Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Lafon-Rochet, 2004

Bottles that rock!Geplaatst door pvo 21 mrt, 2012 01:06

Ha! Het doet me veel plezier om in deze rubriek ook eens "good, old Bordeaux" te kunnen opvoeren. Gisteren stond er een Raad van Bestuur van mijn werkgever op het programma en ik had een kleine vineuze traktatie beloofd omdat ik begin vorige maand verkozen ben tot voorzitter van onze Europese koepelorganisatie.

Na heel wat overweging besloot ik toch maar om met iets klassieks uit te pakken: Ch. Lafon-Rochet, 4e GCC uit Saint-Estèphe, 2004. Zou ondertussen toch al wat uitgerijpt moeten zijn en ik was zelf heel benieuwd want ik had de wijn al ettelijke jaren niet meer herproefd.

Geen tijd om proefnota's neer te pennen en dus probeer ik me het glas wijn weer even voor de geest te halen. Mooie, klassieke Bordeauxneus van zwart fruit, kers en pruim, impressie van oude vaten en duidelijk reeds wat beginnende tertiaire aroma's. Zeer verrassend in de smaak: nog volop fris en overwegend zwart fruit (zwarte kers, blauwe bessen en braam), zeer presente en mooie aciditeit die de wijn een nog zeer jeugdig voorkomen geven, gedoseerde houttoets. Zeer mooi in balans en nu stilaan naar hoogtepunt groeiend maar duidelijk nog heel wat verouderingspotentieel. Mooie, nobele tannines die perfect gedoseerd zijn (niet te dominant aanwezig, niet uitdrogend of te groen/bitter) en deze wijn optillen naar klasseniveau. Een schoolvoorbeeld van klassieke maar zeer mooie Bordeaux.

Als ik me niet vergis, deelde ik een kist van deze Ch. Lafon-Rochet 2004 met een vriend die ze aankocht in de Auchan. Waarschijnlijk aan een prijs van 20-25 euro/fles. Met de fel bejubelde jaargang 2005 kwam in Bordeaux een duizelingwekkende opwaartse prijsspiraal op gang die heel wat GCC's definitief buiten het bereik van de modale wijnliefhebber bracht. Zo ook deze Ch. Lafon-Rochet waar voor recentere jaargangen nu een prijs van om en rond de 40 euro gevraagd wordt. Gelukkig nog een tweetal flesjes van liggen.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post215