Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnblog goes Lux, deel 3

WijnevenementenGeplaatst door pvo 16 feb, 2014 21:02

Na het bezoek aan Dom. Vinsmoselle ging het richting Grevenmacher waar we in de namiddag rendez-vous hadden bij Caves Bernard-Massard.

Maar eerst moet ik nog een woordje toelichting geven bij het appellatie systeem in Luxemburg. In de vorige aflevering was onder meer sprake van Grand Premier Cru en Charta wijnen en wellicht is iets meer duiding dan ook op zijn plaats vooraleer we ons verder op het degustatiepad begeven.

Net zoals in de andere wijnproducerende landen is het systeem van herkomstbenamingen in Luxemburg in wezen een soort van piramide met oplopende kwaliteitsniveaus. De basis van de piramide wordt gevormd door de wijnen met vermelding "Marque nationale - Appellation contrôlée". Dit label werd in 1935 gecreëerd voor de wijnen van Luxemburgse bodem (dus geen druiven van buiten het Groot-Hertogdom mogen hieraan toegevoegd worden) die in fles worden gecommercialiseerd en geoogst en gevinifieerd worden in de streek van herkomst. Bovendien moeten de wijnen die dit label willen gebruiken minstens 12/20 behalen op een organoleptische analyse van het Institut Viti-Vinicole. Wijnen die minstens 14/20 halen mogen zich daarenboven "Vin classé" noemen. Daarboven heb je dan nog de "Premier Cru" wijnen (minstens 16/20) en de "Grand Premier Crus" (minstens 18/20).

Een speciaal geval vormen de zogenaamde Charta wijnen. Bepaalde percelen kunnen omwille van hun specifieke ligging en ondergrond wijnen voortbrengen die tot de top van de Luxemburgse kwaliteitsladder behoren. Dergelijke percelen kunnen sinds 2007 door de wijnbouwer voorgedragen worden voor "Charta" wijnen. Behalve de specifieke expositie van de wijngaard gelden ook strikte regels op vlak van rendement/ha (max. 60hl), bewerking van de wijngaard en vinificatie. Voor meer info: http://www.privatwenzer.info/

En nu terug naar de wijnactualiteit! Bij Bernard-Massard werden we opgewacht door dhr. Christophe Rieu die ons onthaalde op een bijzonder mooie blik achter de schermen van deze wijngigant. Ja, wijngigant. Hoe kan je anders een bedrijf noemen dat jaarlijks zomaar liefst 4 miljoen flessen schuimwijn commercialiseert? Om dergelijke hoeveelheid flessen te produceren en te verwerken, heb je uiteraard flink wat uitrusting nodig. Tijdens de rondleiding vielen we dan ook van de ene verbazing in de andere. Uiteraard is de schaalgrootte het eerste wat opvalt. Inox cuves van tientallen meters hoog, een netwerk van pijpleidingen om wijn door het gehele bedrijf te voeren, reusachtige galerijen met ijzeren cubicles om flessen te stockeren, een batterij aan gyropaletten en een indrukwekkende serie aan geautomatiseerde productie- en afwerkingslijnen. Een absolute aanrader om eens de pols te kunnen voelen van een modern geïndustrialiseerd wijnbedrijf.

Het gamma van schuimwijnen van Bernard-Massard behelst 3 groepen, Vins mousseux (schuimwijnen waarin ook aangekochte druiven van niet Luxemburgse origine voor gebruikt worden), Crémant de Luxembourg (Marque nationale wijnen) en gearomatiseerde schuimwijnen (met toegevoegde fruitlikeur). Tijdens de degustatie beperkten we ons tot het gamma Crémants de Luxembourg. We proefde de 2 paradepaardjes van het huis: een zeer lekkere Cuvée de l'Ecusson Brut en de subtiele Millésime 2010 Brut (blend Riesling/Pinot Blanc).

Wat weinigen weten (en overigens ook één van de redenen waarom we bij Bernard-Massard een afspraak maakten) is dat dit huis ook eigenaar is van enkele andere befaamde wijndomeinen uit de Luxemburgse Moezel oa Dom. Clos-des-Rochers en Ch. de Schengen. De wijnen van deze domeinen worden met regelmaat opgenomen in de Guide Hachette en mochten uiteraard niet ontbreken op onze VinLux exploratietoer.

We vergeleken de Riesling 2012 van beide domeinen en onze voorkeur ging duidelijk naar deze van het Ch. de Schengen. Maar mijn absolute favorietje heette niet Riesling maar wel Auxerrois. Deze druif wordt wat stiefmoederlijk behandeld in de Elzas maar ik vind dat deze druif in de Luxemburgse Moezel vriend en vijand weet te verbazen. De Auxerrois 2012 van Ch. de Schengen is daar ook weer een voorbeeld van. Loepzuiver en rechttoe rechtaan van stijl maar o zo veel wijnplezier. Van zodra de maand februari om is, ga ik hier een fles van opentrekken. Ideaal met een fris slaatje en wacht maar tot het lentezonnetje komt piepen....

Maar een domein als Clos-des-Rochers geeft de tweestrijd niet zomaar op en dropte als afsluiter nog even een bom op onze proeftafel. Geen witte deze keer maar wel een Pinot Noir van 2011. Je mag ze ver gaan zoeken, de Pinot Noirs die je van je sokken blazen en probleemloos kunnen wedijveren met een goed gemaakte Bourgogne. Maar de Pinot van Clos-des-Rochers kon het dus wel en wat meer is, met een prijs beneden de 20 euro is dit nog betaalbaar te noemen.


Alweer een geslaagd bezoek en tevreden reden we richting hotel maar eerst gingen we nog eens bij Cep d'Or langs....

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post236