Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnsalon Rhône en 4

WijnevenementenGeplaatst door pvo 21 jan, 2012 23:12

Een kleine twee weken terug mailde een vriend van me iets over een wijnsalon in Brussel. Ik fronste even de wenkbrauwen bij het lezen van zijn bericht en vroeg me luidop af welk wijnsalon dat dan wel mocht zijn? Veel meer kon mijn kameraad er niet over kwijt. Hij had een bericht ontvangen van een wijnproducent uit de Rhône maar blijkbaar moest er eerst nog een uitnodiging aangevraagd worden bij de organisator van het salon.

Een week later, op zondag 15 januari, rijden we richting Brussel. Een wijnsalon met een leuke affiche nl. de verkenning van 4 wijngebieden uit de Rhône: Crozes-Hermitage, Saint-Joseph, Vacqueyras en Gigondas. Blijkbaar wordt het salon Rhône en 4 normaal in Parijs georganiseerd maar werd ditmaal - in samenwerking met de mensen van In Vino Veritas - uitgeweken naar Brussel.

Een uitstekende gelegenheid om wat Rhônewijnen met elkaar te vergelijken. Op de meeste wijnsalons tref je immers een breed spectrum van wijngebieden aan en is het moeilijk om je op één regio toe te spitsen.

Eenmaal aangekomen besloten we eerst een verkenning in wit te doen. Hoe vaak krijg je de kans om een pak witte wijnen van Crozes-Hermitage en Saint-Joseph naast elkaar te proeven? Een zeer interessante oefening want hoewel er maar twee druivensoorten in spel zijn (Marsanne en Roussanne), levert dit toch heel wat mogelijke combo's. Soms wordt geopteerd voor 100% Marsanne, soms voor een assemblage van beide druiven en uitzonderlijk vind je ook 100% Roussanne cuvées. Vul dit aan met een mogelijke vinificatie op inox, op hout of gedeeltelijk op beiden met een assemblage achteraf, en je komt al snel tot een groot aantal mogelijkheden. De meeste witte wijnen die we proefden waren van 2010, een paar reeds uit 2011.

Het zijn sowieso wijnen die beter jong dan oud gedronken worden en alle wijnen uit 2010 die we proefden, kwamen ons behoorlijk drinkklaar voor de dag. De 2011's zijn nog maar net gebotteld en zullen baat hebben bij enkele maandjes flessenrust. Op twee uitzonderingen na, konden alle geproefde witte wijnen me bekoren.

Uitschieters waren:

- Les Pitchounettes, 2010, Crozes-Hermitage, 100% Roussanne, van Le Domaine de Lucie;

-Terre d'Ivoire, 2010, Saint-Joseph, 100% Marsanne, van Cave de Tain (www.cavedetain.com);

-Méribets, 2010, Saint-Joseph, Marsanne/Roussanne, van Domaine Vallet (www.domainevallet.com)

We vervolgden onze verkenningstocht met de witte wijnen uit Vacqueyras. Hier wordt de druivenmix wat heterogener: Grenache blanc, Clairette, Viognier, Marsanne, Roussanne en Bouboulenc. Je merkt ook dat we een stuk zuidelijker zitten met wijnen die vaak voller maar ook minder fris voor de dag komen. Ook hier vooral wijnen uit 2010.

De witte wijnen van Vacqueyras konden me in het algemeen minder bekoren dan hun tegenhangers uit Crozes-Hermitage en Saint-Joseph. Er was echter wel één wijn die enorm kon overtuigen: Château des Roques, Vacqueyras, 2010, gelijke delen Viognier, Marsanne, Grenache en Bourboulenc (www.chateaudesroques.fr)

Over naar rood. Het begon toen al wat laat te worden en dus hebben we onze lijst van te proeven wijnen bewust wat beperkt gehouden. Een zeer groot aanbod aan wijnen uit Vacqueyras maar een heel wat beperkter areaal aan flessen uit Gigondas. Het merendeel van de te proeven wijnen kwam uit het voor de regio mooie jaar 2009, een beperkter deel uit 2010 of uit oudere jaargangen.

De meeste wijnen waren goed tot zeer goed maar toch kan je niet om de vaststelling heen dat Vacqueyras een "kleinere" appellatie is dan pakweg grote broer Châteauneuf-du-Pape. Persoonlijk vind ik vaak (te) weinig verschil tussen de wijnen van Vacqueyras en deze uit de Côtes-du-Rhône (Villages). Maar ik ben even kritisch ten aanzien van Gigondas en vind ook daar dat er veel kaf tussen het koren zit.

Maar dit neemt niet weg dat we een aantal zeer goede wijnen mochten ontdekken:

-Domaine Grand Romane, 2009, Gigondas, Grenache/Syrah/Mourvèdre, van Pierre Amadieu (www.pierre-amadieu.com);

-La Grangelière, 2010, Vacqueyras, Grenache/Mourvèdre/Cinsault, eveneens van Pierre Amadieu;

-Eternité, 2009, Vacqueyras, Grenache/Syrah, van Vignerons de Caractère (www.vigneronsdecaractere.com);

-Eloquence, 2009, Gigondas, Grenache/Syrah, eveneens van Vignerons de Caractère.

De rode wijnen uit Crozes-Hermitage en Saint-Joseph hebben we wegens tijdsgebrek helaas grotendeels moeten overslaan. Wel liepen we even langs op de stand van Domaine Faury dat we kennen van andere wijnsalons en waarvan we de wijnen (onder andere de 2009) reeds in de kelder liggen hebben. Met deze referentie in het achterhoofd proefden we een aantal andere wijnen en uit mijn nota's blijkt dat het weinig evident was om hierboven uit te stijgen.

Wat viel nog op tijdens dit leuke wijnsalon? Vooreerst twee dingen die vaak voor het verschil zorgen: 1) geen grote volkstoeloop (en dus niet te veel gedrum voor de stands) en 2) geen directe verkoop op het salon. Verder viel me ook op dat de Rhône regio volop bruist van activiteit en dat er heel wat jonge/nieuwe wijnbouwers met hun eigen wijnen en/of domein beginnen: bv le Domaine de Lucie van Lucie Fourrel en le Clos du Pigeonnier van Benoît Roseau om er maar enkele te noemen. Het project van deze laatste kan je overigens ook online volgen op http://closdupigeonnier.blogspot.com.

Ook leuk maar waarschijnlijk eerder toevallig, zelfs het handen wassen na een sanitaire stop heeft hier een vineus kantje. Iemand nog een spuwemmer?

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post209