Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Apéros Vintage de Bordeaux

WijnevenementenGeplaatst door pvo 07 sep, 2012 00:13

Dat de wijnen uit Frankrijk moeite hebben om zich in een hyperconcurrentiële markt staande te houden, is in feite een beetje een open deur intrappen. Zeker, deze stelling gaat niet op voor alle Franse wijnen of alle wijnregio's uit het gidsland. Maar dat de wijnen niet langer zichzelf verkopen, begint iedereen toch stilaan te beseffen. Ook de wijnen van Bordeaux ontsnappen niet aan de economische wetmatigheden van de vrije markt. Het kransje Grand Cru Classé-wijnen speelt (voorlopig) in een andere liga dankzij de relatieve schaarste in combinatie met interesse uit nieuwe en verre markten (Rusland, China). Dit gegeven speelt echter niet (of toch veel minder) voor de brede markt aan middenklasse en budgetklasse Bordeauxwijnen. Concurrentie van vaak lager geprijsde wijnen uit andere Franse wijnregio's of gelijkaardige wijnen uit andere landen, doen de Bordelezen naar adem happen.

Niet dat ze daar in Bordeaux bij de pakken blijven zitten. Een paar jaar geleden werd reeds uitgepakt met de zogenaamde Coup de Coeur wijnen, een jaarlijkse selectie van een 80 à 100-tal wijnen die via blinde degustatie door een jury van wijnpro's wordt samengesteld. Deze wijnen - vaak aan zeer redelijke prijzen - vervullen in feite een beetje de rol van wijnambassadeur voor Bordeaux en al deze wijnen zijn ook in België beschikbaar via diverse wijnhandels en supermarkten. Aan dit concept werd dit jaar een mooie uitbreiding gekoppeld met de Apéros Vintage de Bordeaux. Wat houdt het in? In 4 Belgische steden (Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven) vinden gedurende de zomermaanden verschillende edities plaats waarbij de degustatie van Bordeauxwijnen gekoppeld wordt aan een hippe after-work sfeer. De te proeven wijnen zijn een kleine selectie uit de eerder vermelde Coup de Coeur wijnen. Met deze formule wil men vooral de 30ers en 40ers in een gezellig en relaxed kader kennis laten maken met de wijnen uit Bordeaux. Voor velen een eerste kennismaking, voor anderen een herontdekking maar steeds in een trendy en casual sfeertje waarbij ook voor live muziek wordt gezorgd.

Gisteren vond er zo'n editie van Apéros Vintage de Bordeaux plaats in Hungaria te Leuven. Gezien collega-wijnbloggers Jelle De Roeck en Olaf Leenders mee de organisatie van deze Apéros op zich nemen, besloot ik ook even naar de Vaartkom af te zakken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin nogal sceptisch stond tegen dit soort van events. Was dit niet één groots opgezette promostunt met de bedoeling om finaal de verkoop van Bordeauxwijnen op te krikken? En die Coup de Coeur-wijnen dan? Zijn dit echt verborgen parels of toch maar gewoon doorsnee Bordeaux waar ook veel alternatieven voor gevonden kunnen worden? Het antwoord op beide vragen is ja. Et alors? Uiteraard hoopt men op die wijze meer flessen Bordeaux aan de man/vrouw te brengen. Lijkt me de essentie zelve van een marketingactie. Maar zo'n Apéro Vintage lijkt me dan toch wel een stuk gezelliger dan een advertentie in de boekskes of een reclameblok op televisie. En neen, het zijn geen uitzonderlijke wijnen die daar geserveerd worden. Het zijn wijnen die een mooi hedendaags beeld weergeven van de Bordeaux regio. Soms eenvoudige, fruitgedreven wijnen voor bij de BBQ, dan weer eens stevig houtgelagderde wijnen die u best nog een paar jaar kelderrust gunt.

Ik raakte vooral gecharmeerd door het losse en gezellige sfeertje waarbij de grens tussen plezier maken, netwerken en contacten leggen naadloos in elkaar vloeien rond de degustatie van enkele glazen wijn. Het ene moment ben je aan het bijpraten met wat collega wijnbloggers, vervolgens raak je geboeid door het verhaal van een wijndomein via een mini-verticale proeverij en nog wat later heb je het met software mensen over de ontwikkeling van wijnapps voor de iPad. Superleuk met een glas wijn in de hand en een aangenaam nazomerweertje! Ik proefde er ook een 10-tal wijnen en vond vooral de Ch. Marjosse, Entre-Deux-Mers, 2010 (wit) en de Ch. Pindefleurs, Saint-Emilion Grand Cru, 2009 (rood) zeer goed geslaagd.

Ik overweeg alvast om de Apéros Vintage de Bordeaux die op 19/9 doorgaat in de Vooruit in Gent in mijn kalender te zetten.

Website Apéros Vintage de Bordeaux: http://www.bordeaux.com/be-nl/blog/aperos-vintage-de-bordeaux-zomerprogramma/

Editie 2012 van Coup de Coeur-wijnen: http://www.bordeaux.com/documents/bordeaux-Belgianselection2012-CoupdecoeurNL_0710.pdf

Foto's bij dit artikel: sommige foto's bij dit artikel zijn van de hand van François de Ribeaucourt en werden overgenomen van http://www.deribaucourt.com/customers/2012-09-05-aperovintage/

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post225