Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnblog goes Lux, slot

WijnevenementenGeplaatst door pvo 14 sep, 2014 22:56

Na een korte pitstop om de inwendige mens te versterken, zetten we koers naar onze volgende afspraak, het wijndomein van Laurent & Rita Kox in Remich.

De verwachtingen zijn hoog want de Riesling Privilège 2012 was één van de flessen die me tijdens de degustatie in Brussel erg was bevallen. Na een glaasje lekkere bubbels begonnen we vervolgens aan een reeksje Riesling. De Côtes de Remich 2009 toonde aan dat de Luxemburgse wijnen gerust wat jaren oudering aan konden. Van het reeksje Grand Premier Crus was het toch de Schwebsange 2012 die ons enthousiast kon maken.

Ik keek vooral uit naar de Privilège collectie en meer bepaald hoe de jaargangen van elkaar zouden verschillen. En dat bleek nogal wat te zijn. De Privilège 2012 bleek net als in Brussel bijzonder lekker maar heeft een nogal archetypische stijl (niet dat daar iets mis mee is overigens). De 2011 kwam me dan veel verrassender uit de hoek vooral met zijn overweldigende impressie van abrikozen. Resultaat: beide jaargangen inslaan dan maar.

De "surprise de la maison" moest evenwel nog komen onder de vorm van een Pinot Blanc. Deze kreeg namelijk een serieuze houtlagering mee en nu moet je toch wel al een beetje van een straffe wijnbouwer zijn om hier mee weg te geraken. Ik vreesde dat al dat hout de fragiele Pinot Blanc gewoon weg zou blazen maar ik vergiste me schromelijk. Zeer verrassend!

En nog hielden de verrassingen niet op. Laurent Kox is namelijk aan het experimenteren geslagen met zijn Pinot Noir. Het is te zeggen, niet met de druif of wijnstok zelf maar wel met de houtlagering. De twee meest recente jaargangen (2010 en '11) van de Pinot Noir Remich Primerberg zijn namelijk beschikbaar in een Luxemburgse, Bordeaux- en Bourgogneversie. De oogst wordt namelijk deels gelagerd op eiken vaten met oorsprong van Luxemburg, deels op vaten uit Bordeaux en deels op vaten uit Bourgogne. Bovendien worden de wijnen ook gebotteld in flessen die overeenstemmen met de regio waar de vaten vandaan komen (zie foto hierboven). Bedoeling is om na verloop van tijd uit te kunnen maken welke houtsoort zich nu eigenlijk het best verhoudt tot de wijn. Wij konden in elk geval zeer goed de verschillen onderscheiden die de types gebruikt hout opleverden. Uiteraard doen we graag aan dergelijke experimenten mee en om ons thuis nog wat verder te verdiepen, namen we van elke beschikbare wijn één versie mee. Volgende week zullen we overigens de drie wijnen van 2010 nog eens naast elkaar zetten om de verschillen te ontdekken. Benieuwd wat dit gaat geven.

Ter afsluiting van een boeiende tweedaagse brachten we nog een bezoek aan Caves St. Remy/Desom dat eveneens in Remich gevestigd is. Dit huis was ons totaal onbekend maar bleek een bezoek meer dan waard.

Achter wat een beetje een statige en uit proportie geblazen burgerwoning leek, stak een zeer modern en goed uitgerust wijnbedrijf. De uitrusting is zeer geavanceerd voor een relatief kleinschalig bedrijf (toch als je dit vergelijkt met bv. Bernard-Massard).

De absolute fun factor van dit wijnbedrijf is echter hun fantastisch mooi gelegen wijnbar aan de oever van de Moezel. Het kon ons nu reeds bekoren en wij waren hier tijdens sombere en grijze winterdagen. Het moet hier in de lente en zomer zeer aangenaam toeven zijn. En dan vooral met een lekker glas Rivaner.

Hola, een minuutje. Zei u daar Rivaner? Is dat niet die gemene, anonieme druif die in grote kwantiteit wordt verbouwd en in principe enkel wijn oplevert om een kirr mee op te leuken? Yep. En ik zal nog meer zeggen, het ging om flessen van welgeteld 3,7 euro/fles. En we waren er alle drie weg van en er gingen drie kartons de koffer in. Ik denk niet dat we ons met zijn drietjes tegelijk en collectief aan het vergissen waren. Dit was gewoon een zeer eerlijke en lekkere basiswijn voor de prijs van een fles premium fruitsap.

Overigens leek nagenoeg alles van Desom op bijzonder veel meeval van ons te kunnen rekenen. Hun Crémants waren stuk voor stuk prijsbeesten en als het niet was omdat de limiet van de koffercapaciteit al aardig in zicht begon te komen, dan hadden we er waarschijnlijk dubbel zoveel van mee gedaan. De absolute uitschieter van dit huis was voor mij hun Chardonnay 2011 Remich. Zonder meer de beste Chardonnay die ik dronk tijdens onze verkenningstoer en overigens één van de betere die ik dit jaar al tegenkwam.

Ik ben enorm blij dat we de moeite hebben gedaan om in alle onbevangenheid eens twee dagen rond te toeren in dit kleine buurlandje van ons. Onbekend is onbemind, blijkt eens te meer van toepassing te zijn. De wijnen van Luxemburg zijn misschien geen absolute wereldsterren maar er zitten veel parels tussen en dit aan prijzen waar ze in andere wijnlanden niet eens aan willen denken. Luxemburg is maar een paar uur rijden voor de meeste Belgen en dus spoor ik de lezers van deze schrijfsels graag aan om zelf eens op ontdekking te trekken.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post238