Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Hemels en hels

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 14 jan, 2012 01:32

Vooreerst nog dit: mijn beste wensen voor een fijn, gezond, gelukkig en boeiend 2012! Ik ben misschien wat aan de late kant om u het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen maar daarom is het niet minder van harte gemeend. Ik heb momenteel wat minder tijd om de blog van nieuwe artikels te voorzien maar hoop dat ik vanaf maart opnieuw aan een stevig ritme vers leesvoer kan bezorgen. Vanaf maart??? Ja, ik weet dat we nog maar medio januari zijn en deze blog zal zeker niet tot in maart moeten wachten op nieuwe input. Maar februari kondigt zich stilletjes al aan en net als vorig jaar zal ik dan een sobere maand in acht nemen. Niets met religie te maken of zo maar wel een soort dieetkuur waarbij ik de hele maand geen druppel alcohol consumeer. Logischerwijze zullen er in februari dan ook geen proefnota's volgen.

Maar goed, voorlopig mag er nog volop wijn genuttigd worden. En vandaag ontdekte ik zowel hemel als hel via 2x versterkte wijn.

Eerst de helse ervaring. Nochtans een naam als een klok: Quinta de Vargellas, 1995, van het porthuis Taylors. Deze quinta is het vlaggenschip van Taylor's en levert in vintagejaren de ruggengraat van de Taylors Vintage porto. In niet-vintage jaren wordt deze wijn als een single quinta vintage gevinifieerd. Helaas viel de fles me behoorlijk tegen. Gestoofd fruit en massa's alcohol. Een "dikke" wijn die me zeer zwaar en iewat lomp overkwam. Eéndimensioneel en monolitisch van snit. Een geur- en smaaksensatie die me zelfs even deed twijfelen of de fles niet gekurkt was. Niets van verfijning enkel brute kracht. Twijfel of dit nog zal verbeteren met ouderdom. Gelukkig maar één fles van.

En dan de trip richting hemel. Trouwe lezers van deze blog weten dat ik vorige zomer te gast was bij Bernard Bégaud in de Charentes. In november had ik op het wijnsalon in Rijsel afgesproken om een bestelling af te halen. Bernard gaf me een fles mee van zijn Pineau des Charentes "Coin de Paradis". Ik heb geen idee van de exacte samenstelling maar ik veronderstel dat deze Pineau voor een groot deel uit zijn oude vatenkelder komt, aangevuld met jonge Pineau. Een neus die je meteen voor raadsels plaatst: eerst wat tertiair aandoende aroma's (oude vaten, rozijnen, vijg, dadel, honing en rietsuiker) gecombineerd met een zeer enigmatische floraal-kruidige component. Bij het proeven van de wijn komen al deze elementen terug maar dan in versterkte en overtreffende vorm. De floraal-kruidige (acacia?) toets komt in de smaak heel mooi door en zorgt voor bijzonder veel fraîcheur in deze - nochtans versterkte - wijn. Een schier eindeloze afdronk brengt me in ware extase. Deze Pineau des Charentes is de allerbeste die ik ooit proefde en is zelfs beter dan de duurdere, speciale edities waar ik eerder over berichtte. Helaas maar één fles van.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post208