Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bourgogne revisited: deel 1

WijnevenementenGeplaatst door pvo 08 nov, 2015 20:06

Al jaren koesterde ik een stille hoop: om met mijn wijnbuddies eens voor een kleine week rond te trekken in Bourgogne. Twee zaken hadden me/ons al die tijd wat weerhouden: een eerdere - weliswaar totaal onvoorbereide - korte passage zo'n 15 jaar terug en het feit dat de wijnen uit de Côte de Nuits en Côte de Beaune niet bepaald vriendelijk zijn voor uw portemonnee.

Maar mijn liefde voor Bourgogne nam met de jaren enkel toe en dus stond het in de sterren geschreven dat deze regio het decor zou bieden van een volgende wijntrip. Begin 2015 begonnen we plannen te smeden. Bourgogne? Ok, maar valt daar ook wijn te vinden die nog betaalbaar is? En wanneer zou de geschikte periode zijn voor een bezoek? Kwestie van nog wat vakantiegevoel en deftig weer aan de wijntrip over te houden. Oh ja, en we houden best ook rekening met de oogstperiode en de drukke weken die daarop volgen. Dan staan de wijnbouwers uiteraard ook niet te trappelen om particuliere bezoekers te ontvangen. En dan moesten de professionele agenda's eerst nog gesynchroniseerd worden ook. Maar kijk, uiteindelijk is het toch gelukt en van zondag 25/10 tot en met donderdag 29/10 vertoefden we in één van Frankrijks mooiste wijnregio's voor een schitterende exploratie. En met een ambitieus programma: Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en de Mâconnais, en dat in 4 dagen.

Met zo'n programma voor de kiezen was een vertrek op zondag een must. Kwestie van de maandagmorgen direct met de wijnexploratie van start te kunnen gaan.

Maar eerst een woord vooraf voor de lezer die zich misschien iets minder vertrouwd voelt met deze wijnregio.

Bourgogne is zeer simpel op vlak van druivenrassen: voor rood Pinot Noir (uitz. kan wat Gamay toegevoegd worden in basis Bourgogne zoals Passe Tout Grains) voor wit Chardonnay (uitz. de witte Bourgogne die gemaakt is van Alligoté maar dan wordt dit vermeld op label) Hier en daar uitzonderingen op de regel, zo maakt Dom. Jean Fournier bv. een witte wijn van Pinot Blanc

Bourgogne is zeer complex op vlak van hiërarchie en AOP's: generieke/regionale wijnen onder AOP Bourgogne, dan volgen gemeentelijke (villages) AOP’s al dan niet met ‘climat’ toevoeging, dan de 1er cru’s die in feite gemeentelijke AOP’s zijn met een erkende ‘climat’ toevoeging, en tenslotte de Grands Cru’s (33, waarvan 25 in rood en 8 in wit)

Noot: de ‘climats’ van Bourgogne, in feite soort herkomstbenaming ingegeven doordat bepaalde wijnpercelen ommuurd werden in de Middeleeuwen, werden recent door de UNESCO erkend als werelderfgoed.

De wijnregio van Bourgogne valt uiteen in 4 grote delen:

- van Dijon tot Corgoloin bevind je je in de Côte de Nuits waar vooral rood troef is en waar mythische namen te vinden zijn zoals Clos de Vougeot, Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin enz.

- van Corgoloin tot Santenay strekt zich de Côte de Beaune uit, een regio die wit en rood netjes verdeeld maar toch vooral beroemd is om zijn witte wijnen (denk aan Meursault, Puligny-Montrachet, Corton-Charlemagne). Côte de Nuits en Côte de Beaune vormen samen de Côte d'Or.

- voorbij Santenay begint de Côte Chalonnaise die zowel in rood als wit zijn mannetje staat. De hele Côte Chalonnaise valt in feite samen met 5 gemeentelijke AOP's: Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny

- iets ten noorden van Tournus begint tenslotte de Mâconnais, die even voorbij de stad Mâcon overgaat in de Beaujolais wijnregio. Dit is het rijk van de Chardonnay druif die je onder vele gedaantes terugvindt, van de eenvoudige Mâcon-Villages wijnen tot Pouilly-Fuissé wijnen die kunnen rivaliseren met 1er crus uit de 2 vorige subregio's.


Bron foto: http://www.winetourisminfrance.com/

Dag 1, maandag 26/10, Côte de Nuits

Onze eerste afspraak bracht ons naar het beginpunt van de Route des Grands Crus, het dorpje Marsannay-la-Côte. We hadden er afspraak met Laurent Fournier van Domaine Jean Fournier. Ik had in het verleden reeds kennis gemaakt met de Marsannay wijnen van Régis Bouvier en Sylvain Pataille en deze vormen samen met Laurent Fournier een soort top-trio in deze AOP. Laurent Fournier heeft zo'n 16,5 ha in productie (80% Pinot Noir, 15% Chardonnay en Pinot Blanc en 5% Alligoté) en hij werkt in "agriculture biologique".

Op de proeftafel kregen we meteen een aantal verrassingen te verwerken met de line-up in wit:

- een bijzonder stevige Champ Forey, Vieilles Vignes, 2013 van Alligoté terwijl we eigenlijk Chardonnay hadden verwacht;

- een Cuvée Spéciale "S...?!?" uit 2014 van een druif die je normaal niet in Bourgogne aantreft maar wel in de Loire smiley

- een tweede Cuvée Spéciale "Origines" uit 2014, gemaakt van 1/2 Pinot Beurot (Gris) en 1/2 Pinot Blanc, valt volledig binnen de regels van de AOP!

- en uiteraard proefden we ook de witte Marsannay's: "Les Longeroies" en "Clos du Roy" beide uit 2013.

Waar de eerste 3 wijnen het vooral van hun frisheid moesten hebben, merk je duidelijk dat de Marsannay wijnen meer gewicht in de schaal leggen. Vooral de "Clos du Roy" is een pareltje die heel fijn en genuanceerd overkwam. Samen met de Champ Forey onze favoriet in wit.

Laurent Fournier blijft ook trouw aan een traditie die buiten de AOP Marsannay quasi niet voorkomt nl. Bourgogne in alle drie de kleuren maken: wit, rosé en rood. Zijn Marsannay rosé 2014 (90% Pinot Noir, 10% Chardonnay/Pinot Blanc) is geen terrasjeswijn maar krijgt een opvoeding op vat mee van 1 jaar. Toch is dit geen blockbuster rosé maar een wijn die zijn roots trouw blijft met veel aardbei in de neus en mooie smaken van citrusfruit en rode besjes.

En dan volgden de rode Marsannay wijnen:

- de Marsannay, Cuvée Saint-Urbain, 2013, stelde wat teleur: een fruitige maar wat te eenvoudige wijn die me eerder deed denken aan een goede basis Bourgogne. Het was nochtans vooral deze cuvée die me naar dit domein had geleid. Eens opnieuw te proberen in een zeer goede jaargang zoals 2015 er ongetwijfeld één zal worden.

- de Marsannay "Es Chezots" 2013 kwam me veel beter over met zijn kruidige en mokka tonen die doen denken aan Gevrey-Chambertin.

- de 2 volgende wijnen "Les Longeroies" en "Clos du Roy" 2013 overtuigden helemaal. Intense wijnen met rokerige en vlezige aroma's, zowel rood als zwart fruit, mooie zuren. Wijnen die zeker een jaar of drie nodig hebben om zich volledig te ontplooien.

- we eindigden de degustatie met een Bourgogne "Le Chapitre" Vieilles Vignes van 2013. Geen AOP Marsannay maar wel met de kwaliteit er van. Van wijnstokken met een leeftijd van gemiddeld 60 jaar.

Onze favoriet in rood bleef wel de Clos du Roy 2013.

Na ons bezoek aan Domaine Jean Fournier profiteerden we van het mooie weer om de Route des Grands Crus te volgen door de wijngaarden. De mist was tegen de middag volledig opgeklaard en het grijs had plaats gemaakt voor een aangename herfstzon. De befaamde D122 voerde ons via de wijndorpjes Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis en Chambolle-Musigny tot bij het Château du Clos de Vougeot. Voor een uitgebreid bezoek hadden we helaas niet de tijd maar een korte stop om ons te laten overweldigen door het kasteel en de omringende en volledig ommuurde wijngaard van Clos de Vougeot (één van de grootste Grand Cru wijngaarden) deed evenveel deugd.

Noot: het viel ons op dat er nog veel kleine druiventrosjes in de wijngaarden bleken te hangen, meer bepaalde aan de bovenkanten van de wijnranken. De wijnbouwers legden ons uit dat het om een na-oogst gaat die resulteert van uitschieters van de wijnplant en die in principe niet geschikt zijn voor het wijnmaken. In mooie, warme jaren zoals 2015 zijn die druifjes echter best te eten.

Daarna zetten we koers naar onze 2e afspraak van die dag: Dom. Alain Burguet in Gevrey-Chambertin. Maar dat is voor een volgende episode.  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post241