Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnparasieten

OpinieGeplaatst door pvo 24 dec, 2011 00:34

Bestaat er zoiets als wijnparasieten? Jazeker, maar dan heb ik het even niet over microscopisch kleine beestjes die een lekkere fles wijn naar de vaantjes helpen maar eerder over gewiekste medemensen die graag misbruik maken van onze onwetendheid.

Ik kwam enkele dagen terug iets op het spoor wat me toch geweldig stoort. Niet dat het illegaal is - verre van - maar ik krijg het er van op mijn heupen. Maar goed, laat ik best even beginnen bij het begin...

Ik volg al een tijdje de wijnaanbiedingen op de Belgische webstek van eBay en dit om tal van redenen. Zo kijk ik al een poosje uit om ergens aan een zacht prijsje een fles wijn uit 1974 op de kop te tikken voor een vriend van me. Daarnaast ben ik ook wat de veilingen aan het volgen van porto, madeira en spirits zoals Cognac en Armagnac. Vooral oudere jaargangen (30+) trekken me aan. Als ik een porto of een Armagnac uit 1969 (mijn geboortejaar) op het spoor kom en de prijs valt wat mee, dan sla ik misschien wel toe. Niet dat er haast mee gemoeid is of dat er sprake zou zijn van een onbedwingbare aankoopdrang. Neen, de jacht op een leuk buitenkansje is minstens even boeiend.

Om niet als een gek op zaken te beginnen bieden, heb je natuurlijk wel een referentiekader nodig. Niet eenvoudig want hoeveel is pakweg een fles colheita porto uit 1977 eigenlijk wel waard en wanneer weet je of het de moeite is om mee te gaan bieden? Wel, iedereen zal zo wel wat zijn eigen manier hebben maar ik probeer om de hele zaak gewoon even te Googelen. Een vintage porto van Kopke uit 1980? Gewoon even de trefwoorden "Kopke", "porto" en "1980" in Google gooien en kijken wat er uit komt. In het beste geval vind je referenties waar dergelijke (of gelijkaardige) flessen te koop worden aangeboden en kan je de prijs vergelijken met de biedprijs op eBay. Op die manier bouw je voor jezelf vooral een limiet in en kan je de veiling voor bekeken houden als de biedprijs je limiet te boven gaat.

Maar soms ontdek je dus meer. Zo had ik interesse in een lotje van een paar flessen Kopke, Quinta Mesquita, Fine Tawny, gebotteld in 1982. Even in Google gegooid en iewat later kwam ik terecht op de website van Veilinghuis Sylvies te Antwerpen. Dit veilinghuis is gespecialiseerd in het veilen van wijnen en heeft een hoogst informatieve website. Je vindt er bijvoorbeeld alle resultaten van de afgelopen veilingen. Blijkbaar was ergens in oktober een lot van die Quinta Mesquita geveild en dus had ik meteen een referentiewaarde voor de bieding op eBay. Uiteindelijk ging het lot op eBay een flink stuk hoger en haakte ik af. Enkele dagen later werd door dezelfde verkoper een nieuwe veiling opgezet voor een identieke partij porto. En ja, dan begon mijn euro eindelijk te vallen. Die persoon had het lot van 12 flessen aangekocht bij Sylvies en was diezelfde flessen nu in kleine lotjes opnieuw aan het verkopen via eBay. Niets mis mee! Misschien had hij/zij een fles opengetrokken en was de porto niet zijn ding. Waarom zou u de hele handel dan niet proberen verder te verkopen om zo uw centjes te recupereren? Bovendien was ik niet geïnteresseerd in 12 flessen en bood de veiling via eBay me de kans om een paar flesjes te bemachtigen. Het volgende lot van 3 flessen werd me ook te duur afgehamerd en dus besloot ik om de zaak wat af te wachten. En ja hoor, enkele dagen later een ander lot van diezelfde Quinta Mesquita kunnen bemachtigen aan een derde van de prijs minder. Nauwelijks meer betaald per fles dan wat de verkoper er voor neertelde bij Sylvies.

Van het een kwam het ander en ik besloot om de eerstvolgende veiling die bij Sylvies door ging eens wat in het oog te houden. Sylvies is namelijk zo transparant om niet alleen de te veilen loten online op te lijsten maar deze ook te voorzien van een verwachte prijsvork. De resultaten van de veiling van oktober leken in 9 op 10 gevallen niet boven het maximum van de vooropgestelde prijsvork uit te rijzen. Meer nog, ik had de indruk dat vaak net beneden het minimum van de prijsreferentie werd afgeklopt. Zouden er misschien zaakjes te doen vallen? Bon, ik heb dan maar eens rustig door de 85 pagina's lange cataloog gebladerd en besloot een paar schriftelijke biedingen in te dienen. Zo had ik mijn oog laten vallen op twee flessen Armagnac, Ferte de Partenay uit 1938 en 1939.

Ik besloot om het huis snel even te Googelen en schrok me bijna een bult toen ik op hun website uitkwam. Blijkbaar zijn deze jaargangen nog steeds rechtstreeks via de site aan te kopen. Aan een prijs van boven de 500 euro!!! Terug naar de cataloog van Sylvies waar ik een prijsindicatie van 80-130 euro voorgeschoteld kreeg. Goed, daar komt nog zo'n 20% veilingkosten bij maar zelfs dan is dit geweldig veel lager dan de prijzen op de website van Ferte de Partenay. Ik wou me de kop echter niet zot laten maken, bepaalde wat ik bereid was om voor zo'n fles neer te tellen, diende mijn bod in en wachtte af.

Enkele dagen na afloop van de veiling volgde de teleurstelling dat geen van mijn biedingen iets hadden opgeleverd. Jammer, maar zo is het leven. Had ik maar meer moeten bieden of de veiling live volgen in de zaal en daar bepalen tot hoever ik mee zou bieden. Niet getreurd, er zouden nog wel kansen volgen via Sylvies of eBay of nog elders.

Op het werk vertelde ik over mijn zoektocht naar oude flessen en samen met een collega checkten we even op eBay omdat daar ook wel wat interessante zaken werden aangeboden. Ik had op dat ogenblik nog geen weet van de uitslag van de veiling bij Sylvies en stond aan de grond genageld toen ik plots een fles Ferte de Partenay uit 1939 in de zoekresultaten zag verschijnen. Uiteraard was dit geen toeval! Hoeveel van die flessen zijn er op hetzelfde ogenblik in omloop denkt u?

Neen, de realiteit is dat de koper van de twee flessen Ferte bij Sylvies deze nog dezelfde dag op eBay te koop heeft gezet (niet via een veiling maar enkel via "nu kopen") aan ongeveer 2,5 maal de prijs die hij eerder diezelfde dag er voor moest betalen.

Illegaal? Neen, niet in het minst. Het staat iedereen vrij om zaken aan te kopen en opnieuw te verkopen met een winstmarge. Immoreel? Zeker wel. Hier wordt geen enkele meerwaarde gecreëerd voor de consument. Het is gewoon een lamentabele poging om snel-snel wat woekerwinsten te incasseren op de kap van de nietsvermoedende consument. Het strafste van alles is nog wel dat de verkoper op zijn eBaypagina zelf de link legt naar de site van Ferte de Partenay en laat uitschijnen dat zijn aanbod in vergelijking met de vraagprijs van de producent een koopje is. Laat u niet vangen! eBay is een fantastisch platform voor aan- en verkoop maar vergeet niet om uw huiswerk grondig te maken. Hetzelfde geldt overigens als u plant een traditionele veiling in "real life" mee te beleven.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post206