Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnblog goes Lux, deel 2

WijnevenementenGeplaatst door pvo 09 feb, 2014 20:30

Zoals aangekondigd in deel 1 zijn we er in de loop van de maand januari op uit getrokken om ter plaatse de Luxemburgse wijnen te ontdekken.

De Luxemburgse Moezelvallei ligt maar op een goede 2,5 uur rijden van het centrum van België en leent zich dus perfect voor een korte vinologische exploratie. Bovendien is het daar in deze periode van het jaar behoorlijk kalm (lees: geen enkele toerist te bespeuren) en dat betekent dat de wijnbouwers en vertegenwoordigers wel wat tijd kunnen vrijmaken voor wijnliefhebbers zoals wij. Je moet er natuurlijk wel het mistroostige weer voor lief bij nemen. Als je een tripje naar de Luxemburgse Moezel wenst te koppelen aan wat vakantieverpozing dan opteer je beter voor de periode juni-september.

We bezochten in de loop van 21-22 januari volgende domeinen:

Domaines Vinsmoselle/Caves Poll-Fabaire in Wormeldange

Caves Bernard-Massard/Ch. de Schengen/Dom. Clos des Rochers in Grevenmacher

Domaine Cep d'Or in Hëttermillen

Caves St-Martin/Caves Gales in Remich

Domaine L&R Kox in Remich

Caves St-Rémè/Desom in Remich

De eerste dag opteerden we bewust om te starten met de grotere huizen Vinsmoselle (coop) en Bernard-Massard. Dit liet ons toe om eerst een algemene indruk op te doen van het Luxemburgse wijnaanbod vooraleer ons te verdiepen in de individuele domeinen. Uiteraard hadden we vooraf wel een aantal afspraken gemaakt. Je kan nu eenmaal niet verwachten dat de mensen plots alles laten vallen omdat je op hun deur staat te bonzen met een proefglas in de hand smiley

De avond voordien hadden we onze intrek genomen in het hotel en onze smaakpapillen gerodeerd met een 3tal glazen lokale wijn. Geen onverdeeld succes. De Riesling en de Auxerrois waren nog genietbaar maar de Pinot Gris trok op niets. Bovendien vond ik dat alle geproefde wijnen wat restsuiker hadden in de finale en ik begon zowaar te vrezen voor massaal toegestane chaptalisatie toestanden.

Maar goed, de volgende morgen op weg naar Caves Poll-Fabaire in Wormeldange. Deze cave is 1 van de 4 vinotheken van Domaines Vinsmoselle waar u hun gamma kunt ontdekken. Dom. Vinsmoselle is de enige coöperatieve in de Luxemburgse Moezel en is in 1921 ontstaan uit een hergroepering van 4 lokale coöperatieves. Heden ten dage heeft de coöperatieve zo'n 800 ha wijngaarden onder zijn beheer.

Vergeet overigens maar de beelden van ouderwetse, anti-commerciële en haast amateuristische wijnfabrieken. Zoals we een aantal jaren geleden ook al in de Elzas konden opmerken, hebben de hedendaagse coöps niets meer vandoen met die toestanden. Dom. Vinsmoselle beschikt over goed ingerichte ontvangstruimtes, heeft een zeer breed gamma verdeeld over verschillende labels, terroirs en kwaliteitsniveaus en weet hoe belangrijk marketing en communicatie is bij de uitbating van een modern wijnbedrijf.

We startten de degustatie met een 4-tal Crémants uit het gamma van Poll-Fabaire. Na 2 glazen crémant bekroop me opnieuw dat gevoel van restsuikers en iewat ongerust informeerden we naar de reglementaire voorschriften inzake chaptalisatie (bijsuikeren van de most). We werden gerustgesteld dat binnen de AOC's elke vorm van chaptaliseren niet toegelaten was. De verkenning van de Crémants werd afgerond met 2 buitenbeentjes: de Diamant Brut (een millésimé uit 1999) en de Cult Brut (recent geproduceerde top cuvée). De Diamant Brut biedt zonder enige twijfel veel leuks voor liefhebbers van oudere wijnen maar voor mij was die wat op het randje. De Cult kon me veel meer bekoren: stevige body met veel aroma's van rijp fruit door al die Pinot Noir die in de cuvée ging. Lekker.

Over naar de stille wijnen. Quasi onbegonnen werk want ze hebben hier meer dan 10 labels met telkens bijna alle druiven (Riesling, Pinot, Auxerrois, Gewürztraminer, ...) in vertegenwoordigd. Dus vroegen we onze begeleidster dan maar om ons een algemeen beeld te geven van het aanbod en dit zoveel als mogelijk te beperken tot de druiven Auxerrois en Riesling.

De stille wijnen vielen me onmiddellijk beter in de smaak dan de crémants. Hier geen zweem van restsuiker. Duidelijk ook een beter niveau dan de wijnen die we de avond er voor proefden in de bar van het hotel. Uiteraard moet je de instap Auxerrois niet gaan vergelijken met de Charta wijnen die de coöp hier blijkbaar ook in de rekken heeft. Maar het prijsverschil is dan ook navenant. Omdat dit nog maar de eerste stop was, hebben we de handrem opgezet bij het aankopen. We hadden immers nog niet echt een vergelijkingspunt met andere domeinen. Na de 2daagse verkenning kunnen we gerust zeggen dat dit de goede keuze was, maar als je het budget strikt onder controle wenst te houden dan moet je hier beslist stoppen om uit het grote aanbod van Grand Premier Cru wijnen (bv. de Coteaux de Schengen lijn) een en ander in te slaan.

Wat bleef ons vooral bij van de geproefde stille wijnen?

Een zeer aimabele Riesling Paradäis, 2011: exotische vruchten en bijna te wulps voor Riesling maar "simply irresistable"

Een vreemde eend in de bijt: de wit gevinifieerde Pinot Noir, 2012 uit de Edmond Delafontaine reeks. Licht rosé door het schilcontact, steviger van body dan de doorsnee witte wijn (hetgeen ook logisch is gezien er van Pinot Noir vertrokken wordt) en iewat balancerend tussen droog en demi-sec.

De primeurwijn Auxerrois Nouveau, 2013: helemaal op het einde van de degustatie geproefd en bijzonder goed meegevallen. Beetje in de stijl van Beaujolais Nouveau want wordt vanaf de 2e donderdag van november te koop aangeboden. Piepjonge wijn dus en zeker niet om te laten liggen. Maar ideaal als dorstlesser en bij slaatjes en zo.

Het bezoek aan Domaines Vinsmoselle was een fijne start van onze wijnverkenning en leverde perfect op hetgeen we zochten: een kennismaking met wat de Luxemburgse wijngaarden allemaal te bieden hebben. Als u in de buurt bent van één van de verkoopspunten van Domaines Vinsmoselle dan mag u niet aarzelen en moet u zeker een en ander uitproberen.
  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post235