Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Verrassingen uit Tsjechië

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 26 jun, 2012 23:14

Ik verblijf deze week voor het werk in Praag, de mooie hoofdstad van de Tsjechische Republiek. Het land is - net als België overigens - vooral gekend voor zijn affiniteit met bier en als je het over Tsjechische wijn hebt, riskeer je toch wel wat rare blikken te moeten trotseren.

Tussen de vele meetings door wordt al wel eens geluncht, gedineerd of geaperitiefd. Ideale gelegenheden om de lokale wijn uit te proberen. Veel ervaring met Tsjechische wijn had ik nog niet. Ik herinner me enkel dit postje omtrent twee flessen die een collega uit Praag me ooit bezorgde. De rode wijn viel goed mee maar van de witte was ik bepaald niet gek. De verwachtingen waren dus niet astronomisch hoog ingesteld.

De eerste wijn die ik tijdens mijn verblijf proefde was onderstaand exemplaar.

De wijn beviel me zeer en was een aangename opsteker na mijn eerdere ervaringen met Tsjechisch wit. Mooie mineraliteit, goede aciditeit en vooral veel (citrus)fruit en wat kruidige/grassige aroma's. Benieuwd wat dit kon zijn. De belangrijkste wijnbouwgebieden liggen hier niet zo ver van de Oostenrijkse grens en dat merk je dus ook. De druif Veltlinské zelené is namelijk niemand minder dan de signature druif van Oostenrijk: Grüner Veltliner.

Later die avond hadden we een networking event en proefde ik deze mousserende wijn:

En ja hoor, daar hebben we opnieuw die Veltlinské zelené! Ik weet begot niet of er in Oostenrijk schuimwijn van Grüner Veltliner gemaakt wordt maar hier dus alleszins wel. Geeft een zeer verrassend resultaat want de mineraliteit stuift uit het glas en in de smaak eindigt de wijn in een zeer kruidige finale. Het gevaar van deze wijn? Schenk dit een paar graden te warm en iedereen laat zijn glas onaangeroerd staan. Op de juiste temperatuur geserveerd is dit dan weer zeer genietbaar.

Vandaag werden we door de collega's van .eu voor de lunch uitgenodigd in het wondermooie Francouzska restaurant. In een prachtig art nouveau decor van begin 20ste eeuw zetten we onze ontdekking van de Tsjechische wijnen nog even verder. Ditmaal in rood. We vroegen de (gepassioneerde en zeer beslagen) sommelier een lichtere rode wijn voor de mensen die voor vis opteerden en een iewat krachtigere variant voor de vleesliefhebbers.

De lichtere wijn was een Rulandské modré uit 2008. Uiteraard een zeer gekende druivenvariant ;-) De sommelier was zo vriendelijk om ons uit te leggen dat dit niets minder is dan Pinot Noir. Typische wat getaande baksteenrode kleur, mooie frisse neus van krokant fruit (kers en kriek), hout en kruiden, in de smaak aangenaam en elegant van snit. Geen powerwijn maar gewoon fruitige Pinot Noir zoals je ze altijd in je glas zou willen.

De krachtpatser van dienst om onze ossenhaas in toom te houden, was een Zweigeltrebe uit 2009. Ook nu weer is de link met Oostenrijk snel gelegd want het gaat hem hier inderdaad over de druif Zweigelt. Dit keer oogt de wijn intens, dieprood en zelfs neigend naar inktzwart. Het fruit is ook heel anders: geen frisse krokante bessen maar zwoel geurende bosvruchten met een lik cacao en Oosterse specerijen. Maar ook nu geen blockbuster van een wijn maar eerder een gedoseerde portie kracht. Kwam heel mooi open na karafering en sloot meesterlijk aan bij het vleesgerecht.

Wie weet ontdek ik de volgende dagen nog meer mooie wijnen van Tsjechië. Ter plaatse ontdekken lijkt echter wel de boodschap te zijn want ons werd verteld dat slechts weinig wijn (er worden ook geen supergrote volumes geproduceerd) bestemd is voor export.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post223