Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Rémy Martin VSOP new style

WijninfoGeplaatst door pvo 03 mei, 2012 23:50

Maandag 23 april jongstleden had communicatiebureau Oona Dhr. Dominique Jousson, internationaal ambassadeur van Rémy Martin, naar Brussel gehaald voor een exclusieve infosessie en kennismaking. Voor diegenen die absoluut niet thuis zijn in de wereld van Cognac, Rémy Martin is één van de 4 premium merken van deze sterke drank. Hun meest gekende product, de Rémy Martin VSOP, heeft waarschijnlijk in elk huishouden in Vlaanderen ooit wel al eens in de barkast gestaan. Wellicht zal de legendarische, groene, matglazen fles vooral bij de iets oudere lezer onmiddellijk een soort aha-erlebnis te weeg brengen.

Wel, die fles zal binnenkort helemaal verdwijnen, tenminste toch in Europa. In de rest van de wereld blijft de Rémy Martin VSOP wel nog beschikbaar maar in onze contreien wordt deze de komende maanden vervangen door de Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish. Een zeer gedurfde zet want een extreem gekend product wordt plots omgevormd tot een Europese en niet-Europese variant + zal de Europese consument plots niet gaan denken dat hij een volledig ander product krijgt?

Wat verandert er eigenlijk en wat blijft hetzelfde? Wel, het basisproduct, de Cognac VSOP, die blijft sowieso 100% dezelfde. Nog steeds gemaakt van enkel druiven geteeld in de Grande en Petite Champagne zone. Overigens is Rémy Martin de enige van de 4 premium merken die enkel en alleen met druiven uit die zones werkt. Voor een volledig overzicht van de verschillende zones en de kwaliteitsaanduidingen van de Cognac, verwijs ik snel even naar een eerdere blogpost. Ook de finale blend van de verschillende eaux-de-vie verschilt in niets van de klassieke VSOP. Enkel de lagering verloopt anders want de Mature Cask Finish wordt gedurende 12 maanden gelagerd op kleine, 20-jaar oude Limousin vaatjes. Hierdoor wordt de houtimpressie versterkt en zou de Cognac moeten winnen aan zachtheid en complexiteit.

We namen de proef op de som en vergeleken de klasieke VSOP met de Mature Cask Finsh. In kleuraanzet valt hoegenaamd geen onderscheid te bemerken maar er zijn wel duidelijke verschillen in geur en smaak. Terwijl de klassieke VSOP meer de florale en fris-fruitige registers bespeelt, gaat de Mature Cask Finish op zoek naar intensere tonen van marsepein, cederhout, gedroogde vruchten (abrikoos, vijg en dadel) en zachte specerijen. Ik vind de nieuwe Mature Cask Finish zeer geslaagd en door zijn specifieke opvoeding op kleine vaatjes een ruk opschuiven richting een XO Cognac.

Wat bracht de avond verder? Coctails op basis van Cognac als aperitief. Leuk maar net als alle coctails wellicht gevaarlijk als je hier vol op doorgaat. Ik beperkte me tot de Mojito versie met Cognac. Niet slecht maar als de Cognacproducenten er echt op willen mikken om de jongere consument te verleiden met een hip drankje gebaseerd op Cognac dan zullen ze nog inventiever moeten zijn. Zelf ben ik er van overtuigd dat het kan aanslaan maar enkel als ze stoppen met "klassieke" coctails heruit te vinden door de gebruikelijke sterke drank te vervangen door Cognac. Neen, naar mijn gevoel moet dan maar eens serieus wat tijd gestopt worden in de ontwikkeling van nieuwe coctails waarbij specifiek wordt nagegaan welk fruit(sap) zich het best leent voor een combo met Cognac. En de kunst zal er ook in bestaan om het geheel fris en niet te alcoholisch te houden. De Cognacproducenten kunnen dus best uitkijken om een soort smaaklaboratorium op te zetten samen met een aantal mixologisten, trendwatchers en marketeers teneinde hier de bal niet mis te slaan.

Ik onthield ook dat Cognac vooral best niet in van die grote ballonglazen geserveerd wordt. Jammer, want ik heb er daar net een mooie set van! De reden is echter heel pertinent. Vroeger werden huizen anders verwarmd (lees, het was in de woonkamer een stuk kouder dan nu bij ons het geval is) en de mensen bewaarden drank en voedsel in een koele berging (nu gaat het bij ons ofwel de koelkast ofwel de barkast in). Na het inschenken van een glas Cognac moest de drank dan ook nog eerst even op de juiste temperatuur gebracht worden en dit kon perfect door met zo'n groot ballonglas wat te gaan walsen. Nu is dit absoluut niet meer nodig en komt de Cognac reeds op kamertemperatuur in het glas. Als je de drank dan nog eens wat bijkomend gaat verwarmen door contact met de handen (zo'n ballonglas pak je niet bij het veel te korte steeltje vast) dan maak je veel te veel alcohol impressies vrij waardoor de Cognac plots agressiever gaat overkomen. Niet doen dus! Neem gewoon een klein wijnglas (genre Vigneron of zo) en nip zo van de Cognac.

Het was in elk geval een boeiende en leerrijke avond in een aangenaam kader (het Tenbosch House in Brussel) en opgeluisterd met smakelijke hapjes. Dank aan Oona en Rémy Martin voor de puike organisatie van dit info-event voor bloggers.

Links bij dit artikel:

Oona: www.oona.be

Rémy Martin: www.remymartin.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post220