Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bubbels die geen pijn doen...

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 29 dec, 2011 02:10

...tenminste niet aan uw portemonnee. Als u hier een nachtje ongeremd van blijft doorbuizen dan wacht u 's morgens wellicht wel wat "gemiauw".

Met het eindejaar in zicht zullen we weer massaal veel bubbels in onze wijnglazen krijgen. Wellicht komt het gros van deze belletjes op conto van het schier ongenaakbare trio Champagne-Cava-Prosecco. Niets mis mee overigens maar er bestaan heel wat excellente alternatieven.

Bij onze zuiderburen bijvoorbeeld tref je een ware weelde aan van goede tot zeer goede schuimwijnen. Deze "crémants" komen uit zowat alle wijnregio's: Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Jura, om er maar enkele te noemen.

Toegegeven, het vergt een iewat actievere exploratie en in de grote boodschappenrush richting feestmaaltijd is het waarschijnlijk makkelijker om die fles Bernard Massard mee te graaien uit de supermarkt. Maar stel uzelf even deze vraag: waarom zo veel moeite doen om een feestelijke maaltijd te bereiden en dan voor een anonieme schuimwijn kiezen of obligaat veel geld uitgeven voor één of ander standaardmerk?

Uw gasten (en uzelf) verdienen het dat ook aan de bubbels bij de apero of om klokslag 12 de nodige aandacht wordt besteed. Bovendien is de keuze voor een andere schuimwijn dan hogervermeld trio ook vaak een slimme keuze voor uw financiën.

Zelf heb ik naast wat flessen Champagne een leuke voorraad schuimende wijnen liggen uit de Elzas, Bourgogne, Jura, Savoie, Noord-Italië en zelfs uit het verre Chili. Stuk voor stuk wijnen die mijn portefeuille niet teveel doen bloeden zodat ik niet op een fles min of meer moet zien. Volk met Oudejaarsavond? Check, bubbels als apero en andere soort om middernacht. Zin in een glas prik voor volwassenen in deze donkerste periode van het jaar? Check, zet de werkstress maar even van u af. We feesten verder na Nieuwjaar? Check, kom maar af, er zullen nog bubbels genoeg over zijn. De meeste van die schuimwijnen zitten in een prijsvork van 7,5 tot 10 euro/fles en ik heb ze allemaal geproefd vooraleer tot aankoop over te gaan. Kwestie van geen kat in de zak te kopen want behalve top-producten aan zeer crisisbestendige prijzen, zit er hier en daar ook wel wat kaf tussen het koren. Maar goed, dit geldt evenzeer voor Champagne, Cava en Prosecco.

Het olijke duo op de foto zijn respectievelijk "een super aangename verrassing" en "de terugkeer van een vriend des huizes".

Enkele jaren terug (meer bepaald zo ongeveer op het moment dat ik met deze blog begon) gingen we de crémants proeven van Dopff au Moulin in Riquewihr (Elzas). Vooral de Wild Brut bleef ons bij en belandde hier in de kelder. Een kleine twee weken geleden (reisverslag volgt nog) besloten we een mini-tripje richting Elzas te improviseren en stond er opnieuw een bezoekje aan Dopff au Moulin op het programma. Resultaat: de Wild Brut (nu editie 2008) kon ons nog steeds bekoren en we sloegen meteen enkele kartons in. Hele leuke bubbel van Pinot Blanc en Pinot Auxerrois, bleef lang liggen op zijn gistcellen (mise sur lattes) en er werd geen dosage toegevoegd waardoor dit een extra-brut is. Frivool en floraal gezien de royale aanwezigheid van Pinot Blanc en ideaal om uw gasten mee te verrassen. We kochten hem aan net geen 10 euro/fles hetgeen een mooie P/Q ratio oplevert maar deze wijn geen absolute uitblinker maakt op dit vlak.

Neen, als het echt over fenomenale P/Q ratio's moet gaan dan heeft de schuimwijn van Eugène Carrel u heel veel te bieden. Deze bubbel uit de Savoie ontdekte ik begin november op een wijnsalon in Frankrijk. Ik wist begot niet eens dat in de Savoie schuimwijnen gemaakt werden. Merkwaardig feit: er is blijkbaar geen AOC Crémant de Savoie (terwijl er bv. wel één is voor Crémant de Jura) en dus worden de wijnen als Vins de Savoie (Méthode Traditionnelle) op de markt gebracht. Deze jongen heeft hoofdzakelijk Chardonnay (80%) aan boord aangevuld met Jacquère (20%). Bijzonder fris en zeer vif van snit. Een aperitiefbubbel par excellence want dit zet meteen uw smaakpapillen op scherp en doet u goesting krijgen om aan tafel te schuiven. Overigens, dit om een zomerse zondag rond 11 uur mee te beginnen, lijkt me wel een heel strak plan. Als ik er nu nog bijvertel dat dit aan de democratische prijs van 7,5 euro/fles komt, dan weet u meteen waarom dit een absolute P/Q kampioen is.

Ik heb overigens nog zo'n P/Q kampioen liggen in de kelder. Een Crémant d'Alsace rosé (dus van Pinot Noir) van bij Xavier Muller. Maar daar vertel ik meer over in één van de volgende blogposts.

Tot slot nog een goede raad van Tante Kaat: wacht niet tot op de vooravond van uw feest om nog snel uw feestbubbels binnen te halen! Profiteer van de mogelijkheden tijdens het najaar om wat ideeën op te doen en wat schuimwijnen te ontdekken. Ga langs bij een wijnhandelaar (liefst als deze een degustatie plant), bezoek een wijnsalon of - waarom niet? - zak af naar een streek zoals de Elzas en verken zelf (al dan niet gewapend met een Guide Hachette in uw achterzak) een aantal wijndomeinen. Denk er ook eens aan dat bubbels met Nieuwjaar best cool zijn maar dat u deze evengoed op andere gelegenheden mag drinken. Niets beter om uw weekend wat op te fleuren of om een geslaagde werkdag mee af te sluiten. En het hoeft dus duidelijk geen 25-30 euro de fles te kosten ook!

Verder wil ik iedereen reeds een heel fijn 2012 toewensen! Mag het u volgend jaar niet ontbreken aan geluk, liefde en gezondheid. En laat de crisis of de besparingsdrift van de regering u vooral niet dwarsbomen om op tijd en stond een lekker glas wijn in te schenken!

Links bij dit artikel:

http://eugene-carrel.com/

http://www.dopff-au-moulin.fr/

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post207