Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bourgogne revisited: deel 2

WijnevenementenGeplaatst door pvo 22 nov, 2015 18:54

Na onze korte stop in Vougeot werden we in de namiddag verwacht bij Dom. Alain Burguet waar we afspraak hadden met de broers Eric en Jean-Luc Burguet.

Het domein produceert wijn van eigen percelen maar heeft daarnaast ook een kleine 'négoce' opgezet waardoor ze een heel veelzijdig gamma van Côte de Nuits wijnen kunnen aanbieden. We werden er ontvangen in de vatenkelder waar we een zeer mooie en uitgebreide degustatie (alles in rood) kregen van de oogst 2014 (nog niet gebotteld en dus proefden we stalen rechtstreeks van de eiken vaten waarin de wijn nog ligt te rijpen).

Van een wijndomein kan je reeds veel begrijpen als je ziet met welke zorg ze hun instapwijnen omringen. We startten de degustatie met een bijzonder mooie Bourgogne "Les Pince Vin". Net als de grote wijnen, wordt deze Bourgogne apart gevinifieerd en op vat gelagerd (uiteraard minder lang dan de grotere cuvées). Dit resulteert dan ook in een Bourgogne die veel verder gaat dan het label van instapwijn. Veel wijn voor zijn geld en een absolute aanrader om kennis te maken met de wijnen van de Côte de Nuits!

Vervolgens kregen we een ware onderdompeling in de AOP Gevrey-Chambertin met volgende cuvées: Gevrey-Chambertin, Symphonie; Gevrey-Chambertin, Mes Favorites; Gevrey-Chambertin, 1er Cru Les Champeaux en Gevrey-Chambertin, 1er Cru Clos St-Jacques. Alle wijnen maakten een grote indruk. Stuk voor stuk stevige wijnen met een wat mannelijk karakter, concentratie van veel rood fruit, duidelijk nog hout doorweven maar tegelijk met veel finesse en elegantie.

Maar de absolute topwijnen komen van de 'négoce' afdeling waar we achtereenvolgens proefden: Chambolle-Mussigny, Vosne-Romanée en Vosne-Romanée, 1er Cru Les Rouges de Dessus en tot slot een fantastische Chambertin, Clos de Bèze, Grand Cru. Wijnen om stil van te worden.

We beëindigden de degustatie met een fles Gevrey-Chambertin Symphonie 2011, die zowel in de neus als smaak reeds mooi verweven is.


Vervolgens zetten we vliegende vaart naar onze laatste afspraak van de eerste dag: het Dom. Tollot-Beaut in Chorey-les-Beaune. Gelukkig bleek Nathalie Tollot bereid om ons later dan oorspronkelijk voorzien te ontvangen.

Ook op dit domein konden we de wijnen rechtstreeks van het vat proeven. In de vatenkelder kregen we meteen al een grote verrassing toen Nathalie ons wijnen van 2 vaten in 1 glas begon te mengen. Dit komt omdat de Chorey-les-Beaune Village apart gevinifieerd wordt en slechts helemaal op het einde van de élevage een finale blend wordt samengesteld. Het kan dus goed dat we in primeur de uiteindelijke wijn gedronken hebben die gecreëerd zal worden maar evengoed kan de samenstelling van de 2014 nog afwijken van wat we proefden. In elk geval mocht het resultaat er nu al zijn.

Vervolgens proefden we stalen van volgende Côte de Beaune wijnen: Savigny-les-Beaune, 1er Cru Lavière (schitterende wijn, gekend voor de subtiele rokerige tonen van het terroir), Beaune 1er Cru Grèves (mooi maar de Savigny kon ons meer bekoren), Aloxe-Corton (nog zeer potige tannines, zal 6-7 jaar nodig hebben om op dronk te komen) en Corton-Bressandes Grand Cru (fenomenale wijn, quasi niet te vatten, dit wordt bijzonder groots).

We sloten de degustatie af met 3 wijnen die reeds op fles beschikbaar zijn. De Chorey-les-Beaune wist te overtuigen ook al zal er nog wat tijd nodig zijn om het tanninegeweld in te tomen. De Aloxe-Corton 2013 en de Corton Les Combes 2011 konden iets minder bekoren.

De wijnen van Dom. Tollot-Beaut worden in België verdeeld door Van Oevelen in Edegem.


Dankzij Nathalie konden we 's avonds nog een plaatsje bemachtigen in Resto Caves Madeleine in het centrum van Beaune. Een absolute aanrader als je op bezoek bent in Beaune! Niet alleen voor de fenomenale wijnlijst maar vooral voor de pure keuken die je hier voorgeschoteld krijgt. Ook de beleving is speciaal en leuk: een piepklein restaurant (25 couverts) waar het grootste deel van de gasten aan één lange houten tafel plaatsneemt (we zaten er met een lading enthousiaste Italianen), een beperkte kaart die op een krijtbord staat beschreven, je zit quasi met de rug tegen de nissen gevuld met flessen Bourgogne....

Qua wijn: de Fleur d'Aligoté van Tripoz viel bijzonder goed mee. Heel blij dat we dit hebben gekozen als aperitief. Van de Savigny-les-Beaune, 1er Cru, 2011 van Dom. Bruno Clair hadden we eigenlijk meer verwacht. Misschien dat 2011 niet het beste jaar van de eeuw is geweest ofwel waren we inmiddels veel te verwend door al die fantastische flessen die we eerder op de dag konden proeven...  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post242