Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Waar komt uw wijn vandaan?

OpinieGeplaatst door pvo 28 jan, 2012 22:26

Vorige week is het er eindelijk van gekomen: de inventaris van mijn wijnvoorraad opgemaakt! Ik had maar een vaag idee meer van het aantal flessen dat mijn wijnberging bevolkt en bovendien was het een warboel van kartons en kisten dat dringend eens wat op orde gezet moest worden.

De vorige jaren stelde ik me al tevreden met een loutere telling van het aantal flessen. Na het gesleur met al die dozen had ik meestal gewoon geen zin meer in nog wat extra inventarisatiewerk. Maar wat heb je er eigenlijk aan als je wel weet hoeveel flessen je in huis hebt maar slechts bij benadering kunt zeggen uit welke landen en regio's ze vandaan komen? Dit jaar heb ik dus ook even de moeite genomen om ze te inventariseren volgens herkomst.

Brengt me bij de vraag hoe het bij u gesteld is? Weet u nauwkeurig te omschrijven hoe uw wijnkelder er geografisch uitziet?

Gelet dat ik nogal onbeschaamd vraag van welke streken uw wijn afkomstig is, lijkt het me niet meer dan logisch dat ik u ook eerst even inzage geef in mijn geografische opbouw. Ik had daar weliswaar een redelijk goed zicht op maar het was toch nog even schrikken toen ik de gegevens in wat taartdiagrammen had omgezet.

Liefst 70% van al mijn wijn komt uit buurland Frankrijk! Is dat erg? Op zich niet want Frankrijk blijft voor mij als wijnland toch nog altijd een geweldige referentie. Uit de rest van de "klassieke" wijnwereld komen in dalende volgorde: Italië, Spanje, Duitsland/Oostenrijk en Portugal. In de "nieuwe" wijnlanden valt vooral de positie van Zuid-Afrika op. Daarnaast is er ook een beperkte selectie uit het Amerikaanse continent (Noord- en Zuid-Amerika). Wat valt op? Geen enkel spoor meer in mijn kelder van wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Beetje jammer eigenlijk want ik weet de wijnen uit die regio wel te appreciëren. Ook uit het voormalige Oostblok (Hongarije, Bulgarije, Roemenië) heb ik geen enkele fles meer liggen.

Als we dat groot taartstuk aan Franse wijnen nu eens onderverdelen per regio? Wat onthutst moet ik vaststellen dat Bordeaux zomaar eventjes met 43% aan de haal gaat. Pfff, duidelijk het gevolg van mijn primeuraankopen 2005 en 2009 als ik de naakte cijfers er even op nalees. Rhône met zijn 20% doet me ook wel even naar adem happen. Blijkbaar zeer kwistig de jaargang 2007 aangekocht. Bourgogne neemt de derde stek voor zijn rekening met een goede 14%. Voorts valt op dat de Elzas een positie van 10% inneemt. Duidelijk een gevolg van mijn wijntripje in de regio eind vorig jaar. Ik veronderstel dat dit percentage tegen eind dit jaar zowat gehalveerd zal zijn.

Ik heb wat zitten experimenteren om de verhoudingen wat evenwichtiger te maken en dat blijkt verre van evident. Zelfs als ik een 40-tal flessen Bordeaux en een 20-tal flessen Rhône soldaat maak, zakt het totale aandeel Franse flessen maar met 3%. Bordeaux neemt dan nog altijd 39% van de Franse portefeuille voor zijn rekening. Rhône toch ook nog altijd 17%. Dit lijkt wel een structureel probleem. Bovendien is mijn dochter geboren in 2011 en zal ik meer dan waarschijnlijk (deed het voor mijn in 2005 geboren zoon ook) toch wel wat Bordeaux in primeur aankopen. Mijn jongen zal dit jaar zijn eerste communie doen en daarbij zal er wijn uit zijn geboortejaar op tafel komen. Moet ik voor mijn dochter toch ook doen, niet?

Oh ja, hoe zit het met de verdeling rood-wit? Een verdeling waar ik me bij kan verzoenen nl. 1/4 wit en 3/4 rood. Zij het dat er ergens een statistische leugen in de cijfers schuilt want ik heb de schuimende wijnen (wit/rosé) aan het segment witte toegevoegd. De verhouding richting 1/3 wit en 2/3 rood krijgen, lijkt me dan ook een goed voornemen.

En nu is het aan jullie. Ik ben echt benieuwd om te weten hoe uw kelder is samengesteld.

  • Reacties(6)//www.wijnblog.be/#post211