minuten rijden van je hotel? Een cave coöp in de Côte d'Or? Yep, en geen kleintje ook. Maar la Cave des Hautes-Côtes (Nuiton-Beaunoy) is wel de enige in dit deel van de Bourgogne.

Hetgeen in 1957 begon als een quasi noodgedwongen samenwerking van enkele lokale wijnboeren, is thans uitgegroeid tot een moderne coöperatie met 115 aangesloten wijnbouwers. In totaal kan Nuiton-Beaunoy een areaal van 520 ha. benutten, goed voor een jaarlijkse productie van 25.000 hl. Er wordt zowel wit (Chardonnay) als rood (Pinot Noir) geproduceerd uit beide Hautes-Côtes (Nuits en Beaune). Maar daar houdt het niet op. Gaandeweg werden ook wijngaarden toegevoegd uit de "villages" van de Côtes zelf (Gevrey-Chambertin, Nuits-St-Georges, Volnay, Pommard, ...) en een mooie reeks 1er cru percelen. Paradepaardjes van Nuiton-Beaunoy zijn hun perceel Corton Grand Cru en de Gevrey-Chambertin 1er cru "Clos du Chapitre" waarvan ze 100% eigenaar zijn (monopole).

Uiteraard ben je hier niet buiten in 10 minuten als je een beetje een overzicht wil krijgen van de wijnen die Nuiton-Beaunoy in de aanbieding heeft. We offerden dan ook maar al te graag wat tijd op voor de degustatie van een 25tal wijnen!

Flight 1: witte wijnen.

De eerste 2 wijnen konden me maar matig boeien. De Bourgogne Chardonnay "Réserve" 2013 (iets te bitter) en de Hautes-Côtes de Beaune 2013 (iets te vlak) zijn doordeweekse instapwijnen. De Hautes-Côtes de Nuits "Les Millottes" 2012 kon wel charmeren. Mooie wijn met gespannen zuren en veel wit fruit. In het iets duurdere gamma ook veel lof voor de Santenay 2011 die veel mooi en rijp fruit etaleert. De Pernand-Vergelesses en de Meursault, beide uit 2012, voldeden dan weer niet rekening houdend met het prijskaartje dat er aan vasthangt. Absolute topper in wit (en dan weer wel zijn geld waard!) was de Saint-Aubin 1er cru "En Remilly" 2011.

Flight 2: rode wijnen uit de Hautes-Côtes.

Over naar rood. Van de 6 geproefde wijnen krijgen de eerst 4 een vermelding "ok" maar ook niet meer dan dat. De Bourgogne Pinot Noir "Réserve" 2013, Hautes-Côtes de Beaune 2013, Hautes-Côtes de Nuits 2012 en Hautes-Côtes de Beaune "Le Mont Battois" 2013 zijn correct maar ik zou ze niet meteen aankopen. Een heel ander verhaal voor de Hautes-Côtes de Nuits "Le Prieuré" 2011 en de Hautes-Côtes de Nuits "Les Millottes" 2012. Bijzonder smakelijke wijnen die veel waar bieden voor een prijs onder de 10 euro. Bourgognes die de portemonnee geen pijn doen en die u toch een goede introductie geven op deze regio.

Flight 3: rode villages wijnen.

De eerste 3 wijnen (Maranges 2013, Côte de Beaune Villages 2011 en Côte de Nuits Villages 2013) zijn goed maar zitten wat geprangd tussen die goede Hautes-Côtes van hierboven en de meer serieuze flessen die er na volgden. De Volnay 2012 was een voltreffer! Hoewel Volnay niet echt mijn ding is, vond ik deze vanaf de eerste slok zeer verleidelijk. De Gevrey-Chambertin 2013 en de Nuits-Saint-Georges 2012 waren zeer mooie wijnen maar moesten in die prijscategorie (25 EUR) de duimen leggen voor de uitstekende Morey-Saint-Denis "Les Sionnières" 2011. Een wijn die maar net onder het niveau van een mooie 1er cru ligt.

Flight 4: de toppers uit het gamma.

Het begint een beetje op een mantra te gelijken maar opnieuw konden de eerst geproefde wijnen ons minder bekoren. Ik vond dat de Beaune 1er cru 2012 wat kracht miste. Nu goed, we hadden net daarvoor die Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis gedronken dus dat kan wel wat als verzachtende omstandigheid ingeroepen worden. Voor de rest wel een zeer elegante en fruitige wijn. Minder mededogen voor de Volnay 1er cru 2011. Ik heb er geen specifieke proefnota's bij gemaakt maar ik zie wel in mijn notities staan "kies voor de Volnay 2012 uit de vorige flight" en dat zegt me dunkt genoeg. De Chambolle-Musigny 1er cru "Les Baudes" 2013 is simpelweg onweerstaanbaar. Niet goedkoop maar een wijn van dit niveau op een particulier domein haalt waarschijnlijk makkelijk 50% hogere tarieven. De Gevrey-Chambertin 1er cru "Clos du Capitre" 2012 is een ander verhaal. Hier ga je niet voor het onmiddellijke genot (nog te veel tannines) maar wel voor de belofte op langere termijn. Deze jongen heeft kelderrust nodig en zal zijn ware potentieel vermoedelijk maar binnen een jaar of 3 beginnen te tonen. De Morey-Saint-Denis 1er cru "Les Chaffots" 2010 was eveneens een klein juweeltje maar omdat de "gewone" Morey reeds zo goed was, koos ik daar dan liever voor.

We beëindigden de degustatie met de 2 grand cru wijnen: Corton Grand Cru 2012 en Clos de la Roche Grand Cru 2010. Mooie wijnen maar ik had dan liever de toppers uit de vorige flight in plaats van de Corton. De Clos de la Roche was fenomenaal maar daar staat al een stevige prijs tegenover. Ja, stukken goedkoper wellicht dan vele Grand Crus van andere domeinen maar toch.....maybe next time.

Hmmm, en dan nu de keerzijde van de medaille bij zo'n uitgebreide en mooie degustatie. Langs de kassa gepasseerd met een bestelling van 8 x 3 flessen. Meteen meer dan 500 EUR lichter en we zijn nog maar halfweg dag 2....


Tip: voor de lezers die geïnteresseerd zijn in het gamma van Nuiton-Beaunoy maar er niet zelf voor naar Beaune willen rijden -> speciaal voor de Belgische klanten neemt Nuiton-Beaunoy deel aan het Vakantiesalon (jaarlijks in februari) op de Heizel in Brussel. Doorgegeven bestellingen kunnen gratis geleverd worden op het Salon zodat u alvast de transportkosten uitspaart.

Na zo'n uitgebreide proefsessie krijgt een mens wel een hongertje en toevallig lag er op de weg naar onze volgende bestemming een restaurant. De Auberge des Vignes in Volnay was een beetje een gelukkige toevalstreffer. Ideaal voor een snelle lunch en een glas Bourgogne (we dronken er een voltreffelijke instap Bourgogne van het Château du Meursault!). Wat meteen opviel was dat de gelagzaal goed vol zat met "locals", hetgeen altijd een deftig voorteken is.


Om 14 u. werden we dan verwacht bij Domaine Marc Colin & Fils voor een onderdompeling in de witte wijnen van Saint-Aubin. Dom. Marc Colin & Fils staat bekend als één van de top producenten uit Saint-Aubin. Saint-Aubin is een kleine AOC die wat in de schaduw ligt van de meer bekende appellaties Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Meursault. Toch ligt Saint-Aubin maar op een steenworp van de Montrachet Grand Cru wijngaarden en dus is het navenant dat hier zeer goede wijn gemaakt wordt. De minder grote faam heeft voor de consument een gunstig effect want de prijzen zijn hier nog redelijk te noemen. Vaak biedt een 1er cru Saint-Aubin veel betere kwaliteit dan een doorsnee Puligny-Montrachet of Meursault en dit aan een lagere prijs. Absoluut te ontdekken dus.

Eigenaar Damien Colin was onze gastheer en troonde ons mee naar de gezellige kleine degustatieruimte van het domein. Hij had ons op voorhand reeds wat verontschuldigend meegegeven dat er niet veel meer aan te kopen viel op het domein.

We startten de degustatie dan ook met de enige wijn die nog op het domein zelf kon aangekocht worden: de Saint-Aubin 1er cru "En Remily" 2013. Nadat de "En Remilly" eerder die dag ook al goed gescoord had tijdens ons bezoek aan Nuiton-Beaunoy, was het nu opnieuw prijs. Een zeer complete wijn: zeer mooie frisheid, rijk aan materie, dominante toets van fijne geroosterde nootjes. Leunt qua stijl dicht aan bij Puligny-Montrachet. We twijfelden niet en legden meteen na afloop van de degustatie een karton in de auto.

Aansluitend serveerde Damien ons een reeks vatstalen van de oogst van 2014.

Bourgogne Chardonnay "La Combe": zeer lekkere instapwijn met een typerende stijl. Eigenlijk een mini Saint-Aubin of Puligny-Montrachet.

Saint-Aubin "Fontenotte": vergelijkbaar met de "La Combe" maar met meer lengte en noties van citrusfruit.

Saint-Aubin 1er cru "Les Castets" (nieuwe aanwinst in het gamma): wijn die een zeer mooi steekspel oplevert tussen frisse zuren en een rijk volume, zeer geslaagde wijn.

Saint-Aubin 1er cru "Créots": duidelijk meer gesloten dan de "Les Castets", te evalueren binnen 2 à 3 jaar, bewaarwijn.

Saint-Aubin 1er cru "Sous Roche Dumay": zeer mineralig voorkomen, ook gesloten, kon mij minder bekoren maar zie verder.

Saint-Aubin 1er cru "En Remilly": rijker en voller van stijl, mooie honingachtige toets, zeer geslaagde wijn.

Tot slot trakteerde Damien ons nog op een Saint-Aubin 1er cru "Sous Roche Dumay" 2011. Dit stemde me zeer gelukkig want de 2014 was niet meteen mijn favoriet en de 2011 toonde aan dat wat geduld nodig is voor deze wijn. De 2011 is duidelijk een wijn van het gastronomische type. Mooie geassimileerd, rijk aan schakeringen, met nog zeer mooie aciditeit. Als de 2014 ook zo evolueert, wordt het misschien nog de ster van het lot geproefde 1er crus.

Enorm verrassend dat de verschillende 1er crus zo onderscheiden zijn van stijl terwijl de percelen soms vlak naast elkaar liggen (zie kaart hierboven). Merk trouwens ook op hoe dicht de Grand Cru wijngaarden bij het Saint-Aubin gebied komen. Zo grenst "En Remilly" bijvoorbeeld aan de Grand Cru Chevalier-Montrachet.

Op welk prijsniveau komen we hier nu uit? De Chardonnay "La Combe" heb je voor rond de 10 EUR, de 1er cru Saint-Aubin wijnen gaan net geen 20 EUR. Damien heeft ook kleine hoeveelheden Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet en Grand Cru wijnen Batard-Montrachet en Montrachet. Hiervoor moet je natuurlijk wel dieper en resp. heel diep (voor de Grand Cru wijnen) in de buidel tasten. Maar waarom zou je dat überhaupt doen als je voor een redelijke prijs zo'n zalige Saint-Aubin kunt kopen?

Damien produceert ook een klein beetje rode wijn (o.a. Chassagne-Montrachet en Santenay) maar die proefden we niet tijdens ons bezoek.

Een proeverij die alle verwachtingen inloste en we waren dan ook heel tevreden dat we hier langs mochten komen. In België zijn de wijnen van Dom. Marc Colin & Fils te verkrijgen bij Boutelegier te Brugge.

Na ons bezoek aan Dom. Marc Collin zetten we koers naar Pommard voor onze laatste afspraak van die dag. Ik had op TripAdvisor nogal wat lovende commentaren gelezen over Les Domaines de Pommard, een cavist die de wijnen van zo'n 16 domeinen uit Pommard verdeelt. Blijkbaar wordt de wijnliefhebber hier hartelijk ontvangen en krijg je behalve een hoop deskundige uitleg ook kans om de wijnen van Pommard in het glas te ontdekken. Klinkt alleszins aanlokkelijk want dat is net wat we willen nl. op een korte tijdsspanne een beeld krijgen van een specifieke wijngemeente. Nu weet ik niet welk goed geluk de commentaarschrijvers van TripAdvisor te beurt is gevallen maar bij ons was het alvast een koude douche. Meteen nadat we de zaak binnen stapten, kregen we te horen dat er van een degustatie geen sprake kon zijn. Bovendien bleek de aanwezige persoon een tijdelijke vervanger te zijn van de uitbaatster en bleek deze nauwelijks meer van wijn af te weten dan ik van kernfysica.

Na 5 minuten stonden we dan ook iewat verdwaasd reeds terug aan de auto. Dan maar koers gezet naar Beaune om wat cultuur op te snuiven en een vroeg aperitief te pakken.  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post244