Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vino Magazine wordt DM.Vino!

WijnweetjesGeplaatst door pvo 27 sep, 2015 23:43

Het was vorige week toch even schrikken. Ik kreeg plots een mailtje in de bus waarbij aangekondigd werd dat Vino Magazine voortaan als DM.Vino! door het leven zal gaan. Ik hoor u al denken "Tja, een naamswijziging, wat is daar nu zo speciaal aan?"

Ik vrees dat het toch even verder gaat dan dit. Vino Magazine was tot voor kort nog één van de enige (of het enige?) wijntijdschriften die nog in papieren versie op de markt werd gebracht. Het nieuwe DM.Vino! zal nu tweemaandelijks verschijnen als gratis bijlage bij de vrijdag-editie van de krant De Morgen. Dit betekent dus het einde van het magazine als losse publicatie.

Is dat erg? Ja en neen. Natuurlijk niet leuk om een titel te zien verdwijnen uit de rekken maar je moet je de vraag durven stellen of het magazine nog voldoende toekomstmogelijkheden had. Ik was zelf al geruime tijd geen abonnee meer en kocht het maar af en toe als los nummer. Het behoeft dan ook weinig tot geen verbeelding om te zien hoe scherp de strijd gestreden wordt: print en uitgeefkosten blijven hetzelfde, de advertentiemarkt is al jaren op zijn retour en als dan ook de verkoopscijfers onder druk komen te staan... Al zelfs grote kanonnen genre Humo en P-Magazine sterk te lijden hebben, hoe zou het dan gesteld zijn met een klein niche magazine?

Neen, dan vind ik dit een zeer goed doordachte zet van Dirk Rodriguez en Baudouin Havaux van Vinopres. In plaats van lijdzaam af te wachten en op een bepaald moment misschien gedwongen te worden om de stekker er uit te trekken, hebben ze geopteerd voor de vlucht vooruit. Door de krachten te bundelen met De Morgen heeft het nieuwe DM.Vino! zich sowieso verzekerd van een veel groter lezersbereik. Ik durf te zeggen dat het hier om een stevige verveelvuldiging gaat. En een groter lezersbereik kan misschien wel de interesse van nieuwe adverteerders wekken.

Ik ken uiteraard de details van de overeenkomst niet maar ik ga er even van uit dat De Morgen voortaan ook de print voor zijn rekening neemt. Komt neer op een forse besparing die wel eens het verschil tussen verlies en winst kan maken. En misschien gaat het wel verder dan print en zorgt De Morgen ook voor layout?

Gaat zo'n samengaan dan niet gepaard met het opgeven van de redactionele vrijheid? Goh, zo'n vaart zal het volgens mij wel niet lopen. De krant De Morgen staat toch bekend als redelijk onafhankelijk op dat vlak + als ik de colofoon bekijk dan zie ik toch dat Vinopres nog voor de volledige redactionele invulling staat.

Alles rozengeur en maneschijn dus? Hmm, toch niet. Ik vind de eerste versie die op 18/9 bij de krant zat zeker geslaagd maar het lijkt me toch een wat beknoptere versie van wijlen Vino Magazine. Er zal dus wat ingeleverd moeten worden op hoeveelheid leesvoer. Niet verwonderlijk want een (gratis!) bijlage bij een krant kan moeilijk hetzelfde volume gaan bieden van een volledig tijdschrift. Wat wel een verademing was, geen storende zetfouten meer! Een euvel waar Vino Magazine zich toch wel regelmatig aan bezondigde en die vaak te maken had met vertaling van FR naar NL. Speaking of which, wat met de Franstalige lezer? Vino Magazine verscheen immers ook in het Frans. Wel daar is ook aan gedacht want voortaan verschijnt het magazine als de gratis Essentielle Vino! bijlage bij La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Bovendien is er blijkbaar ook een digitale versie van het DM.Vino! magazine. Op www.vinomagazine.be kan je in elk geval een flipbookversie van de eerste editie vinden. Benieuwd of dit ook voor de volgende edities zo zal zijn.

Schrijf alvast 20/11 en 11/12 in uw agenda. Op deze dagen vind je de volgende versies van DM.Vino! bij de krant De Morgen.

Ik wens het nieuwe DM.Vino! alvast een behouden vaart en kijk uit naar wat de toekomst zal brengen.  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post240