Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijndegustatie Lidl

WijnevenementenGeplaatst door pvo 01 sep, 2015 22:09

Vandaag is het 1 september. Start van een nieuw schooljaar gevuld met goede voornemens en meteen een geschikt moment om deze blog wat nieuw leven in te blazen. Weliswaar aan een gezapiger tempo dan vroeger maar het is wel de bedoeling om weer regelmatiger wat nieuwe artikels te posten.

Eén van de redenen van de lange radiostilte is overigens omdat ik sinds 2013 overgeschakeld ben op de Vivino app voor het posten van degustatienota's. Voor hen die Vivino nog niet kennen, check even www.vivino.com. Lezers die wel vertrouwd zijn met de app en me willen volgen, zoek even op mijn naam of op "wijnblog" en normaal gezien kom je mijn profiel dan wel ergens tegen. Of zoek op de ranking van Belgische Vivino gebruikers, ergens tussen positie 20 en 25 zou ik moeten opduiken.

Tot zover de intro want deze post handelt eigenlijk over iets volledig anders. Vorige week was ik namelijk uitgenodigd om een selectie van de herfstwijnen te degusteren die warenhuisketen Lidl dit jaar in de rekken zet.

Ik was eigenlijk best een beetje verrast en argwanend want ben nauwelijks klant bij Lidl en associeerde deze keten op gebied van wijn eerder met distributeurs genre Aldi. U kent het wel, genre "ja, we verkopen wijn, maar onder het motto van de laagste prijs en zonder dat we ons al te druk maken over kwaliteit en diversiteit van aanbod". Gelukkig bleek dit een serieuze inschattingsfout van mijn zijde. Lidl neemt zijn wijnaanbod zeer ernstig en moet eerder vergeleken worden met distributeurs zoals Delhaize, Carrefour en Colruyt dan met Aldi. Zij het dan dat het aanbod beperkter is en dat duidelijk gemikt wordt op een prijsbereik van 5-15 euro/fles.

Vorige week dinsdag maakte ik dan ook mijn opwachting in de B&B Maison Marguerite in hartje Brussel voor de Lidl Wine & Fingerfood Tasting. Eigenijk was dit reeds de 2e sessie van de dag want op de middag werd het event georganiseerd voor de pers en media en 's avonds werd alles nog eens overgedaan voor uitgenodigde wijnbloggers en -liefhebbers.

Iets na 19.00 uur kregen de aanwezigen een introductie over de wijn(aankoop)strategie van Lidl en de selectie van te proeven wijnen door wijnjournalist Harry De Schepper. Tot mijn verbazing stonden er echter enkel Franse wijnen op de proeftafel. Een bewuste keuze van Lidl Belgium zo bleek. Het hart van de Belgische wijnliefhebber blijkt toch nog steeds sneller te slaan voor de Franse wijnen dan voor deze uit andere (Europese) landen. Huissommelier Jennifer Silvius opteerde er dan ook voor om in de herfst in de Belgische filialen van Lidl uit te pakken met een ruime selectie van enkel Franse wijnen, met nadruk op Bordeaux en in mindere mate Bourgogne.

Tijdens de introductie genoten we bij wijze van aperitief van een Crémant d'Alsace rosé van een lokale coöperatieve (8,49 euro). Goed gemaakt zonder meer, met die typische aroma's (rood bessenfruit) van de Pinot Noir. Zeer geschikt & budgetvriendelijk alternatief voor Champagne als aperitief.

Speciaal voor deze degustatie selecteerde Jennifer Silvius 5 persoonlijke favorieten. Deze 5 wijnen zouden begeleid geproefd worden en door chef Gaétan Colin van d'Oude Pastorie in Kraainem voorzien worden van een bijpassend hapje. Leuk detail: alle hapjes werden bereid met producten van Lidl!

De 5 voorgestelde wijnen:

*André Benoist, Pouilly Fumé "Lamarthe", 2014 (Loire), 7,99 euro: mooie neus van kruisbes, ananas en gesteente (schiste), medium body, mooi gemaakt maar mist wat identiteit en karakter

*Domaine Eloy, Pouilly-Fuissé, Vieilles Vignes, 2014 (Bourgogne), 11,99 euro: beetje gesloten neus met vooral wat boomgaardvruchten, lichte houttoetsen en wat boter, goed van structuur maar was niet bestand tegen het begeleidende mosselsoepje met curry, goed maar toch enige reserve

*Dauphin du Château Lafargue, Pessac-Léognan, 2012 (Bordeaux), 11,69 euro: 2e wijn van Ch. Lafargue, neus met veel donker fruit zoals braambes en blauwe bes, impressie van beetje nieuw hout (vanille), complexe wijn met zeer mooie fruitgedreven tannines, aanrader!

*La Chapelle d'Escurac, Médoc, 2012 (Bordeaux), 6,99 euro: mooie neus van zwart fruit (cassis, vlierbes), exotische kruiden (kruidnagel, kaneel), beetje houtimpressie (niet dominant), nog extreem jeugdig en vooral gefocust op fruit, zeer geslaagde wijn voor deze prijs, wijn van de avond voor mij!

*Château du Grand Soussans, Margaux, 2012 (Bordeaux), 13,99 euro: 2e wijn van Ch. Taillac, zeer klassieke en rustieke neus met nadruk op zwart fruit en hout, voor mij iets te nadrukkelijke aanwezigheid van vegetale toetsen (gegrilde paprika), mooie lengte en kan zeker nog paar jaar blijven liggen, meningen waren verdeeld vooral omwille van die vegetale impressies (iets te groen?)

Daarnaast waren er nog een 25-tal wijnen vrij te proeven en hadden we het geluk van Harry De Schepper bij ons aan tafel te hebben om ons zijn persoonlijke favorieten voor te stellen. Van dit gamma wijnen vielen me vooral de volgende op:

* Château Les Jamnets, Graves, 2014 (Bordeaux), 6,49 euro: valt misschien wel te verkiezen boven de 2 witte wijnen uit de selectie van Jennifer Silvius, goede P/Q ratio

* Château Capblanc, Bordeaux Supérieur, 2010 (Bordeaux), 5,89 euro: nog veel fruit voor een "kleine" Bordeaux wijn van reeds 5 jaar oud, misschien toch liever 1 euro meer geven en opteren voor de Chapelle d'Escurac

* Château Martinet, Saint-Emilion Grand Cru, 2011 (Bordeaux), 9,99 euro: zeer klassieke Saint-Emilion, aan die prijs zeker het overwegen waard

* Les Hauts d'Oriet, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, 2014 (Rhône), 4,59 euro: neus valt in eerste instantie wat tegen (rood fruit en wat karamelachtige toetsen), wel een mooie kruidigheid (Syrah!) en aan die prijs een wijn waartegen weinig af te dingen valt

* Serabel, Châteauneuf-du-Pape, 2014 (Rhône), 14,99 euro: mooie impressies van rijp rood fruit, typische kruidigheid van "garrigues" en een mooi bittertje in de finale, zeer goede wijn.

Was dit een top degustatie? Neen, maar het was wel een eerlijke voorstelling van een gamma wijnen die stuk voor stuk geen gaten in uw budget slaan en waar zonder meer een paar exemplaren in zitten die niet zouden misstaan op uw gastentafel.

De selectie Franse herfstwijnen zou in principe vanaf september in de filialen van Lidl beschikbaar moeten zijn en dit tot einde 2015 (behoudens uitputting voorraad).  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post239