Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

WYSIWYG???

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 03 dec, 2011 01:48

WYSIWYG oftewel "What You See Is What You Get" is een begrip dat de ICT'ers onder ons wel kennen. Het betekent dat hetgeen je op het scherm van je computer te zien krijgt een getrouwe weergave is van wat je krijgt als je op de print-knop duwt. Met andere woorden, de vlag dekt perfect de lading.

Met wijn is het wel even anders! Niet zelden is een befaamd etiket nog geen garantie voor de wijn die in de fles zit. Eigenlijk bestaat er maar één echt goed devies als het op wijn aankomt en dat is "altijd proeven voor je koopt".

Maar gelukkig is wijn geen exacte wetenschap en kom je soms het omgekeerde tegen. Nu moet ik wel toegeven dat ik zelf eerder een scepticus ben. Het komt me vaak voor dat ik een fles wijn open, er van geniet, de rest wegzet voor de volgende dag en dan...me oprecht bedrogen voel. Weg is de aanvankelijke fruitcharme, nobele houttoets en mooie aciditeit. Welkom aan de tertiair aandoende aroma's van drop, verstorven vlees en (al dan niet rottende) champignon. Sommige wijnliefhebbers zullen deze tonen misschien net verwelkomen en aangeven dat de wijn aan kracht, maturiteit en versmoltenheid heeft gewonnen. True maybe, maar wat heb ik er aan als je weet dat ik een hartstochtelijke hekel heb aan dropsmaak?

Neen, meestal smaakt een wijn de 2e of 3e dag me een stuk minder dan wanneer ik ze net opengedaan heb. Misschien ligt het wel aan mij! Misschien sta ik niet genoeg open voor dergelijke smaakbeleving. Maar, wijn is een persoonlijke belevenis en ik meen me te mogen permitteren om mijn eigen smaakgevoel als voornaamste norm te hanteren.

Laat ik nu net de afgelopen weken tot 2xmaal toe het omgekeerde beleven!

Vorige week trok ik een (gekregen) fles Dornfelder, 2009, van Weingut zur Traube (Moezel, Duitsland) open en de wijn kon me absoluut niet bekoren. Toegegeven, een wijn met een bescheiden prijskaartje (onder 5 euro) en dus te beoordelen in die categorie en niet met een Grand Cru status wijn uit gelijk welke regio te vergelijken. Maar ook op zich kon de wijn me niet echt overtuigen. Fruit ja, maar geen diepgang. Geen complexiteit en vooral een foute balans in het smaakareaal. Klein rood fruit bij de smaakstart, geen middenpallet en een ronduit dramatische afdronk. Licht metaalachtig, bitter en voor de rest smaakloos. Wat te doen? In de gootsteen er mee? Neen, toch maar even de stop er op en twee dagen later even herproeven. Wat bleek? De wijn had duidelijk zijn evenwicht gevonden. Uiteraard nog altijd geen grootse wijn maar wat een verschil met het eerste glas een paar dagen daarvoor! Weg de metaalachtige toets. Het fruit was ook geëvolueerd want behalve zuur aandoende aalbes, kregen we nu ook kers en bosbes in het glas. De wijn was ook veel evenwichtiger geworden. Geen hak/plak tussen aanzet en finish meer maar een wijn die - voor zijn bescheiden prijs en afkomst - een meer homogene impressie naliet.

Woensdag ontkurkte ik een fles La Fussière, 2009, Maranges 1er Cru van Domaine Demangeot (Bourgogne). De vorige twee flessen konden mijn echtgenote en mezelf zeer bekoren (ik proefde eerdere jaargangen en kocht deze niet, enkel de 2009 stond met kop en schouders er boven) maar deze bleek een miskleun. De kracht van de wijn bleek volledig verdwenen en wat overbleef was een middelmatige wijn met weliswaar veel fruit en aciditeit maar geen ruggengraat. Te lang gewacht? Hé, hola, wacht een minuut, te lang gewacht? We praten wel over een wijn van 2009! Kan toch niet? En ja, op dag 2 was de wijn toch al iets toegankelijker maar nog niet echt overtuigend. En terwijl ik dit artikel schrijf, ben ik de nog halfvolle fles soldaat aan het maken en opnieuw valt me op dat een wijn aan kracht, finesse, smaak en elegantie kan winnen zonder dat er tertiaire aroma's aan te pas hoeven te komen.

Lessons learned? Ik moet er dringend rekening mee leren houden dat jonge wijnen (jaargangen 2009 en jonger) enige tijd na botteling de neiging hebben om zich te 'sluiten'. Bewaarwijnen kunnen jaren nodig hebben om zich opnieuw te openen en die laten we normaal ook in de kelder rusten dus stelt zich geen probleem. Wijnen die niet gemaakt zijn om te ouderen, kunnen zich echter ook 'sluiten' en dus houden we er best rekening mee dat sommige pas de dag na opening echt genietbaar worden. Hou daar rekening mee als u feestjes plant met het jaareinde in zicht. Proef uw wijn een paar dagen vooraleer u uw gasten ontvangt! Indien u niet overtuigd bent, proef dan opnieuw de dagen er na. Smaakt uw wijn een stuk beter, dan weet u wat u te doen staat.

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post205